Associació literària de Girona

L'associació no es va conformar a organitzar festes culturals, sinó que el setembre del 1876 va llançar al carrer la «Revista de Gerona», subtitulada «Revista de literatura, de ciències i arts»

El tres de novem­bre del 1872 el saló del Tea­tre Muni­ci­pal es va omplir de pro­homs de la ciu­tat, con­vo­cats per l'Asso­ci­ació Literària de Girona, per cele­brar el pri­mer cer­ta­men lite­rari de la ciu­tat, del qual era una pos­si­bi­li­tat posar-se a a l'altura intel·lec­tual d'altres urbs de l'Estat. En aquell moment, l'Asso­ci­ació era pre­si­dida per Fran­cesc de Paula Fran­quesa; men­tre que Enric Claudi Gir­bal ocu­pava la pre­sidència; Joa­quim Botet i Sisó n'era el tre­so­rer; Joa­quim Riera, el secre­tari gene­ral, i Celestí Pujol i Camps feia de vocal. Entre els socis s'hi podien comp­tar Albert de Quin­tana, Rafael Masó, Tomàs Sali­eti, Narcís Sam­bola de Brugués, Artur Vinar­dell Roig, Narcís Blanc i Illa i Vicenç Dorca.

L'Asso­ci­ació Literària que va néixer en ple movi­ment iden­ti­tari i rege­ra­ci­o­nista no tan sols es va con­for­mar a orga­nit­zar fes­tes cul­tu­rals sinó que el setem­bre del 1876 va llançar al car­rer el pri­mer número de la Revista de Gerona, sub­ti­tu­lada com «Revista de lite­ra­tura, de ciències i arts; Òrgan de l'Asso­ci­ació Literària de Girona». En el pri­mer número, la publi­cació escrita en cas­tellà, excepte alguns poe­mes sig­nats per Joa­quim Riera i Ber­tran, es pre­sen­tava segons parau­les del seu direc­tor Manel Viñas per «donar a Girona –traduïm del cas­tellà– nous títols de glòria, des­co­brir les seves gran­de­ses, unir, en una sola paraula, els dies que avui vivim amb els que ja han pas­sat. Aquest és el pen­sa­ment capi­tal que pro­posa la revista».

En Viñas feia una pro­posta pràctica, ja que defen­sant el prin­cipi de la Renai­xença asse­gu­rava: «Aquest diari ha de ser­vir, doncs, d'enllaç mutu per a tots els amans de la lite­ra­tura, de les ciències i de les arts que hi ha a la província. Als nos­tres esti­mats ciu­ta­dans no sem­pre els és fàcil comu­ni­car-se entre si, con­tras­tar opi­ni­ons, dis­cu­tir els con­cep­tes dub­to­sos i, perquè no dir-ho, asso­ciar-se per tirar enda­vant empre­ses literàries o científiques de gran vàlua. La revista es posa al davant del seus com­pa­tri­cis i els obrirà el camí i els mos­trarà el camp dels tre­balls con­cer­tats.» Amb parau­les més sen­zi­lles i sense tanta ampul·losi­tat, la Revista de Girona va ser filla de la Renai­xença, un espai en què «els patri­o­tes, els uns amb la ploma, els altres amb les idees con­tri­bui­ran que la nos­tra província ocupi el lloc que li cor­res­pon en el movi­ment intel·lec­tual de la nos­tra pàtria.»

Associació literària de Girona
Època:1872-1901
Activitat:
Promoció de la vida literària a la ciutat i creadora de la Revista de Girona.
«En aquesta casa, seu de la tertúlia de la Cova de can Viñas, s'hi fundaren l'Asociación Literaria de Gerona (1872-1901) i la Revista de Gerona (1876-1895).»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.