Comunicació

el nou curs cultural

gemma busquets

Retorns esperats a les pantalles

Les noves temporades de ‘Merlí' i ‘El crac' en ficció catalana i de ‘Black Mirror' i ‘Sherlock', principals reclams del curs serièfil

M
El cineasta Woody Allen estrenarà una sèrie a Amazon amb Miley Cyrus de protagonista

La tele també sap treure'ns de la caverna. I Merlí de TV3, el gran èxit de la tardor de l'any passat de la cadena catalana, ho va fer amb la filosofia com a eix argumental per actualitzar les sèries d'instituts, dirigides als adolescents i que per extensió aconsegueixen reunir un públic familiar. La segona temporada, protagonitzada per Francesc Orella fent de professor de filosofia diferent, és una de les novetats del nou curs que arriba amb el setembre, sinònim de normalitat televisiva un cop s'han acabat els serveis mínims de l'estiu, mesos de poc consum i en què les cadenes opten per reposar programes i sèries. TV3 confia en Merlí per competir en horari de màxima audiència, després d'aconseguir una mitjana de més de mig milió d'espectadors per episodi. Noves cares s'incorporen a aquesta segona temporada, que s'estrena demà, dilluns, a dos quarts d'onze de la nit: Ferran Rañé (Millán), que serà el nou professor de castellà, i Pepa López (Coralina) com a nova cap d'estudis i el contrapunt irònic de Francesc Orella (Merlí). Per la seva banda, Anna Barrachina (Lídia) serà la mare d'en Marc (Adrian Grösser) i Boris Ruiz interpretarà el pare d'en Pol (Carles Cuevas). També a les aules arriba una nova alumna: Oksana (Laia Manzanares), una noia d'Ucraïna adoptada. Segons els seus responsables, els nous episodis seran més intensos perquè “no cal presentar els personatges”. Pel creador de la sèrie, Hèctor Lozano, es nota certa maduresa: “No em vaig plantejar d'entrada fer-los més adults, simplement ha sortit així.” Sobre la temporada, “s'ha volgut donar canya des del principi, va in crescendo i acaba amb traca”.

TV3 també ha donat continuïtat a una altra de les sèries pròpies més arriscades però que va fer evolucionar i actualitzar el gènere de la comèdia catalana buscant en referents anglosaxons. La segona temporada d' El crac , de Joel Joan i Hèctor Claramunt, que se centrarà en una obra de teatre amb aires de modernitat i els problemes que planteja posar-la en marxa, es podrà veure a partir del gener. Entre els actors que s'hi incorporen destaquen Julio Manrique, Lluís Soler, Borja Espinosa i Laura Aubert.

Quant a les coproduccions en format de pel·lícula per a televisió, la cadena catalana té previst estrenar al llarg del trimestre dues ficcions de caire històric ambientades en la Guerra Civil: d'una banda, Ebre, del bressol a la batalla , protagonitzada per Oriol Pla i Àlex Monner i centrada en les vivències de cinc soldats republicans que formen part de la lleva del biberó, en la batalla de l'Ebre; i La llum d'Elna, una coproducció amb la cadena pública suïssa, protagonitzada per Noémie Schmidt (Versailles), dirigida per Sílvia Quer i amb Nausicaa Bonnín i Pere Ponce en el repartiment. Aquest telefilm explica el cas dels sis-cents fills de refugiats de la guerra que van néixer del 1939 al 1944 a la maternitat d'Elna (Rosselló), fundada per la suïssa Elisabeth Eidenbenz.

TV3 també aposta per la ficció d'època britànica. En aquest sentit, i encara sense data d'estrena, té previst emetre El cercle Bletchley , una minisèrie de set episodis de la cadena ITV estrenada el 2012 i que combina thriller, gènere d'investigació i un toc de cinema negre. Ambientada en l'Anglaterra dels anys cinquanta, explica la història de quatre dones que, durant la Segona Guerra Mundial, van treballar a Bletchley Park, el centre de desencriptació de codis de l'exèrcit britànic. Allà es va desxifrar el codi alemany Enigma amb la màquina precursora dels actuals ordinadors, cosa que va tenir un paper vital en el conflicte. Aquesta producció britànica, escrita per Guy Burt (The Borgias) vol retre homenatge, com la també britànica Call the midwife, a les moltes dones subestimades en el seu temps.

La 2 també aposta per la ficció britànica d'alta gamma, encara que siguin sèries estrenades fa temps. El canal, un refugi dissident de RTVE, ha estrenat l'excel·lent Wallander , una producció de la BBC de l'any 2008 protagonitzada per Kenneth Branagh en el paper del detectiu suec creat pel novel·lista Henning Mankell. Els episodis, que es van estrenar fa una setmana, es poden veure els diumenges a partir de dos quarts de deu del vespre.

El retorn de Black Mirror, una crítica àcida i lúcida de la dependència i la relació entre la societat i la tecnologia, marca la tardor serièfila internacional. Creada per Charlie Brooker per al canal britànic Channel 4, aquesta faula moderna comparada amb La dimensió desconeguda de l'era digital estrena tercera entrega a través de la plataforma Netflix, que n'ha encarregat sis episodis, variant el format original. Després de dues temporades –de tres episodis cadascuna– i un especial de Nadal, el 21 d'octubre s'estrena la nova entrega. El catàleg de novetats de Netflix inclou l'ambiciosa The Crown (4 de novembre), sobre els anys de joventut i la primera part del regnat d'Elisabet II. A la tele britànica s'entreveu un duel de reines, ja que la ITV estrena la sèrie Victoria, sobre la sobirana britànica, i una ficció que vol omplir el buit a la cadena pel final de Downton Abbey. Del segell de la BBC ha d'arribar a principis d'any la quarta temporada de Sherlock . Del catàleg britànic de Movistar+ Series per a aquesta temporada destaquen les minisèries Love Nina (15 d'octubre) i Los vivos y los muertos (26 d'octubre). I Woody Allen també s'apunta a la ficció seriada. Produïda per Amazon, la sèrie Crisis in six scenes té un format de sis episodis de mitja hora cada un amb Miley Cyrus de protagonista i ambientada als anys seixanta.

Docusèries, entrevistes i ciència
Un dels formats de la marca TV3 són les docusèries. En aquesta línia, aquesta nit, després del 30 minuts, s'estrena Emergències, que vol donar valor a la feina diària de bombers, infermeres i metges d'urgències… S'ha donat un plus d'acció i de ritme als episodis. “És una feina que s'ha vist poc, que es mou entre la incertesa, el risc, el treball en equip i la proximitat de situacions molt complicades de solucionar”, ha explicat el director, Pol Izquierdo. El format de la conversa pausada continua sent un dels eixos programàtics de la televisió actual. Més enllà de l'entrevista formal i amb la voluntat de descobrir noves facetes de l'entrevistat i l'entrevistador, però també de recuperar antics professionals de la cadena per un dia, TV3 estrenarà Fora de sèrie el dijous 22 de setembre amb Andreu Buenafuente, que ha escollit com a entrevistat Carles Puigdemont. També torna el programa divulgatiu científic. El relleu d'Eduard Punset té un nom: Pere Estupinyà (Tortosa, 1974). Va començar la seva carrera com a guionista a Redes, i després de passar pel MIT de Boston i de publicar el best seller El ladrón de cerebros, s'estrena com a conductor del nou programa de ciència El cazador de cerebros. Es pot veure els dissabtes a La 2, a les 20 h.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.