Un documental de TV3 sobre la sexualitat de les persones amb discapacitat guanya el premi Tiflos
El reportatge de per Montse Armengou i Ricard Belis ’Jo també vull sexe!’ és reconegut amb el guardó que atorga l’ONCE al periodisme social i compromès
El documental Jo també vull sexe! , un reportage de Montse Armengou i Ricard Belis sobre sexualitat i discapacitat emès a l’espai Sense ficció de TV3, ha estat reconegut amb el premi Tiflos de periodisme, en la seva categoria de televisió, que atorga l’ONCE als treballs que aposten pel periodisme social i compromès.
El lliurament de la XIX edició d’aquests guardons, que reconeixen els treballs periodístics que promouen la integració de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, s’ha celebrat en un acte celebrat aquest dimecres a Madrid, en el qual també han estat distingits Radio 5, el diari digital El Español i el regional Hoy d’Extremadura.
Jo també vull sexe! s’apropa a persones que pateixen algun tipus de discapacitat funcional o intel·lectual que els dificulta viure el sexe amb plenitud. El reportatge mostra a través de diversos testimonis les diferents estratègies per superar aquests obstacles, com el recurs a assistents sexuals.
El jurat destaca que el documental d’Armengou i Belis “és una delícia en la forma i en el fons” perquè tracta “un tema complicat: el del sexe i les persones amb discapacitat” i ho mostra a la televisió “de manera elegant i amb persones reals”. “És un treball valent, sensible i respectuós, que emociona l’espectador sense utilitzar el morbo”, afegeix.
En la categoria de periodisme radiofònic el premi ha estat per a la Jornada de suport a víctimes de la talidomida, un projecte de José Javier Hernández per al programa Entre paréntesis de Radio 5.
El guardó de premsa digital ha estat per a Pepe Barahona i Fernando Ruso, per un conjunt de treballs per a El Españyol.
En la categoria de premsa ha destacat el reportatge El sueño cumplido de Javi, d’Antonio José Armero, per a Hoy d’Extremadura.
Cadascuna de les categories guardonades té una dotació econòmica de 9.000 euros.
El director general de l’ONCE, Ángel Sánchez, ha agraït el “periodisme amb majúscules”, que “fuig de la llàstima”. “Necessitem professionals que expliquin la il·lusió de les persones amb discapacitat per aconseguir ser membres de ple dret dins d’aquesta societat”, ha esperonat.
La presidenta de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Elisa González, ha felicitat els premiats pel seu “treball constructiu”, amb el qual milloren la societat civil i la democràcia. “Sou els que eleveu la reputació i la imatge del periodisme que en aquests moments travessa hores baixes”, ha subratllat.