Comunicació

Carismàtic Verdaguer

La ‘TV movie’ ‘L’enigma Verdaguer’, de Diagonal TV, TV3 i TVE, explora la figura del poeta amb els actors Ernest Villegas, Pere Arquillué i Roger Casamajor

Mig milió de persones van assistir al funeral de mossèn Cinto Verdaguer, el 13 de juny del 1902. Cent disset anys després, encara no hi ha hagut cap altre enterrament tan multitudinari a Catalunya. Què ho fa que aquest poeta i sacerdot nascut a Folgueroles (Osona) el 1845 arribés a ser tan popular, i encara ara sigui una de les personalitats que té més carrers i monuments dedicats arreu de Catalunya? Respondre aquesta pregunta és un dels reptes que es planteja L’enigma Verdaguer, una pel·lícula per a televisió produïda per Diagonal Televisió, TV3 i TVE, que s’ha acabat de rodar aquesta setmana al castell Jalpi d’Arenys de Munt, després de passar durant quatre setmanes i tres dies per altres localitzacions com Vic, Folgueroles, Vilanova i la Geltrú, Barcelona...

El personatge “és un mite, és inabastable, i el guió se cenyeix a intentar reflectir les seves contradiccions com a poeta, com a home, com a capellà i com a gran defensor dels desvalguts”, explica el seu intèrpret, Ernest Villegas. Acaba de rodar la seva darrera escena i ha rebut un fort aplaudiment de tot l’equip (una tradició quan algun actor plega del rodatge). Creu que la popularitat de Verdaguer té a veure amb la defensa que va fer dels pobres: “Era carismàtic perquè, seguint els preceptes de sant Francesc, vivia amb humilitat i ajudava els més necessitats. Ell es va apropar al poble i el poble es va apropar a ell a través dels seus versos, la gent se’ls sabia. I era popular a tot l’Estat; no oblidem que aquest senyor sortia als bitllets de 500 pessetes.”

Albert Sagalés, productor executiu de Diagonal Televisió, explica que aquest projecte va néixer “fa tres o quatre anys de la voluntat de TV3, però el primer que hi va apostar de manera ferma va ser TVE”. El rodatge va acabar dilluns passat, i TV3 té previst estrenar-la el darrer trimestre del 2019 en un dia assenyalat, o com a gran pel·lícula dels divendres.

Donar-lo a conèixer

El veterà Lluís Maria Güell dirigeix L’enigma Verdaguer i el defineix com “un projecte important, perquè mossèn Cinto Verdaguer el coneix tothom i alhora no el coneix ningú, i és un deure de les televisions públiques mostrar el viatge de la seva vida”. “No sempre una gran vida dona lloc a un bon guió –hi afegeix Güell–, però en aquest cas ha estat així: mossèn Verdaguer era un líder de moltes cares, un magnífic poeta, un home popular, que s’acosta al poble... És un líder absolut.” David Plana ha escrit el guió a partir d’una història d’Enric Gomà, Teresa Vilardell i ell mateix.

Pere Arquillué es va estrenar fa 25 anys a la televisió justament de la mà del mateix realitzador: “Mai havia fet res a la televisió i vaig debutar amb Lluís Maria Güell en la minisèrie Arnau. Vaig tancant cercles, no sé si és que em volen tirar al carrer”, bromeja. En aquesta pel·lícula interpreta el bisbe Morgades, “l’antagonista de Verdaguer, que s’enfrontarà a aquesta follia de personatge i intentarà centrar-lo”. Verdaguer “era un gran transgressor en la seva època, va tenir una vida molt intensa, i és una llàstima que ara no sigui més conegut, val la pena que el país el conegui”.

Roger Casamajor interpreta el canonge Collell, que va mantenir una llarga amistat amb Jacint Verdaguer i “permet lligar tota la seva història, des del seminari fins al final; el va ajudar quan va tenir problemes amb el bisbe Morgades”. L’actor creu que la de Jacint Verdaguer “és una època que s’emmiralla molt en l’època actual: la reina Maria Cristina té problemes amb Catalunya, neix la Mancomunitat... Hi ha molts paral·lelismes.”La pel·lícula es roda en dues versions originals, cada escena es fa en català i castellà. “És un repte, sobretot per als actors –diu Casamajor–. Hi ha paraules que són difícils de traslladar, com beneit.” Segons el productor Albert Sagalés, això s’explica perquè “el finançament té a veure amb si la versió original és en català o castellà, i per a aquest projecte tan ambiciós vam acordar fer dues versions originals”. Esther Dueñas, productora executiva de TV3, remarca que “la versió original té el respirar dels actors; per molt bons que siguin els doblatges, sempre hi ha alguna cosa que es perd”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.