Comunicació

Comunicació

El cap de pont de Balaguer, a ‘Trinxeres' de TV3

El programa, conduït per Carles Costa i dirigit per Eloi Vila, consta de vuit capítols en què es ressegueix l'últim front de la Guerra Civil Espanyola a Catalunya, des del Pallars fins a l'Ebre

Recórrer l'últim front de la Guerra Civil Espanyola a Catalunya és el repte dels periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan a Trinxeres, un programa del departament de documentals i nous formats de TV3 que s'emet els diumenges a les 22.30 h. Es tracta d'una road movie en què busquen, des del Pirineu fins al delta de l'Ebre, el rastre que ha quedat del conflicte, vuitanta anys després, al territori i entre la seva gent.

En el primer capítol, emès diumenge passat, 5 de febrer, els periodistes van recórrer a peu el tram d'Isavarre a Tremp per explicar la Guerra Civil al Pallars. El viatge va començar a l'entorn d'Esterri d'Àneu i va continuar fins a Llavorsí per descobrir les restes d'una de les batalles més sagnants i desconegudes de la guerra a Catalunya: la batalla de Baladredo (Biuse), on van morir molts soldats republicans, molts d'ells de la “lleva del biberó”. A més, l'equip va passar per Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Conca Dellà, on hi va haver la batalla de la Serra de Sant Corneli.

Aquest diumenge, 12 de febrer, en el segon capítol, continuen la ruta des de dalt de la serra del Montsec i acaben a Balaguer. Trinxeres visitarà la vall de Meià, l'Escola de Guerra de Tudela de Segre, Alòs de Balaguer i Balaguer, per explicar l'ocupació franquista de la ciutat i la posterior batalla: l'ofensiva republicana pel control del cap de pont.

Durant aquest itinerari, l'equip del programa coneixerà en Francesc Comavella, en Sisquet, un home de 100 anys que va lluitar a la batalla de Belchite; Miquel Carlí, testimoni d'una de les últimes batalles aèries més destacades de la guerra a Catalunya, i els fills, nets i besnets del soldat Joan Montserrat, que cada any es troben a l'entorn de la seva tomba, enmig del bosc, a tocar de Camarasa. A Balaguer, parlaran amb l'Ernest Vilaseca, una de les últimes persones que van creuar el pont de Sant Miquel abans que el volessin, i visitaran les trinxeres del Merengue, a Camarasa, amb un grup d'estudiants del Camp d'Aprenentatge de la Noguera.

La ruta seguirà per terres lleidatanes en el tercer capítol, el diumenge 19 de febrer, on Trinxeres reviurà la Guerra Civil al tram baix del front del Segre.

El recorregut començarà a Vilanova de la Barca, una població que va quedar esborrada del mapa pels combats entre republicans i franquistes, i acabarà a Serós.

En el seu pas per Lleida, una ciutat que l'1 d'abril del 1938, amb l'entrada de les tropes franquistes, va quedar partida en dues parts, el programa es farà ressò dels bombardejos contra la població civil i visitarà el turó de la Seu Vella.

Un dels testimonis és Manel Sampedro. Tenia nou anys i era a classe quan va sobreviure al bombardeig de Lleida, que va matar una cinquantena de nens i professors al Liceu Escolar. D'altra banda, al pont de Serós, la família Casares resseguirà emocionada, a través de cartes, els llocs on va lluitar el seu avi, un soldat republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.