Més de 20 municipis gironins encara tenen problemes per rebre bé la TDT

Dels 47 que tenien alguna zona fosca, 20 ja reben el senyal i es treballa perquè arribi a 14 més

A prin­ci­pis de febrer, hi havia 47 muni­ci­pis o zones d'alguns muni­ci­pis que, després de l'apa­gada analògica, o bé tenien algun sec­tor on no rebien el senyal de la TDT o bé el rebien amb deficiències. A 18 d'aquests se'ls va dir que única­ment podrien solu­ci­o­nar el pro­blema rebent el senyal a través de satèl·lit; a 6 més, que cal­dria ins­tal·lar una antena per millo­rar la cober­tura; i a la resta ningú no els va dir com s'havia de solu­ci­o­nar tot ple­gat. Ara, dos mesos després i quan fal­ten només dos dies fei­ners per l'apa­gada analògica a tot el ter­ri­tori, només 7 dels 18 muni­ci­pis que havien de rebre el senyal via satèl·lit ho hau­ran de fer per aquest sis­tema –la Gene­ra­li­tat els sub­ven­ci­ona fins a 200 euros l'adqui­sició dels apa­rells neces­sa­ris–, tot i que en dos casos –Sant Feliu de Guíxols i Vilo­priu– hi ha deficiències molt par­ci­als o par­ci­als, res­pec­ti­va­ment. Pel que fa a les 5 loca­li­tats pen­dents d'ins­tal·laci­ons noves –Albanyà, els límits de la Jon­quera, Begur, Madre­ma­nya, Sant Julià de Llor i Tossa de Mar–, en totes ja hi ha un cen­tre emis­sor ope­ra­tiu, excepte a Begur i Sant Julià. En la pri­mera, s'hi ha enge­gat un cen­tre emis­sor i s'ana­litza si en cal un altre; i en la segona s'hi ha posat un con­ver­sor i s'està tre­ba­llant per ins­tal·lar-hi els equips de la TDT. Als altres 22 muni­ci­pis giro­nins, en 13 encara no s'hi fa res. Es tracta de Can­ta­llops, Rabós d'Empordà, Roses, Sant Cli­ment Ses­ce­bes, Llam­pa­ies, Santa Cris­tina d'Aro, Tor­ro­e­lla de Montgrí, Vall-llo­brega, Medinyà, Felli­nes de Vila­da­sens, Riu­da­re­nes, Vidre­res i Vilobí. En tots sí que és pos­si­ble veure la TDT via satèl·lit. A la resta, o ja s'hi han ins­tal·lat equips nous o s'hi està tre­ba­llant. Són Llançà, Pont de Molins, Begur, Calonge, Vul­pe­llac, la Font de la Pólvora de Girona, Madre­ma­nya, Llo­ret, Mas­sa­nes i Tossa.

Un espai comú de TDT a la Cerdanya

La comarca de la Cerdanya ha estat l'última de les comarques gironines en què s'ha realitzat l'apagada analògica, tot i que la Televisió Digital Terrestre s'hi podia veure des de fa aproximadament un any. És a dir, que fins fa poc han coexistit els dos sistemes, cosa que ha permès reduir fins a la mínima expressió els problemes de cobertura. L'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, assegurava que no té notícia que hi hagi cap zona de la Cerdanya sense TDT. El procés es va iniciar el dia 16 i va finalitzar el dia 25. El senyal de la TDT arriba sense problemes a tots els municipis. En aquests moments, les institucions de l'Alta i la Baixa Cerdanya mantenen converses per a la creació d'un espai comú d'intercanvi de la TDT. No estan tan avançades, però, les incorporacions de la televisió andorrana i les locals.

La Garrotxa i el Ripollès, les primeres

La Garrotxa i el Ripollès van ser les primeres comarques gironines en què es va fer l'apagada analògica. La Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat la va aplicar de manera experimental, i també ho va fer a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. Això es va dur a terme el juny del 2009 i l'apagada es va anar fent de manera progressiva amb força èxit, ja que només es van registrar problemes de cobertura a Llanars i en alguns llocs concrets d'Olot, a part dels nuclis més aïllats. La segona onada de l'apagada es va produir entre finals del 2009 i principis del 2010 i va afectar la resta de comarques gironines, excepte la Cerdanya, on s'ha fet ara.

Amb el mal temps, un mal senyal

Un veí de Massanes ha explicat que a principi d'any, amb l'apagada analògica, veia la televisió molt malament. «Ara, des que m'han dirigit l'antena cap al Montseny, es veu molt i molt bé», ha dit. I és que, fins fa molt poc, els veïns de Massanes havien d'encarar les antenes cap al repetidor de Rocacorba i el senyal o bé no els arribava o no ho feia amb les condicions de qualitat necessàries. Una veïna de Begur ha manifestat que veuen la televisió digital terrestre de manera correcta des de fa només una setmana. Fins ara no rebia la TDT amb bones condicions i el que no se sap explicar és el fet que quan es va produir l'apagada analògica van veure bé la TDT durant uns dies i que, després i fins ara, ja no.

A Olot, els veïns de la plaça Clarà han solucionat després de mig any els problemes de recepció que tenien de la TDT. Els seus aparells rebien el senyal de Sant Miquel, i ara ho poden fer de Montolivet.

Moltes de les persones a les quals aquest diari ha demanat l'opinió han coincidit a indicar que el senyal és deficient o que es perd amb facilitat quan fa mal temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.