La CCMA no veu “recorregut” a la denúncia contra l’‘Està passant’
Responsables de l’ens ja han comparegut al jutjat en tant que responsable civil subsidiari
La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, creu que la denúncia de la fiscalia contra Toni Soler i part de l’equip del programa ‘Està passant’, de TV3, “no té recorregut”. Llorach ha afirmat que les expressions contingudes al polèmic gag sobre els Mossos d’Esquadra “no constitueixen delicte penal i no excedeixen el legítim dret de llibertat d’expressió”. A més, la vicepresidenta de l’ens ha dit al Parlament que “acompanyaran” els responsables del programa en la seva citació del proper 24 de març, i ha informat que, de fet, com a responsable civil subsidiària, la CCMA ja ha comparegut aquest mes de febrer al jutjat de Sant Feliu de Llobregat per poder accedir a les actuacions practicades.
“Els acompanyarem i estarem al seu costat”, ha manifestat de forma genèrica Núria Llorach sobre la imputació dels responsables del programa ‘Està passant’. Imputació que, arran d’una denúncia de la fiscalia per injúries greus contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat arran d’un gag sobre els Mossos d’Esquadra, ha decidit el jutjat d’instrucció número 7 de Sant Feliu de Llobregat.
Aquesta instància ja ha citat Toni Soler i els seus dos col·laboradors a declarar el proper 24 de març, on estaran acompanyats per representants de la CCMA, segons ha avançat la presidenta en funcions. A banda, com a responsable civil subsidiari, l’ens va rebre notificació de les diligències el passat 17 de febrer, i el dia 25 del mateix mes es va personar al jutjat esmentat durant el mes de febrer “per conèixer les actuacions practicades”.
“No hi ha delicte penal”, ha defensat Llorach. La responsable de la corporació ha apostat que es podrà “demostrar” que les expressions contingudes en el gag motiu de denuncia “no constitueixen infracció penal perquè es fan en clau d’humor, ironia, i sàtira política, i no excedeixen el legítim exercici del dret a la llibertat expressió”.
Representants del grup parlamentari de Junts per Catalunya havien manifestat prèviament en la mateixa sessió de control a l’activitat de la CCMA la seva “solidaritat” amb Toni Soler i els seus dos col·laboradors. “Una vegada més la justícia espanyola torna a ser més espanyola que justícia, i la fiscalia forma part d’aquesta justícia polititzada”, ha assegurat el diputat Antoni de Dalmases.
Rebutjada la proposta de resolució sobre Triacom
En la mateixa sessió de la Comissió de Control de l’activitat de la CCMA, ha estat rebutjada una proposta de resolució de Ciutadans que instava la corporació a suspendre relacions contractuals “amb entitats presumptament vinculades a possibles delictes de corrupció i de finançament il·legal de partits”. Una moció presentada arran de la investigació de l’Agència Tributària a la productora Triacom, de l’exgerent de TV3 Oriol Carbó, i amb la qual la CCMA ja va suspendre provisionalment la col·laboració segons ha recordat Núria Llorach prèviament en la mateixa sessió (l’únic vincle actual amb l’empresa és un contracte que vincula la venda hipotètica venda del format “Matriculats”, ja emès per TV3 en el passat, a la recepció corresponent d’ingressos per part de TV3, informen des de la CCMA).
Una sessió en què la pluralitat informativa dels mitjans de la corporació pública de mitjans ha tornat a ser objecte de crítiques per part de Ciutadans i Partit Popular, però avui també amb una pregunta formulada pel grup parlamentari d’ERC. Sense qüestionar el “pluralisme” global dels mitjans públics, el diputat José Rodríguez ha dit que “sorprèn” que “TV3 tingui una col·laboradora que fa opinió quotidiana sense que hi hagi els criteris de contrast i contrapesos amb visions alternatives, que semblen més una columna editorial que un espai d’opinió; i sabem que s’està estenent a altres col·laboradors però no és un format que ens agradi”.
Sense evasives, el director de la cadena, Vicent Sanchis, ha demanat distingir entre tertulians i “analistes polítics” (els quals, ha dit, no s’han de confrontar ni debatre amb ningú), i concretant en la figura de Pilar Rahola –com li ha demanat el diputat— el director ha apuntat que la presència de la periodista ja “s’ha reduït” respecte l’any passat.
Renovació de la plantilla i pla d’igualtat
D’altra banda, a la comissió s’ha debatut aquest divendres sobre el procés de renovació de la plantilla de TV3, així com els treballs per a l’aprovació d’un pla d’igualtat. La diputada de la CUP ha exigit en nom del Comitè d’Empresa que s’aprovi ja el pla d’igualtat i que aquest disposi de dotació pressupostària per ser efectiu. Llorach s’ha “compromès” a acordar-lo quan abans millor, amb dotació pressupostària “perquè no es pot fer un pla així sense diners”. Abans de començar la sessió, representants del Comitè d’Empresa de la comissió negociadora d’aquest pla han fet arribar a la presidenta en funcions una sèrie de punts amb els quals estan trobant “dificultats” amb la direcció de l’empresa.
D’altra banda, Llorach també ha assegurat que ja tenen “molt avançada” la negociació interna sobre la renovació de la plantilla de TV3, que preveu el concepte de “jubilacions parcials avançades” i amb la figura dels “contractes relleu” per la incorporació de nou personal. “Esprem que es tanqui ben aviat, per la necessària renovació de la plantilla, per això ho hem volgut incorporar al document del Contracte Programa”, un altre capítol també en fase de desenvolupament. Sobre la jubilació forçosa, la vicepresidenta de la CCMA ha dit que malgrat és una fórmula que inclou el Conveni col·lectiu, “és una possibilitat legal” que prefereixen “acordar” amb els implicats. D’aquí al 2023 hi haurà a TV3 200 persones en edat de jubilació, ha recordat la diputada de CatECP Marta Ribas.