Comunicació

10 anys d’El Punt Avui

Toni Albà i Agnès Busquets

“Sense cultura no hi ha estat del benestar”

“Twitter és un bar de borratxos sense filtre”

Quan tenia tres anys ja imitava en Charlie Rivel
El teatre sempre està en crisi
La majoria de polítics ens tenen més por que no pas ganes de voler influir
Vivim en un país molt pobre culturalment
Sense cultura no hi ha estat del benestar
TONI ALBÀ
‘Polònia’ ha ajudat a democratitzar la política
No soc Norman Foster; jo em dedico a fer pisos de protecció oficial
La cultura és la vacuna contra la ignorància
AGNÈS BUSQUETS

No tot­hom, tret de Felip VI, té el pri­vi­legi o l’enso­pe­gada de com­par­tir taula i vi amb el rei emèrit i l’alcal­dessa Colau, o amb el papa Rat­zin­ger i l’Elsa Artadi, o amb l’exmi­nis­tra Soraya Sáenz de San­ta­maría i en Josep-Lluís Carod-Rovira. El poti-poti és tan hete­ro­geni com arris­cat, però sota la inter­pre­tació de Toni Albà i Agnès Bus­quets alguns d’aquests per­so­nat­ges sinis­tres a la vida real esde­ve­nen ossets de peluix càndids i fins i tot simpàtics que arren­quen som­riu­res i ria­lles cada set­mana entre els fidels segui­dors del Polònia. “Hem con­tribuït a demo­cra­tit­zar el món de la política i dels polítics”, coin­ci­dei­xen els dos actors, amb els quals ens pro­po­sem enra­o­nar sobre el pas­sat, el pre­sent i el futur de la seva pro­fessió. “Alguns ens tenen més por que no pas ganes d’influir en la inter­pre­tació del per­so­natge”, pun­tu­a­lit­zen per des­men­tir el tòpic.

UNS ACTORS PRI­VI­LE­GI­ATS

Agnès Bus­quets i Toni Albà es con­si­de­ren uns pri­vi­le­gi­ats en un moment en què la seva pro­fessió i el tea­tre en gene­ral han patit una greu regressió en els dar­rers deu anys. Toni Albà és el pri­mer a dis­pa­rar sese com­passió: “Vivim en un país molt pobre cul­tu­ral­ment. La gent que ens inten­tem gua­nyar la vida tre­ba­llant en el món del tea­tre hem de fer mala­ba­ris­mes per sobre­viure sense pràcti­ca­ment cap ajuda pública perquè gai­rebé totes van a les grans com­pa­nyies i els grans tea­tres i els petits som sem­pre els grans obli­dats.”

I com ho can­viem això?

“El tea­tre sem­pre està en crisi, però, sin­ce­ra­ment, crec que ens cal refor­mu­lar el sis­tema, fer foc nou”, diu Toni Albà, men­tre Agnès Bus­quets remata la reflexió: “La pandèmia ens ha demos­trat que la cul­tura és la millor vacuna con­tra la ignorància.” “Sense cul­tura no hi ha estat del benes­tar”, hi afe­geix Albà. Es con­si­de­ren uns pri­vi­le­gi­ats perquè la tele­visió els dona l’opor­tu­ni­tat de con­ti­nuar tre­ba­llant, men­tre molts actors i actrius viuen en una pre­ca­ri­e­tat per­ma­nent, sense ni tan sols poder cobrar els assa­jos en molts casos. “Tenim com­panys i com­pa­nyes de pro­fessió que per sobre­viure a aquesta crisi sanitària i econòmica sort n’han tin­gut del Banc dels Ali­ments.” Pri­mera con­clusió de la con­versa, doncs: cal inver­tir més en cul­tura i anar més al tea­tre.

Segon tema de debat: la política, els polítics, el procés i l’arri­bada de l’extrema dreta a les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques. “Jo ja fa temps que la vocació de ser­vei dels polítics no me la crec”, comença Agnès Bus­quets, que es mos­tra pro­fun­da­ment iras­ci­ble quan par­lem de l’extrema dreta: “Hi ha molt de psicòpata solt pel món, però si d’alguna cosa ha ser­vit la irrupció dels fei­xis­tes dis­fres­sats de demòcra­tes a les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques és per posar en evidència que exis­teix un pen­sa­ment retrògrada, antic i perillós.” I Toni Albà hi afe­geix: “El fei­xisme no és una ide­o­lo­gia, és un càncer social.”

El Procés us ha donat molta corda al Polònia..

“I tant! I diré més: si fóssim inde­pen­dents segu­ra­ment seríem més seri­o­sos i avor­rits. El fet que esti­guem en lluita amb l’Estat ens per­met un joc que té més èxit de cara a l’espec­ta­dor”, asse­nyala Toni Albà, men­tre Agnès Bus­quets insis­teix que cul­tu­ral­ment “som una soci­e­tat molt acom­ple­xada” i deixa anar una perla que inco­mo­darà a més d’un: “Twit­ter és un bar de bor­rat­xos sense fil­tre.” Pam! Segona con­clusió: el futur només és a les nos­tres mans, i l’èxit o el fracàs, també.

el secret del ‘polònia’

I, par­lant d’èxit, els dos actors con­fes­sen quin és, per a ells, el secret del Polònia. “Els guions, el secret són els guions”, diu Agnès Bus­quets, i Toni Albà hi afe­geix: “S’ha tro­bat la fórmula per par­lar de l’actu­a­li­tat política amb un llen­guatge molt con­cret i amb un regis­tre de paròdia que con­necta amb el públic. Som com La Cubana fent cada set­mana coses noves.”

Accep­tem, doncs, que bona part de l’èxit d’aquest pro­grama que ja fa quinze anys que s’emet per TV3 és mèrit de l’enginy dels guio­nis­tes, però és evi­dent que sense el talent dels actors i les actrius que donen vida als per­so­nat­ges els guions serien poca cosa més que paper mullat. Per això cal saber mati­sar el con­cepte imi­tació. “Nosal­tres, més que imi­tar, inten­tem rein­ter­pre­tar el per­so­natge exa­ge­rant, per exem­ple, els seus tics. És clar que inten­tem fer una veu que s’assem­bli a la seva i que l’equip de maqui­llatge i ves­tu­ari fa una gran feina perquè física­ment ens hi apro­xi­mem, però al final tro­bes un gest carac­terístic que és el que fa que con­nec­tis amb el per­so­natge i l’espec­ta­dor”, explica Agnès Bus­quets men­tre Toni Albà posa veu del papa Rat­zin­ger i explica que quan li van pro­po­sar de fer el per­so­natge se li va acu­dir sobre la marxa inter­pre­tar-lo com si fos el brui­xot Gar­ga­mel dels ado­ra­bles Bar­ru­fets. “És com quan l’Agnès inter­preta la Soraya Sáenz de San­ta­maría, una bar­reja entre Louis de Funes i l’empe­ra­dor Pal­pa­tin”, explica Albà.

“Qui és Pal­pa­tin?”, pre­gunta l’Agnès.

“Ja veig que no ets gaire fan de la saga Star Wars”, res­pon en Toni.

Ter­cera con­clusió: Quan en Toni Albà feia cua al cinema per anar a veure L’Imperi con­tra­a­taca, l’Agnès Bus­quets encara jugava a nines. D’alguna manera s’havia de notar que es por­ten 15 anys...

Dei­xant l’edat de banda, Toni Albà i Agnès Bus­quets tenen en comú dos trets de per­so­na­li­tat que els fan autèntics i pro­pers: la sen­zi­llesa i la modèstia. L’Agnès ho expressa amb una frase que esdevé una decla­ració de prin­ci­pis clara i con­tun­dent: “No soc Nor­man Fos­ter; jo faig pisos de pro­tecció ofi­cial.” La inne­ga­ble repu­tació d’un dels arqui­tec­tes con­tem­po­ra­nis més impor­tant del món no pot ni ha de des­merèixer el talent i la cre­a­ti­vi­tat de milers de petits arqui­tec­tes que, com els actors i les actrius, defen­sen cada dia el seu talent dalt d’un esce­nari, dar­rere d’una càmera o pro­cu­rant que tot­hom tin­gui accés a un habi­tatge digne.

Quarta i última con­clusió: l’ambició des­me­su­rada pot­ser ens pot fer més rics al banc, però ens fa més pobres d’espe­rit.

TONI ALBÀ

Nascut a Vilanova i la Geltrú el 13 d’agost de 1961, és el gran de quatre germans (ell és l’únic noi) i pare de dos fills. Li agrada el vi, preferiblement blanc, i menjar bé, especialment plats de cuina marinera.

AGNÈS BUSQUETS

Nascuda a Tarragona el 3 de novembre de 1976, es va llicenciar en art dramàtic a l’Institut del Teatre de Terrassa (1998). Mare d’un fill, va debutar a la televisió com a presentadora del Club Super3.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.