Comunicació

L’únic diari de Catalunya que tanca el 2020 amb guanys

El Punt Avui és l’únic diari dels onze que han portat els comptes del 2020 al registre mercantil que no presenta números vermells en aquest exercici i es manté com a líder de la premsa en català

El Punt Avui és l’únic diari de Catalunya que va obtenir un resultat econòmic positiu el 2020, dels onze que han presentat dades al registre mercantil. Els 294.000 euros de guanys declarats per Hermes Comunicacions, SA, són l’excepció en un mar de números vermells, que mostren la realitat d’un sector que en el quinquenni 2016-2020 ha perdut, en conjunt, 47.276.000 euros. Aquestes dades econòmiques, reflectides en la taula adjunta, s’han extret del que han presentat les editores al registre mercantil aquests cinc anys. El 2020, el primer any gairebé sencer de la pandèmia per la covid-19, ha estat el pitjor de la sèrie, amb una pèrdua acumulada de 23.720.000 euros. Amb tot, llevat del 2019 –exercici en què la tendència es capgira puntualment per efectes de l’operació de venda d’El Periódico i l’Sport a Prensa Ibérica–, el sector de les empreses editores de diaris en paper ja anava acumulant pèrdues any rere any. La tendència a la baixa era clara i ja venia d’anys anteriors.

Vermell generalitzat

El vermell que taca els comptes d’explotació és general. La davallada afecta tothom, amb algun fet diferencial, com el del Diari de Tarragona, que acumula tota la pèrdua en un sol any, el 2020. En qualsevol cas, els diaris d’àmbit nacional s’hi han deixat 34.528.000 euros en cinc anys; els locals, un total de 6.376.000, i els esportius n’han perdut 6.371.000 més. En aquest camp, el dels esportius, es produeix l’únic cas en què un diari fa un balanç positiu en el còmput del quinquenni: Mundo Deportivo, amb 1.090.000 euros, i només ha declarat pèrdues el 2020.

Preparant el futur

Joan Vall Clara, editor i director del diari, va exposar amb tota la seva cruesa la realitat del sector en l’assemblea en què va presentar la reorganització de la direcció. Va insistir que els canvis que proposa s’hauran de dur a terme en un marc de redimensionament constant del projecte, en atenció a la situació de davallada constant del sector i pensant en el futur a llarg termini. “Potenciarem els webs, perquè el futur serà digital, però tindrem molt present que la nostra economia se sustenta en el paper. Estem preparant l’empresa perquè pugui exhibir fortaleses en el 50è aniversari, el 2029, i llançar-la amb un model de negoci nou cap al centenari, que algú celebrarà”, va dir Vall als treballadors. Com a editor i màxim accionista d’Hermes des del febrer del 2020, va deixar molt clar que el projecte de futur s’haurà de desenvolupar tenint molt present que la prioritat serà complir escrupolosament amb els compromisos contrets per l’empresa.

Recursos en pandèmia

“Farem els canvis –va explicar Joan Vall– amb la idea d’aconseguir el lideratge de la informació a Catalunya per a l’any 2029 i els farem en el marc d’una economia, la nostra, que la sustentem en el projecte de diari en paper i que ha estat capaç, en plena pandèmia, de generar els recursos per poder retornar el deute en el termini pactat amb l’anterior propietari per poder gaudir, així, de les quitacions acordades.” En aquest context general del sector i amb la previsió d’una caiguda dels ingressos d’un 10% anual, Vall va destacar el fet que El Punt Avui ha presentat beneficis dos anys consecutius (416.000 euros el 2019 i 294.000 el 2020), un fet que es repetirà per tercer exercici, el 2021, segons va explicar Vall.

Líders en català

Pel que fa a la venda d’exemplars, El Punt Avui es manté com a líder de la premsa en català, al davant de l’Ara, amb 12.383 exemplars diaris venuts el mes de gener passat, segons les declaracions dels editors a l’OJD, pendents d’auditar, que figuren en la taula adjunta. Es consolida, a més, com a tercer diari de Catalunya, darrere de La Vanguardia, amb una venda diària de 56.085 exemplars, i d’El Periódico (17.584). El quart rotatiu en el rànquing de la informació general és El País, amb 6.317 exemplars. Aquest mes de gener es van vendre a Catalunya un total de 155.551 diaris, 72.760 dels quals, menys de la meitat, al quiosc, i 82.791 per subscripció.

LA FRASE

Potenciarem els webs perquè el futur serà digital, però tindrem present que la nostra economia se sustenta en el paper
Joan Vall Clara
editor i director d’El punt avui


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.