Comunicació

La contra

Ràdio de capital i tele de territori

L'aposta ferma que el govern municipal ha fet per renovar i potenciar Ràdio Tortosa contrasta amb el fre de l'Ajuntament al consorci per crear un canal públic de TDT a l'Ebre

No hi ha color. L'emis­sora muni­ci­pal Ràdio Tor­tosa ha dupli­cat la seua audiència, tot situ­ant-se en 16.000 oients, des de l'estrena dels nous estu­dis a l'edi­fici Mont­cada 27, al setem­bre, i de la nova pro­gra­mació, l'octu­bre pas­sat. La xifra ve ava­lada per l'última onada del Baròmetre de la Comu­ni­cació i la Cul­tura, la qual con­ver­teix Ràdio Tor­tosa en l'emis­sora local més escol­tada de les que estan asso­ci­a­des a la Fede­ració de Ràdios Locals de Cata­lu­nya. Al Baix Ebre, l'emis­sora ja seria la segona amb més oients, només dar­rere de Cata­lu­nya Ràdio i davant de Ràdio Ebre (Cadena Ser) i de RAC 1. En aquest sen­tit, el govern de Fer­ran Bel (CiU i ERC) havia fet una aposta ferma per reno­var i poten­ciar Ràdio Tor­tosa, i les coses li han sor­tit bé.

Amb la nova pro­gra­mació s'ha fet una aposta per la infor­mació de pro­xi­mi­tat, l'entre­te­ni­ment i la cul­tura, amb un canvi impor­tant en l'estil sonor de l'emis­sora, ara més modern i dinàmic. Ràdio Tor­tosa ja no és l'emis­sora enllau­nada d'altres èpoques, amb un estil cadu­cat i uns pro­gra­mes que feien bada­llar. Els nous estu­dis i els mit­jans tècnics aju­den, però con­si­dero que el fac­tor prin­ci­pal de l'èxit és el capi­tal humà i la vocació de ser­vei dels seus pro­fes­si­o­nals, com en tota empresa periodística. També cal des­ta­car la bona feina de l'equip de col·labo­ra­dors, sense els quals no hau­ria estat pos­si­ble fer una pro­gra­mació tan diversa i plu­ral, indis­pen­sa­ble per res­sal­tar la qua­li­tat i per enri­quir el pai­satge sonor de l'emis­sora.

Els oients han valo­rat la millora del pro­ducte, i ara Ràdio Tor­tosa està començant a reco­llir els fruits. Per exem­ple, el nou web de l'emis­sora té més de 2.000 visi­tes men­su­als i el ser­vei per escol­tar la ràdio en directe per inter­net ha asso­lit pun­tes de més de 60 usu­a­ris simul­ta­nis. A banda d'això, Ràdio Tor­tosa té un potent ser­vei de pod­cast (àudio a la carta), i ara ja té gai­rebé 1.300 amics a Face­book, tot i que una presència més limi­tada a Twit­ter. Tor­tosa ja té, per tant, la ràdio muni­ci­pal que es mereix una ciu­tat que pretén ser la capi­tal de la vegue­ria de les Ter­res de l'Ebre, si és que algun dia ens arriba. Ara per ara, només li dema­na­ria la trans­missió dels plens de l'Ajun­ta­ment en directe, cosa que fa poc he sabut que ja esta­ven pre­pa­rant. De fet, sem­bla que el pri­mer test per eme­tre des de fora dels estu­dis de Mont­cada 27 serà la fira Expo­e­bre, que enguany serà del 28 d'abril a l'1 de maig.

L'altra cara de la moneda és el fre de Tor­tosa al con­sorci d'ajun­ta­ments que havia de ges­ti­o­nar el canal públic de TDT a les Ter­res de l'Ebre. El febrer del 2010, l'assem­blea del con­sorci va acor­dar per una­ni­mi­tat ajor­nar el pro­jecte fins després de les elec­ci­ons muni­ci­pals, a causa de la crisi i de les diferències polítiques entre els con­sis­to­ris. El prin­ci­pal soci d'aquest con­sorci era Tor­tosa, perquè cedia un edi­fici, però sobre­tot per població i per pres­su­post. Amb tot, per al govern de Bel la cre­ació d'una tele­visió pública del ter­ri­tori no ha estat cap pri­o­ri­tat. La versió ofi­cial va ser que, amb la crisi, alguns ajun­ta­ments es van des­dir del con­sorci, ja que hau­ria estat molt difícil d'expli­car als ciu­ta­dans una des­pesa per fer tele­visió. La rea­li­tat és que els ajun­ta­ments, ara que s'acos­ten les elec­ci­ons, estan fent una impor­tant des­pesa en publi­ci­tat als tres canals pri­vats que hi ha a l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.