Comunicació

No a TV3 al País Valencià

El PP i UPD voten en contra de la tramitació de la iniciativa promoguda per ACPV, ‘Televisió sense fronteres', que permetia la legalització de les emissions

UPD va afirmar que el projecte vol una “colonització ideològica” de Catalunya

El corró del PP al Congrés dels Diputats va fer miques l'esperança de les 651.650 persones que van signar la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió sense fronteres, que proposava la recepció de televisions en la mateixa llengua entre autonomies que compateixen àmbit lingüístic. Argumentant “exclusivament raons jurídiques, tècniques i econòmiques”, el diputat del PP Ramón Moreno va anunciar que el seu grup votaria en contra de la tramitació del projecte que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va impulsar el maig del 2009, assetjada judicialment i econòmicament pel govern de Francisco Camps.

El parlamentari popular va explicar que l'“escassesa de l'espectre radioelèctric” –contemplat al pla del dividend digital– fa inviable des del punt de vista tècnic la proposta. Moreno també va recórrer a arguments econòmics, xifrant la gestió dels múltiplex, que aniria a càrrec de l'Estat, en 15 milions d'euros l'any. En aquest punt, Moreno va fer sang –igual que tots els grups de l'oposició– en recordar que el PSOE va vetar en primera instància la ILP quan va arribar al Congrés. Aleshores, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, va sostenir que la difícil conjuntura econòmica no es podia fer càrrec de la despesa que suposaria la posada en marxa del projecte. Finalment l'executiu de Zapatero va reconsiderar el seu posicionament i va permetre que la ILP fóra presa en consideració.

El diputat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, encarregat de defendre la iniciativa, va obviar aquestes crítiques durant el debat i va centrar el seu discurs a condemnar “l'entossudiment del PP valencià a l'hora d'alimentar l'enfrontament amb Catalunya”. “Camps no en tenia prou, de manipular Canal 9, necessitava destruir la pluralitat informativa”, hi va insistir. En el mateix sentit es va pronunciar el diputat d'Esquerra Joan Tardà. “Fa vint anys, ACPV va recollir diners per instal·lar els repetidors que permetien rebre el senyal de TV3 i vint anys després en recapta per pagar les multes”, va subratllar, abans de fer una crida a la independència.

L'entitat, a la qual UPD va qualificar de “grup de pressió de la Generalitat de Catalunya”, va lamentar la decisió de la formació magenta i els populars de votar en contra de “la llibertat d'expressió, la pluralitat informativa i el respecte a la diversitat lingüística i cultural” i afirmar que, darrere els arguments tècnics i econòmics adduïts, s'amagaven “motivacions ideològiques”.

Això no obstant, ACPV va agrair el suport i la mobilització aconseguida durant aquest temps per la ILP i va instar el president Alberto Fabra a retirar els expedients sancionadors i també a obrir noves vies de negociació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.