Tots els homes del president
Relleu a Palau i al plató de ‘Polònia' de TV3 amb la imitació que Queco Novell fa de Puigdemont
En deu anys de programa, s'han acomiadat tres ‘honorables'
Wyoming i Buenafuente han basat les primeres ironies en el cabell del nou president
La política continua essent l'estrella de l'humor a la televisió
El cabell. És el que crida més l'atenció? En tot cas és una característica de l'aspecte físic del nou president, Carles Puigdemont, que ha servit per a les primeres bromes, instantànies a les xarxes socials, i també a la televisió. El presentador Andreu Buenafuente va riure's de la seva semblança amb Puigdemont en l'estrena, fa una setmana, del seu nou xou nocturn, Late motiv al canal de Movistar+. Buenafuente va fer el monòleg inicial amb una perruca, amb crits de “guapo” del públic, i incidint també en les dificultats per pronunciar el cognom. “Sóc com Samsó, amb aquesta mata de cabell a l'estil Beatle, em dóna una força...”, deia en el monòleg. Abans, però, una ironia directa: “Com som els catalans, eh? Tenim milions de radicals que surten a manifestar-se cada Onze de Setembre i són molt llestos perquè ho fan disfressats de famílies normals... i a més volen votar. Estan bojos, tu!”
El cabell, la perruca ha servit per donar a conèixer el president-personatge fora de Catalunya a partir de la sàtira política, un gènere televisiu que continua essent l'estrella de l'humor. També el dilluns, 11 de gener, l'endemà del ple d'investidura, El intermedio de La Sexta que presenta Wyoming s'hi va referir. “Quin espectacle capil·lar!, no és el candidat de Just For Men?” El programa de La Sexta, que té el format d'informatiu irònic, va destacar també les piulades que Puigdemont feia sobre “la claveguera” de l'Estat. “No sé si Catalunya continuarà dins d'Espanya però fa la pinta que continuarà tota la temporada a El intermedio”, va concloure Wyoming. El programa de dilluns va ser el desè espai més vist a Catalunya amb un 10,9% de quota, dos punts més que la mitjana de la cadena.
L'últim monòleg de Bruno Oro
La imatge és la primera impressió a l'hora de fer una imitació, que pot ser més realista, o més caricaturesca, un dibuix que l'actor construeix sobretot de visions personals. “No són rèpliques; s'enriqueixen amb la teva visió del personatge”, explicava l'actor i músic Bruno Oro, el president Mas de Polònia, divendres en una entrevista a Els matins de TV3. Oro, que ha estat l'àlter ego d'Artur Mas durant deu anys, es va treure la careta i la perruca un cop pronunciat l'últim monòleg, un moment emotiu, que es va veure dissabte a la nit. La seva marxa del programa de sàtira política de referència era una decisió presa conjuntament per l'actor i la productora Minoria Absoluta en començar aquesta desena legislatura. L'actor encamina nous projectes, està escrivint una pel·lícula, i el seu comiat coincideix amb “el pas al costat” d'Artur Mas.“És perfecte; sembla escrit pel guionista de Polònia”, explicava l'actor Queco Novell, que tornarà a ser president –ja ho havia estat amb el primer honorable polac, Pasqual Maragall– i ara caricaturitzarà Carles Puigdemont . Per Queco Novell, a Polònia fan “caricatures, paròdies, són personatges, no són imitacions”. Novell és un dels vaixells insígnia de Polònia que celebrarà deu anys d'emissions el 16 de febrer. En part la clau del seu èxit és l'efectivitat de la crítica, que cou al poder: l'última queixa, divendres, quan Inés Arrimadas de Ciutadans qualificava la seva paròdia d'un cas de masclisme.
La preparació del personatge del polític de Polònia va més enllà de l'aparença, de la perruca. Queco Novell explica que el primer que va fer quan va sortir el nom de Puigdemont va ser buscar a YouTube vídeos “per veure com parlava”. Destaca que el primer que el va sorprendre va ser “el to de la veu”. “Em vaig mirar el ple d'investidura amb més atenció i, en les rèpliques de Puigdemont, hi vaig veure més coses; té una conya amagada, important”, assenyalava. Bruno Oro destacava l'evolució, les dues etapes que ha tingut el seu Mas: “Va ser molt difícil perquè era molt pla i correcte, i això ens va a la contra, ningú el volia fer.” I en va construir dos vessants, “un Mas més xulesc, el del «guapo, gràcies»” i el “Mas més institucional, el de «amb il·lusió»”.
Al president Puigdemont de Polònia, li caldrà també una frase final per al monòleg i ja en el primer gag d'estrena en l'edició de dissabte els tòpics de Girona –molt pronunciada aquests dies– hi eren presents. Expliquen els dos actors que en aquest últim gag junts van estar vint minuts estudiant la perruca de Puigdemont, discutint si obrir el serrell o amb la tofa tancada.