Comunicació

la crònica

Una mirada calidoscòpica al gihadisme

A partir d'una conversa s'estira un fil. Així es comença a fer periodisme: la veta es descabdella a mesura que un contacte te'n fa arribar un altre i d'hores, temps, “trepitjant carrer”, una expressió gremial, però que fa ofici. En el cas de la periodista figuerenca de TV3 Anna Teixidor , la conversa va sorgir el maig del 2014 amb un policia. El fil que calia seguir començava amb la frase “s'estan fent homenatges a joves que han marxat a fer el gihad a Santa Coloma de Gramenet”. Per a Teixidor, que treballa als informatius de la cadena pública catalana, s'iniciava una intensa investigació que culminaria amb el reportatge A la recerca del paradís , emès el 15 de febrer del 2015 en el programa 30 minuts .

Davant dels estudiants del màster en Comunicació i Estudis Culturals de la UdG, en el marc d'una conferència inclosa en un cicle dedicat a l'islam organitzat en col·laboració amb el Col·legi de Periodistes , Teixidor va encetar el relat amb els seus inicis adolescents a la tele de Figueres. Té, però, un llarg recorregut en un tipus de periodisme que llegeix entre línies. No només va donar detalls sobre el treball de camp, sinó que va fer reflexions sobre el paper que tenen els mitjans en el tractament del gihadisme. Més enllà de les notícies, molt pautades, en les operacions policials de detencions, va destacar que cal donar tots els punts de vista, però sobretot incidir en els perquès, en els motius, condicionants religiosos i socials. Després d'una il·lustrativa exposició sobre els orígens del gihadisme, va focalitzar la xerrada en els casos de joves de l'Estat que han marxat a combatre a Síria amb els quals ha contactat. “No sóc espanyol ni tampoc marroquí, encara que els meus pares hagin nascut al Marroc”, li explicava un jove. La recerca d'una identitat és una de les claus, segons Teixidor, que els joves es deixin seduir per una “aventura” presentada de manera llaminera, com si es fos l'heroi d'un videojoc. També va destacar el gran aparador que és Facebook per al gihadisme i com a eina de reclutament –la periodista ho va viure molt de prop quan un dels joves contactats li va proposar casament i marxar a Síria–; les xarxes socials són ara també part d'aquest “carrer que cal trepitjar”. Teixidor, que està enllestint un llibre basat en aquests testimonis i el seu viatge, centra el seu interès periodístic i el seu nou reportatge en el procés de recuperació, de reincorporació a la societat dels joves que han tornat, desenganyats de la guerra promesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.