Comunicació

INFANTIL

GEMMA BUSQUETS

Contes de fantasia per acostar la tecnologia

Dibuixa'm un conte. A Una mà de contes del Super3 hi tenen la mà trencada des del 2007. El programa, que ara s'emetrà també els caps de setmana a la tarda, estrena deu capítols dins de la col·lecció dedicada als autòmats i que formen part de la proposta La màquina de la fantasia, que té com a objectiu acostar l'espectador al món de la tecnologia a través de la fantasia. Aquests episodis nous –ahir, dissabte, es va estrenar Tro i Troia, sobre un cavall de Troia mecànic, i avui es podrà veure Filomena i Rumpelstinkin, sobre un alquimista boig que vol convertir la palla en or– han estat escrits per Teresa Duran i il·lustrats per Àfrica Fanlo i Pep Montserrat, fent servir una mà mecànica, dissenyada per Lluís Ribas.

Els autòmats, els protagonistes d'aquests nous contes, són la metàfora ideal que permet acostar-se, a través de la fantasia, al món de la tecnologia. De fet, ha estat la mà d'un autòmat l'encarregada de dibuixar aquests deu contes englobats a La màquina de la fantasia . El programa de TV3 ha volgut aprofitar també que a Barcelona hi ha una de les millors col·leccions d'autòmats d'Europa: el Museu d'Autòmats del Tibidabo. Els deu contes que ara s'estrenen s'afegeixen als deu que ja es van poder veure l'any passat dedicats també als autòmats. En aquesta ocasió, per acabar de desenvolupar el tema, s'ha anat a buscar, per una banda, la tradició i, per l'altra, el futur. La tradició la representen follets, fades i dimonis, protagonistes d'antigues rondalles, mites i contes, molt abans que apareguessin els primers autòmats mecànics. El futur l'exemplifica la sèrie Jo, robot, amb cinc contes inspirats en les lleis de la robòtica d'Isaac Asimov i en algunes recomanacions pel que fa al bon ús de les noves tecnologies. Sobre la similitud dels autòmats i robots amb els humans, els contes d'aquesta sèrie s'inspiren en la idea que cap robot pot fer mal a un humà. Els protagonistes van des d'un robot que sembla un monstre però no ho és, fins a un àrbitre que no sap com posar ordre en un partit de robots.

Exposició al CCCB

Dins del programa d'activitats organitzades pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) per a l'exposició +Humans, el programa Una mà de contes presentarà aquests nous episodis en un acte al CCCB el dimarts 23 de febrer a les 18 h amb la presència de la guionista Teresa Duran, els il·lustradors Àfrica Fanlo i Pep Montserrat, el constructor d'autòmats Lluís Ribas i el director del programa, Manuel Barrios. Més enllà de les referències a l'imaginari literari i artístic, la trobada servirà per debatre entorn la gestualitat manual i la seva possible codificació durant una producció gràfica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia