Comunicació

Els valencians volen TV3

Castelló de la Plana respon amb una manifestació massiva a la insinuació del govern de Camps sobre l'interès presumptament minoritari que desperta TV3

“La declaració del PP de Castelló a favor de TV3 és una bufetada a Camps”

El govern valencià ha tractat de minimitzar aquesta setmana els efectes de la suspensió de les emissions de TV3, tot atribuint als seguidors de les cadenes catalanes la condició de minoria. “TV3 només interessa 2.000 o 3.000 ciutadans, va afirmar divendres la portaveu de Camps, Paula Sánchez de León. Però, dia a dia –i ja ha passat més d'una setmana des del tall del senyal–, augmenta el nombre i la diversitat de les adhesions a la recuperació de les emissions.

Ahir, a Castelló de la Plana va tenir lloc la manifestació més multitudinària de totes les que fins ara s'han celebrat contra el tancament de TV3. Prop de 15.000 persones, segons l'organització, van acudir-hi convocats per la plataforma Sense Senyal. La portaveu d'aquest col·lectiu, Violeta Tena, va remarcar que Castelló no vivia una mobilització al carrer tan massiva des de les manifestacions contra la guerra de l'Iraq, el 2003.

“Molta gent a Castelló, sent TV3 una televisió pròpia i no comprèn què ha passat”, va declarar Tena. Per la seua banda, el delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a Castelló, Vicent Pitarch, encarregat de llegir el manifest, es va pronunciar en els mateixos termes: “Hem perdut molt més que un canal, hem perdut una finestra al món en la nostra llengua, una televisió que considerem nostra”.

A la manifestació no va acudir cap representant del PP de Castelló, a pesar que dijous l'Ajuntament de la ciutat, amb el PP al capdavant, va aprovar una declaració favorable tant a la reciprocitat entre Canal 9 i TV3 com a la ILP Televisió Sense Fronteres, que pretén la supressió dels obstacles per a l'emissió de televisions autonòmiques en tots els territoris que comparteixen la mateixa llengua.

“Bufetada a Camps”

Per a Toni Gisbert, coordinador d' Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors, el gest del PP de Castelló i de l'alcalde, Alberto Fabra, representa “una bufetada a Camps”.

Igualment, Gisbert considera que el discurs de la suposada minoria que va esgrimir Sánchez de León, “no se sosté per enlloc”. El coordinador recorda que 253.000 de les 651.000 signatures que van subscriure la ILP provenen del País Valencià: “TV3 s'ha convertit en una qüestió de llibertat d'expressió i de pluralitat informativa, que ha aglutinat una majoria social”. “Es tracta de gent de totes les ideologies, fins i tot persones que no veuen necessàriament la cadena, però que rebutgen el paternalisme de Camps”, diu.

A ACPV també critiquen que el govern valencià estiga utilitzant el conflicte de TV3 com a “coartada” per obtenir un tercer múltiplex digital: “No cal un nou múltiplex per a fer possible la reciprocitat, això és fals, perquè els canals públics catalans cabrien en el segon múltiplex de què ja disposa la Generalitat Valenciana”. “El que hi ha és un problema de manca de voluntat”, resum Gisbert.

D'altra banda, ACPV es considera desemparada pel que fa al govern espanyol, que se n'ha inhibit amb l'argument que és “un problema entre comunitats autònomes”. Gisbert recorda que els canals a través del quals emetia el paquet format per TV3, 33, 3/24 i Super3 va ser concedit al seu moment per José Montilla, quan era ministre d'Indústria: “El conflicte s'hauria acabat ràpidament si el ministeri haguera reclamat la propietat del múltiplex pel qual estàvem emetent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.