30 anys de Ràdio Arrels
L'aniversari coincidirà amb la posada en servei del primer estudi descentralitzat a Ceret i, després, a Prada del Conflent i a l'Alta Cerdanya
De manera clandestina, el vespre del 28 de maig del 1981 va emetre per primera vegada una ràdio en català a la Catalunya del Nord. Fins al 1983, aquella ràdio catalana va ser il·legal per a l'administració francesa i les emissions es feien discretament des d'un pis particular, vora la plaça del Puig, en ple barri dels gitanos de Perpinyà, o des d'un hangar al mig de les vinyes al municipi rossellonès de Cànoes. La primera autorització per emetre legalment va arribar el 20 de desembre del 1983 i Ràdio Arrels va passar de ser una “ràdio pirata” a ser, segons la terminologia de l'època, una “ràdio lliure” fins que actualment ha esdevingut una “ràdio local privada associativa”. Amb la legalització, “la veu de Catalunya Nord” com es feia anomenar llavors, es va instal·lar al centre de Perpinyà en un tercer pis cedit pel Centre Cultural Català. El 2003 es va traslladar on és, a una planta baixa amb estudis visibles des del carrer, en un dels indrets més cèntrics de la capital nord-catalana. Amb Ràdio Arrels, el periodisme professional en català va començar a la Catalunya del Nord, inexistent fins llavors. Fins a l'arribada del Punt Catalunya Nord l'any 1987, Ràdio Arrels era l'únic mitjà de comunicació en català a les comarques catalanes sota administració francesa. El seu estatut de ràdio associativa no permet que emeti publicitat, però té un finançament estatal del Fons de Sosteniment de l'Expressió Radiofònica del ministeri de la cultura francès. “El Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló i el Consell General dels Pirineus Orientals ens atorguen subvencions, així com la Generalitat de Catalunya” explica el director de la ràdio, Pere Manzanares. La reducció de la subvenció de la Catalunya autònoma ha provocat que es redueixi la plantilla de periodistes. “Hem hagut de limitar la redacció a cinc assalariats” explica Manzanares “a causa dels retards de pagament i la reducció de la subvenció de la Generalitat”.
Estudis descentralitzats
El dia del trentè aniversari es posarà en servei un “estudi permanent descentralitzat” a Ceret, la capital del Vallespir, en uns locals cedits per l'Ajuntament, i la ràdio participarà en la Fira d'Entitats vallespirenques a Arles de Tec. Aquest estudi funcionarà “de manera autogestionària gràcies la vitalitat de les entitats del territori” segons el director. Després de Ceret, Arrels també vol obrir un estudi a Prada del Conflent i un altre a Estavar, a l'Alta Cerdanya. “No descartem un acte més central i lúdic a la tardor, quan també se celebrarà el trentè aniversari de l'escola Arrels” conclou Manzanares. L'últim estudi d'audiències de l'institut Médiametrie, atribueix a la ràdio nord-catalana 6.000 auditors diaris i 27.000 de setmanals.
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 08-05-2011, Pàgina 53
- El Punt. Barcelona 08-05-2011, Pàgina 53
- El Punt. Camp de Tarragona 08-05-2011, Pàgina 45
- El Punt. Comarques Gironines 08-05-2011, Pàgina 69
- El Punt. Penedès 08-05-2011, Pàgina 53
- El Punt. Maresme 08-05-2011, Pàgina 53
- El Punt. Vallès Occidental 08-05-2011, Pàgina 53
- Avui 08-05-2011, Pàgina 53