El 70% dels avis mataronins estan a punt per a l'apagada analògica de la televisió
Els voluntaris de la TDT han ajudat 1.260 persones grans i han sintonitzat aparells en 760 cases
L'objectiu de l'experiència pilot, com va explicar ahir l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, era «evitar la fractura digital i evitar que la gent gran quedi al marge de la televisió digital terrestre (TDT)». Els objectius, segons els promotors del projecte, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació, ha estat un «èxit» perquè han aconseguit que el 70% dels avis tant de Mataró com de Segòvia estiguin preparats per rebre la TDT i que no hagin de tenir problemes durant l'encesa digital de dimarts que ve. «Ara treballarem per continuar ajudant el 30% restant amb diferents mecanismes», va assenyalar Baron. Bona part del mèrit, però, correspon als 99 voluntaris que es van reclutar per tirar endavant el projecte i que durant els darrers dos mesos han recorregut un total de 760 cases per donar un cop de mà a un dels sectors amb més risc d'exclusió tecnològica.
Durant el balanç que ahir van fer les diferents administracions implicades en l'experiència, el director de l'Oficina Nacional de Transición del Ministeri d'Indústria, José Antonio Quintela, va destacar que el projecte ha aconseguit despertar «el vincle intergeneracional i el principi de solidaritat» envers la gent gran. També va anunciar que la prova pilot tindrà continuïtat en altres ciutats de l'Estat que tenen prevista la transició digital més tard. En aquest sentit, Quintela va explicar que ara l'ajuda se centrarà en l'establiment de convenis amb les comunitats autònomes per distribuir aparells de TDT de manera gratuïta entre les persones que, a més del risc d'exclusió, tampoc no tenen recursos per comprar un d'aquests aparells.
Una encesa digital progressiva
Els problemes de recepció de la TDT al Maresme han obligat a fer una encesa digital progressiva, que començarà el 30 de juny però que s'allargarà més temps. Així, per exemple, el centre emissor situat a Cabrils, a Montcabrer, que dóna cobertura, entre altres municipis, a la ciutat de Mataró, farà l'apagada analògica el mateix dia 30, però pel que fa al que està situat a Caldes d'Estrac la data prevista és el 7 de juliol. La intenció és garantir que cap centre emissor deixi d'enviar el senyal analògic si la recepció en TDT no és òptima. L'alcalde i president del Consorci Digital Mataró-Maresme, Joan Antoni Baron, confia que a la capital de la comarca no hi hagi problemes de cobertura, però també admet que no serà fins a l'apagada quan es podrà confirmar. En aquest sentit avança que en una part de la zona alta de la ciutat ja s'ha detectat algun dèficit que se solucionarà amb la instal·lació d'un altre repetidor que serveixi per potenciar el senyal de la televisió digital.