I el Pirineu va il·luminar Catalunya
Un documental explica el paper de les centrals hidroelèctriques en el salt industrial de Catalunya ara fa cent anys
van aixecar
les centrals
El 1911 es va constituir la Barcelona Traction, Light and Power, coneguda popularment amb el nom de La Canadenca, per tirar endavant l'ambiciós projecte d'electrificar Barcelona i la seva àrea industrial amb la construcció de grans salts d'aigua al Pirineu. Un any després, es va començar a construir el primer de diversos pantans al llarg de la Noguera Pallaresa, amb les seves corresponents centrals generadores d'electricitat, transportada amb cables d'alta tensió fins a Barcelona. La llum va arribar a Catalunya. Un segle després d'aquesta efemèride, la productora Batabat ha produït el documental La gran aventura de La Canadenca amb col·laboració de TV3 i TVE a Catalunya i la direcció
de Jordi Fortuny, per difondre aquest procés poc conegut però cabdal en
la història del país.
El documental, presentat dijous amb una projecció a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, explica l'electrificació de Catalunya a través de quatre personatges que es van alternant al llarg de la narració: Carles Montañés, enginyer barceloní que tenia la idea d'electrificar Barcelona però no va aconseguir el suport dels bancs locals; l'enginyer nord-americà Frederick Pearson, que després de construir centrals al Brasil i l'Amèrica Central hi va veure el negoci i va aconseguir capital canadenc per fundar amb Montañés la Barcelona Traction; un treballador d'Alcampell, inspirat en Simó Piera, president del comitè de vaga de La Canadenca, amic de Salvador Seguí i personatge que serveix per explicar les pèssimes condicions de treball dels obrers de les centrals i la vaga del 1919, iniciada a les obres del pantà de Camarasa, que va marcar una fita en el moviment obrer nacional, i una pastora del Pallars, que explica el canvi en el paisatge natural i humà del Pirineu i els canvis en la vida quotidiana arran de les centrals.
“Hem volgut explicar la importantíssima aportació del Pallars al desenvolupament del conjunt de Catalunya, cosa que sovint passa desapercebuda”, explica Sílvia Romero, regidora de Cultura de Tremp. El consistori trempolí, a través la Comissió del Centenari de les Centrals Hidroelèctriques, va impulsar la realització del treball, que ha tingut també la col·laboració d'Endesa. TV3 l'emetrà coincidint amb l'obertura a Barcelona de l'exposició El Pallars il·lumina Catalunya, del 9 d'octubre a l'11 de desembre, que ara ha obert a Tremp. TVE, que l'ha doblat al castellà, l'ha programat per l'any vinent.