Comunicació

‘El món ens mira' exposa l'interès de la premsa mundial pel nostre país

El programa, produït per Germà Capdevila, rastreja les informacions sobre Catalunya a tot el món

És un dels microespais de ‘L'illa de Robinson'

L'illa de Robinson conté, a més dels programes habituals per tractar i debatre els temes d'actualitat, alguns espais de curta duració però de gran càrrega informativa.

Entre aquests espais hi ha Cat escaldat, Espanya ens estima, La pissarreta d'en Partal i El món ens mira. Aquest últim programa està produït i elaborat per Germà Capdevila.

Durant molt de temps, el món ha ignorat Catalunya. Era un país que se situava dins d'Espanya i no apareixia a la premsa ni en els mitjans audiovisuals internacionals si no era ocasionalment, sovint per raó d'alguna desgràcia.

Aquesta situació va començar a canviar quan Barcelona va organitzar els Jocs Olímpics del 1992. Llavors, bona part del món es va trobar que hi havia una ciutat que era capital d'un país modern i capaç d'organitzar un esdeveniment esportiu a l'alçada dels millors. Els Jocs van posar Catalunya al mapa i cada any hi arriben més visitants que coneixen la nostra realitat complexa i particular.

Des de llavors, Catalunya ja no ha abandonat l'escena internacional. Però ara ja no és només pels esdeveniments esportius, sinó pels socials i els actes en defensa de la nostra personalitat pròpia.

De cop, el món s'ha adonat que a Catalunya hi ha milions de persones que, d'una manera cívica, pacífica i festiva, són capaces d'organitzar-se per demanar l'exercici d'un dret democràtic com és el vot. I que hi ha una part de l'Estat que ho nega amb amenaces i imposicions. El fet és que la premsa internacional, que abans ignorava Catalunya, ara la tracta sovint.

El periodista Germà Capdevila es dedica a investigar a fons tota la premsa internacional i exposa el resultat en El món ens mira. En aquest programa, el periodista posa la informació en context i fa cinc cèntims del mitjà en qüestió, pel que fa a la seva orientació i la seva posició sobre el tema.

El programa, en ocasions, entrevista algun periodista estranger que està seguint el procés. De la feina de Germà Capdevila es dedueix que el món està prenent posició, i rarament ho fa contra Catalunya. Els països amb una tradició democràtica més llarga que la d'Espanya cada cop entenen menys com es pot negar a un grup creixent de persones
l'exercici del dret al vot.

El futur del micromecenatge

Aquesta setmana L'internauta parla amb Joan Sala, que ja havia passat pel programa el 2011, amb els seus fills Adrià i Jonàs per explicar que era el crowdfunding,i la idea que tenien d'implantar-lo a casa nostra, a través d'un projecte anomenat Verkami. Tres anys després s'ha convertit quasi en sinònim del microfinançament al nostre país i ha possibilitat a quasi dos milers “de grans idees i de creadors independents” d'obtenir diners i poder materialitzar tota mena de projectes culturals. Les xifres (http://www.verkami.com/year/2013) són eloqüents: sols l'any passat es van poder sufragar quasi mil projectes i es van recaptar 5 milions d'euros. Aquestes plataformes s'han disparat en paral·lel amb la retallada de subvencions públiques i de crèdit privat dels últims anys, fins al punt que el 28 de febrer passat el Consell de Ministres espanyol va anunciar la intenció de regular les operacions de préstec i d'inversions en línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.