Comunicació

La lleva del biberó en film

TV3 roda la història de cinc soldats republicans en la batalla de l'Ebre

Oriol Pla, Àlex Monner, Enric Auquer, Emilio Palacios i Artur Busquets són els protagonistes

Hi ha molta filmografia sobre la Guerra Civil però mai s'havia realitzat un telefilm centrat en la lleva del biberó, un grup de fins a 30.000 joves, poc més que adolescents, reclutats pel govern de la República per lluitar contra Franco en els fronts finals de Catalunya a partir de l'abril del 1938. Amb aquesta voluntat el guionista Eduard Solà (Cites) ha donat forma a Ebre, del bressol a la batalla, una coproducció de TV3 , Set Màgic Audiovisual i Enciende TV, amb la participació de Canal Sur i l'ajut de l'ICEC, l'Institut d'Estudis llerdencs, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Terrassa.

El telefilm, que ahir es presentava a la premsa coincidint amb el rodatge d'una de les escenes principals a Torrebonica (Terrassa), se centra en les vivències de cinc joves soldats reclutats. En aquest sentit, el guionista Eduard Solà destacava que s'han consultat moltes memòries, diaris personals i cartes, de soldats anònims, i molta documentació escrita de l'època per construir el guió. També s'ha tingut el testimoni dels supervivents de la lleva. A més de l'assessorament històric per garantir la rigorositat de la ficció.

Una altra de les característiques que diferencien Ebre, del bressol a la batalla, respecte d'altres produccions sobre la Guerra Civil és la voluntat de combinar les escenes bèl·liques amb la història política amb personatges com ara el president del govern, Juan Negrín. No hi falta tampoc la trama amorosa, protagonitzada per la secretaria de Negrín, que interpreta Roser Tàpias. La relació comença amb un intercanvi epistolar que la jove manté amb el soldat.

El telefilm, dirigit per Romà Parrado, el protagonitzen Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner , Emilio Palacios i Artur Busquets, entre d'altres. El rodatge continuarà a Barcelona i a localitzacions de l'Ebre. La història se centra en els perfils i en el destí de cinc joves soldats: Pere Puig, que ha de deixar la seva vida de pastor; en Fermí Quintana, que s'ha allistat voluntàriament per trobar el seu germà desaparegut des de fa temps; Valentí Godall, un convençut antifeixista que es trobarà amb el conflicte de fer amistat amb un ferit de guerra que després sabrà que és de l'altre bàndol; Jaume Comelles, un seminarista que toparà amb l'anticlericalisme d'un company que el veurà enemic, Martí Claret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia