Comunicació
TINET RUBIRA
DIRECTOR DE GESTMUSIC
“«Tu cara me suena», el més venut de la TV espanyola”
“La ràdio és una feina molt romàntica, però la pots fer bastant sol, i a mi m'agradava molt treballar en equip, i la televisió és això”
“M'interessava la televisió com a indústria, volia treballar en una fàbrica de fer programes i fer la producció industrial de l'entreteniment”
Creador incansable
Volia ser veterinari de porcs, vaques i xais a causa de la gran estima que té a la muntanya, però va oblidar aquesta vocació juvenil per acabar creant i dirigint molts dels programes de més èxit de la televisió espanyola. Li agrada treballar rodejat de col·laboradors, sap delegar i tracta per igual tot el personal que té al seu càrrec.És exigent en el que encomana però respectuós amb els qui fan la feina amb ell, sap que cal valorar positivament la gent que té a casa seva. L'èxit l'acompanya però continua sent el que fa anys va començar a Ràdio Canet.
Vaig canviar
la carrera
de veterinària
per les ciències
de la informació
la carrera
de veterinària
per les ciències
de la informació
M'agrada molt treballar en equip i la feina televisiva es fa així
El programa ‘Tu cara me suena' el veuen 400 milions de xinesos
Tinet Rubira és el pare de molts programes de televisió que consumim cada dia. Treballa amb rigor i es diverteix amb el que fa. Coneix els programes de la petita pantalla i els personatges que la poblen com les seves ratlles de la mà. Va néixer a Canet de Mar i hi va passar la infància i l'adolescència però des del moment en què va aterrar a Barcelona només torna al Maresme per veure la família i la mare, que viu a Calella.
Quan va començar a treballar?
Vaig començar molt jove. Des de sempre la meva vocació era ser veterinari rural, però un bon dia vaig anar a l'emissora municipal de Canet, on hi havia el meu germà, i hi vaig començar a fer un programa de música; després, aconsellat per Joan Ramon Mainat, a més a més de la música també parlava de coses del poble. Arran d'estar a Ràdio Canet em varen sortir unes col·laboracions en premsa, vaig començar amb les corresponsalies d'El Punt Maresme i d'un suplement del Maresme que feia El Periódico. Vaig canviar la veterinària per les ciències de la informació.
Vostè va treballar a RNE, oi?
Estava a punt de començar el segon curs de carrera quan em va trucar Joan Ramon Mainat, en aquells moments cap de programes, per anar els dissabtes a la tarda a fer una substitució a Ràdio 4, i durant un any vaig anar lligant substitucions una darrera l'altra.
Va arribar a la televisió per fer el programa ‘Plàstic'.
Joan Ramon Mainat va passar a ser cap de programes a Sant Cugat (TVE a Catalunya) i quan feia un temps que ocupava el càrrec em va dir que estaven preparant un programa per a gent jove i volia que treballés allà fent d'assessor musical. Ho vaig acceptar. Mai no havia fet televisió, m'agradava molt, em despertava curiositat i era molt llaminera. Ferran Armengol, director i realitzador d'aquests projecte, em va dir que em presentés al càsting de presentadors, ho vaig fer i em vaig trobar presentant el programa fent de parella amb David Bagés.
Va pair bé l'èxit?
He tingut una gran sort en la vida, mai he sigut mitòman, no m'impressiona la gent famosa, no he tingut grans ídols ni he estat fan de res. Sempre ho he normalitzat tot molt, quan vaig començar a fer televisió vaig pensar que era com la temporada de la recollida de l'oliva, potser aquest any recollim olives i l'any vinent no, per tant em concentrava molt en la ràdio, m'agradava molt la televisió però ho veia com una cosa de la qual no podria viure d'una manera activa i sostinguda, i ha sigut al revés.
És cert que va deixar RNE?
La ràdio és una feina molt romàntica, però la pots fer bastant sol i a mi m'agradava molt treballar en equip, i la televisió és això, treball en cooperació i amb l'ajuda de molta gent, i això era el que m'atreia. Hi va haver un moment en què RTVE va començar a fer una mena d'ERO jubilant la gent gran. A mi, per edat no em tocava, tenia 28 anys, però vaig demanar acollir-m'hi i al cap de poques hores em van contestar afirmativament. Van donar-me uns diners que suposaven poder passar una temporada sense anar estressat buscant feina. Va ser un temps meravellós, el Nadal de 1993 vaig deixar l'empresa i el 14 de gener de 1994 va néixer la meva filla i gràcies a haver deixat la feina vaig estar tot un any sabàtic amb ella.
Quin és el moment clau de la seva vida professional quan ja sap el que vol i treballa en el que li agrada?
M'interessava la televisió com a indústria, volia treballar en una fàbrica de fer programes i fer la producció industrial de l'entreteniment. Quan La Trinca va crear Gestmusic amb una producció industrialitzada vaig sentir que volia treballar en una productora com aquella amb tota una diversitat de programes. En Toni i en Josep Maria van muntar Gestmusic, que és això, una fàbrica de fer programes, i de fer-los molt ben fets, com un mecanisme de rellotgeria.
Un moment molt important en la seva carrera va ser l'aparició d'‘Operación Triunfo'.
Cada deu anys tinc un gran èxit. Als anys noranta, Plàstic, que va ser tota una revolució; el 2001 va ser Operación Triunfo, i deu anys després em vaig inventar Tu cara me suena, que és el format d'entreteniment més venut de la televisió espanyola, ens l'han comprat 42 països.
Quin d'aquests països és el més estrany?
Segurament la Xina, on tenim 400 milions d'espectadors i hi ha 24 concursants, perquè la Xina és tan gran que ningú pot estar dos mesos fora de casa, és tota una superproducció.
A ‘OT' hi havia la intencionalitat de crear cantants?
Es va fer un càsting amb gent que tenia potencialitat, buscàvem diamants en brut i els políem.
Com és la quarta edició de ‘Tu cara me suena', que ha començat fa pocs dies?
Gravem en un plató més gran. Hem volgut fer-ho molt espectacular, més bonic i més modern, amb un nou disseny de l'escenari però amb la idea que el públic, en veure el nou programa, recordi que el que està veient és Tu cara me suena. En aquesta edició la clau és que tots els concursants tinguin un alt nivell vocal perquè això et dóna peu a arriscar més en el treball a fer amb ells. El repertori fàcil ja l'hem fet en anteriors edicions.
Es trobava bé amb Marta Sánchez?
L'adoro, cada cop que obria la boca rebia nou mil pedregades a través de Twitter, té la capacitat d'enardir les masses, el programa agradava a tothom i generava un 90% de comentaris positius, però amb Marta Sánchez no era així i jo em deia: però pobra, si no ha dit res.
‘Tu cara me suena' els divendres competeix amb un programa consolidat com és ‘Sálvame Deluxe'.
Els divendres hi ha una oferta consolidada, que és Sálvame Deluxe; té el seu públic i el seu espai. Nosaltres entrem ara amb altres productes per intentar guanyar-nos el nostre lloc.
Han d'atreure públic nou i diferent del que es mira els divendres a la nit el programa de Telecinco?
La gent no és tan fidel com ens pensem. Anem cara a l'hivern i el personal està més a casa i el jovent surt a una hora en què ja ha pogut veure mig programa, a més a més és divertit comentar-lo amb els amics mitjançant les xarxes socials. La gràcia de programes com aquest és poder veure'ls en companyia i comentar-los.
Per què sempre parla bé de la gent?
Tinc gran confiança en el gènere humà, no hi ha gaire gent que m'hagi decebut; la clau és en el fet que jo no espero res de la gent. Per tant no em pot decebre, només em pot sorprendre positivament. No tinc capacitat per tenir rancúnia, sóc molt pràctic i les coses que no van bé me les trec de sobre.
Des del 2011 és director de Gestmusic, una gran responsabilitat.
Quan en Toni i en Josep Maria van plegar d'Endemol la direcció em va oferir la possibilitat de dirigir Gestmusic. En el primer moment m'hi vaig resistir molt perquè volia fer altres coses. Sense ser director de Gestmusic vivia molt tranquil, però sabia perfectament que em podia posar a treballar des del primer minut atès el meu coneixement de la casa i la seva manera de fer. Em van convèncer assegurant-me que Barcelona continuaria sent un centre de producció, vaig dir que sí acceptant aquest repte personal i ara m'agrada.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.