cultura

Patrimoni

Castell per sorpresa

El castell de Segur va ser enderrocat al segle XVII perquè era considerat un cau de bandolers

Una campanya arqueològica ha descobert part d'una torre, estances i un passadís que es faran visitables al públic

L'amistat del noble Miquel de Calders amb el bandoler Perot de Rocaguinarda va fer que el castell de Segur –avui pertanyent al municipi anoienc de Veciana– fos considerat un cau de bandolers que atemorien la comarca. La família dels Calders en tenia la jurisdicció des del segle XIII, però el 1616 el duc d'Alburquerque i virrei de Catalunya, Francisco Fernández de la Cueva, en va ordenar l'enderroc com a càstig per l'aixopluc de bandolers.

Durant segles es va donar per desaparegut, i només eren visibles algun mur exterior del recinte i algunes pedres al capdamunt d'una muntanya en un dels extrems del nucli de Segur. L'alcalde de Veciana, Jordi Servitje, explica que hi havia “quatre pedres que feien un tomb rodó on semblava que hi havia una torre”, però que no tenien constància “de res, ni fotografies antigues ni gravats”. L'Ajuntament va demanar a la Diputació de Barcelona l'elaboració del pla director per poder començar a excavar a la zona. Servitje ironitza dient que van fer “un pla director d'una muntanya, perquè no hi havia res”, però el document els va permetre les primeres intervencions ara fa dos anys.

Les excavacions han deixat al descobert una part de castell que es donava per perduda, incloent-hi la part inferior de dues torres, diverses estances i fins i tot un passadís subterrani de sortida. L'edifici que ha sortit a la llum és un castell del segle XV, reedificat sobre un antic castell medieval. L'alcalde destaca que es tractava “més aviat d'un castell palau, amb uns carreus molt ben treballats”, i explica que fins i tot han arribat a trobar fragments de finestres.

Objectiu: fer-lo visitable

L'objectiu del municipi és recuperar l'estructura, trobar els perímetres i reconstruir parcialment els elements que hi hagi per acabar fent-lo visitable. L'atractiu del “nou” castell s'afegirà a les vistes espectaculars sobre l'Alta Segarra, ja que està situat en una privilegiada atalaia de 806 metres d'altitud.

Aquest mes de setembre s'estan fent excavacions arqueològiques en dos sectors del castell i una part de construcció per recuperar un habitacle i recuperar el seu sostre com una terrassa d'accés al castell. D'aquest habitacle surt el passadís subterrani, que Servitje preveu que sigui un dels grans atractius quan l'espai sigui accessible amb visites guiades.

La Generalitat, la Diputació i el Ministeri de Foment han aportat els poc més de 60.000 euros que han servit per començar a redescobrir el castell de Segur. “És una bogeria el que hem fet amb aquests diners, els hem estirat com un xiclet”, diu orgullós l'alcalde, que també adverteix: “No pararem el poble pel castell”, i que els recursos que s'hi inverteixin “han de donar resultat”.

L'alcalde de Veciana creu que el nucli de Segur és el que té més potencial turístic del municipi, i per això treballaran per fer visitables les restes del castell. Al mateix nucli hi ha el centre d'interpretació de l'art religiós de l'Anoia Art Ecclesia i un reconegut obrador de formatges artesans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.