cultura

turisme

Torredembarra treu partit de l'herència dels indians

Aquest cap de setmana celebra una replantejada fira dedicada als emigrants a Amèrica entre els segles XVIII i XIX

El municipi reivindica aquest patrimoni com a atractiu turístic i com a pilar del modernisme català

Una exposició mostra la vida quotidiana d'un indià torrenc

Entre els segles XVIII i XIX es calcula que uns 50.000 catalans van anar a provar sort a les Amèriques. D'aquests, uns 500 procedien de Torredembarra, municipi on molts noms propis i una part important del seu patrimoni arquitectònic tenen lligams amb l'herència d'aquells que, enriquits, tornaven a terres catalanes, els coneguts com indians. L'Ajuntament de Torredembarra treballa ara per donar un nou impuls a l'atractiu d'aquesta peça de la història local i convertir-la en un esquer per diversificar el turisme. Un dels primers passos és la reconversió de la Fira d'Indians, que se celebrarà aquest cap de setmana, i que estrena un caire “més cultural i participatiu”, en paraules del regidor de Turisme i Educació, Jordi Solé.

“Volem reivindicar no sols la Torredembarra indiana, sinó també la petjada torrenca en la Catalunya industrial i modernista”, va destacar el coordinador de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la URV, Josep Bargalló, que impartirà una de les dues conferències programades durant la fira. Es tracta de la xerrada Ramon Casas i el món indià (diumenge), en què l'exconseller en cap de la Generalitat parlarà de la relació del pintor modernista amb Torredembarra i l'emigració a Amèrica, ja que era fill d'una família d'indians. També Bargalló serà l'encarregat de realitzar el mateix dia la ruta Ramon Casas organitzada durant aquest any al municipi, i que durant la tardor fins i tot atraurà grups de visitants organitzats pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Objectes quotidians

Casas és un dels noms familiars vinculats a l'herència indiana, com també ho són Antoni Roig, Joan Güell o Pere Badia. Les riqueses portades d'ultramar a Torredembarra per algunes d'aquestes famílies van marcar la fesomia de carrers com l'Antoni Roig (esquitxat de les cases dels indians) o construccions com la Fundació Pere Badia i el Patronat Antoni Roig. Tots es poden resseguir en la ruta guiada organitzada per la regidoria de Turisme i que es farà diumenge.

“És clar que no s'aprofita prou aquest element, i que volem treballar perquè la gent vingui a Torredembarra per conèixer aquest patrimoni, no sols per la platja”, va detallar el regidor de Turisme. El consistori està treballant amb el Departament de Cultura per tal de trobar fórmules de promoció per poder incrementar el poder d'atracció d'aquesta part de la història local.

De moment, coincidint amb la fira i fins al dia 23 de setembre, al pati del Castell els visitants es podran aproximar també als objectes i documents de la vida quotidiana d'aquesta etapa a l'exposició Torredembarra en l'època dels indians. Allà, l'arqueòleg Albert Vilaseca exposa més d'un centenar d'objectes i documents procedents de la casa coneguda popularment com Cal Panxo (que va ser propietat de l'indià Francesc Gatell Soler) i on actualment Vilaseca regenta un bar. “Hi exposem documentació que inclou les primeres escriptures de Cal Panxo, les factures dels enterraments o correspondència amb un fill a Matanzas”, va detallar ahir Vilaseca.

La Xarxa de Municipis Indians (que enviarà diversos representants a la fira) també serà present amb una conferència de la seva directora, Anna Castellví, el dissabte, sobre El relat indià.

LA XIFRA

500
torrencs
, la majoria homes, són els que es calcula que van marxar a Amèrica entre els segles XVIII i XIX

LA FRASE

Volem reivindicar la petjada torrenca en la Catalunya industrial i modernista
Josep Bargalló
Coordinador de l'ICE de la URV i creador de la ruta Ramon Casas a Torredembarra

Més parades i més participació

La part central fins ara de la Fira d'Indians, l'exposició de productes d'ultramar i les parades d'artesania, també creix malgrat la reorientació i arribarà a un total de 50 parades, deu més que l'any anterior. El govern torrenc, però, vol donar-li un caire més participatiu animant la població local a implicar-s'hi vestint completament de blanc, com a record de l'època indiana. Per incentivar-ho, es regalaran barrets als que vesteixin aquest uniforme.

Tretze establiments de Torredembarra, a més, se sumen a una nova activitat durant la nit de dissabte, Refresca la Fira, en què es podran degustar begudes inspirades també en l'època. Durant la fira, a més, la pastisseria Cal Jan farà una demostració d'elaboració de puros de xocolata, que es podran degustar al pati del Castell durant tot el cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.