crítica de teatre / alopexidin

«Chiquititanol titasulfúric»

Seguint unes hipotètiques con­ven­ci­ons d'una encara més hipotètica for­mu­lació químico-tea­tral, si dins un reci­pi­ent, posem-hi una sala de tea­tre qual­se­vol –en aquest cas La Pla­neta–, hi abo­quem tres parts d'insubs­tan­ci­a­li­tat, una d'humor, mitja de diàlegs picats, àgils, i una altra mitja de sur­re­a­lisme, i ho decan­tem, el resul­tat final és Alo­pe­xi­din, una comèdia que du la marca inequívoca de 4Pro­duc­ci­ons, coman­dada per Xavier Pujolràs, autor del text. L'actor i direc­tor de la Cellera repe­teix la fórmula que ja havia posat en pràctica en les dues pro­duc­ci­ons ante­ri­ors, L'última habi­tació i El des­patx. Els diàlegs, en què gene­ral­ment es ven­ti­len abso­lu­tes neci­e­ses, només tenen la funció d'impri­mir ritme a la peça; és per això que abun­den les repe­ti­ci­ons, les rèpli­ques telegràfiques i, tot ple­gat, a una velo­ci­tat de ver­ti­gen, acon­se­guint un cert efecte còmic. Tot això exi­geix un esforç remar­ca­ble als intèrprets, que apro­fi­ten de manera intel·ligent l'alt grau de com­pli­ci­tat fruit de la conei­xença mútua per posar en pràctica aquest recurs. El text és feble, prim com el paper de fumar, intrans­cen­dent, amb un únic objec­tiu decla­rat: pro­vo­car la hila­ri­tat del públic. En oca­si­ons, poques, ho acon­se­gueix, però la fórmula comença a mos­trar símpto­mes d'esgo­ta­ment. També es repe­teix mun­tatge rere mun­tatge –des de The back­room– una certa tipo­lo­gia de per­so­nat­ges, que reca­uen en els matei­xos actors, algun dels quals, cal dir-ho, encara són molt efec­tius.

La història és sim­ple: un grup de tre­ba­lla­dors d'un labo­ra­tori es con­xor­xen per fer la vida impos­si­ble a un nou com­pany, que sos­pi­ten que ha estat con­trac­tat pels seus caps per espiar-los. A això hi hem d'afe­gir un brusc gir argu­men­tal final, per tenir el retrat com­plet. Pel mig, un desu­bi­cat i efec­tista play-back de Chi­qui­tita (Abba), una con­versa inin­tel·ligi­ble en ter­mi­no­lo­gia química, un lleu inci­dent de tràfic allar­gas­sat fins a l'infi­nit i un joc pue­ril, de pati de col·legi, amb el nom del nou empleat, Die­ter, que s'hau­ria de pro­nun­ciar com ditæ i que els seus com­panys trans­for­men en Tita. L'esce­no­gra­fia, obra de Lluc Cas­tells, i la seva cons­trucció, de David Faüchs i Fanny Espi­net, és el més ela­bo­rat de la peça. La reflexió que hom fa, però, és que podia haver estat un bon moment per tal que 4Pro­duc­ci­ons, en comp­tes d'inver­tir en esce­no­gra­fia, invertís en la recerca i paga­ment de drets d'autor d'un text una mica més sòlid per tal de posar-lo en escena, tal com van fer amb The back­room, d'Adrian Pagan, que és fins ara el mun­tatge que més bé els ha fun­ci­o­nat. Deia Xavier Pujolràs que creia que aquest era el seu text «més rodó». Dis­crepo. Només és el més tan­cat, això segur, perquè té un final clar.

Autor i director: Xavier Pujolràs Interpretació: Gerard Ausellé, Xevi Ausellé, Carles Cors, Jordi Garangou, Jordi Puig i Xavier Pujolràs Lloc i dia: Sala La Planeta, 5 de novembre del 2009


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.