cultura

patrimoni

Patrimoni a la deixalleria

La brigada municipal de Martorell deixa un plafó ceràmic amb un dibuix de l'artista Jaume Amat al centre de recollida de residus

El govern de CiU i ERC ho atribueix a una errada i un grup de l'oposició els acusa de descuidar el patrimoni

“Persones com Jaume Amat són indispensables per escriure la història del nostre poble.” Amb aquestes paraules –pronunciades l'any 2011– el ja exalcalde de Martorell Salvador Esteve reivindicava la “tasca impagable” que l'artista martorellenc va fer pel municipi i justificava el fet que se li dediqués una plaça al barri de Buenos Aires. Tenint en compte aquests antecedents, doncs, no és estrany que ahir saltessin les alarmes a Martorell en publicar-se a les xarxes socials la foto que acompanya aquest article. En ella s'hi pot veure, recolzat en un dels contenidors de la deixalleria municipal, un emblemàtic plafó de ceràmica elaborat pel ceramista Joan Guivernau, amb un dibuix d'Amat on es pot veure el mapa del municipi. L'obra, que data del 1968, va ser rescatada ahir després que la confluència d'esquerres Movem Martorell –a l'oposició– en denunciés el cas públicament. Des de la deixalleria apuntaven que ha estat allà una setmana.

La imatge fa, realment, mal d'ulls i la pregunta clau és com va poder arribar aquesta peça del patrimoni martorellenc a la deixalleria. El plafó estava instal·lat a la plaça Portal d'Anoia, a la Vila –el nucli històric–, però es va traslladar fa uns anys al magatzem de la brigada municipal. El motiu van ser les obres de la primera fase de la reconversió de l'antiga nacional II, que va començar el 2008. La qüestió és que ara la brigada està buidant el seu magatzem perquè la nau s'ha d'enderrocar per fer-hi un poliesportiu. El servei es traslladarà a unes altres instal·lacions que encara s'han de construir i, mentrestant, disposarà d'un espai provisional on s'hi està portant el material, situat a prop de la deixalleria. “El plafó s'havia de traslladar a un magatzem municipal sota la tutela de museus, però els operaris no tenien les claus i el van descarregar a la deixalleria amb la intenció de tornar a recollir-lo”, va assegurar ahir el regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués. El més lògic, en aquest cas, però, hagués estat dur-lo al magatzem provisional. Fonts properes a la brigada mantenen que l'obra es va deixar dins del contenidor de la runa, extrem que l'edil va negar. Bargués va atribuir l'incident a una errada i va explicar que la brigada va recuperar l'obra ahir al matí. No té danys i es troba, ara sí, en un magatzem municipal.

“La intenció és reaprofitar el plafó i que torni al carrer, però hem de veure si es fa a la Vila o si es busca una altra ubicació; una opció, si es reforma el mercat municipal, seria col·locar-lo a la paret que dóna a la rambla de les Bòbiles, ja que és una zona molt de pas i es potenciaria el coneixement del patrimoni”, va apuntar Bargués. Movem Martorell, per la seva banda, va mostrar la seva “perplexitat i indignació” per la situació i pel fet que cap autoritat n'estigués al cas. “La preocupació dels governs de CiU per conservar el patrimoni cultural, històric i artístic ha estat mínima i la incorporació d'ERC no ha suposat cap canvi en aquest sentit”, va afirmar la regidora Laura Ruiz. Movem cita com a exemples d'aquesta “deixadesa” l'enderroc, l'any 2008, de l'antiga caserna de cavalleria –“ignorant l'informe dels arquitectes municipals”– i el “deplorable” estat de la torre de Santa Llúcia. Creu que el plafó s'hauria de traslladar a algun dels museus de Martorell i recorda que l'Enrajolada –un dels més antics de Catalunya– conserva una important col·lecció de ceràmica i rajoles.

Referent de l'esgrafiat
Jaume Amat (1924-2003) va destacar com a artista en diverses facetes. Referent de l'esgrafiat, va deixar-ne un llegat de més d'una cinquantena en diferents façanes del municipi. Entre les obres destacades de Joan Baptista Guivernau (1909-2001) hi ha el plafó de la font de la Portaferrissa de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.