cultura

dVD

Bernat Salvà

Oceans de creativitat

El domini aclaparador que exerceix Walt Disney a la taquilla se sustenta en la revifalla de la saga Star Wars, les pel·lícules de superherois, els remakes en imatge real dels clàssics animats i altres fórmules per esprémer velles idees. Això inclou també l'animació de Pixar: des que es van associar, lluny de contagiar Disney amb el seu esperit innovador, l'estudi de John Lasseter ha caigut en la tendència a la reiteració que domina la producció del gran estudi i de tot Hollywood. Ara mateix Pixar prepara seqüeles de Cars, Els increïbles i Toy story. Però no es pot posar al mateix sac totes les continuacions i remakes. Buscant la Dory té un argument molt similar a Buscant en Nemo (2003) i és cert que afegeix poques coses a aquell oceà de creativitat que va representar per a l'animació la pel·lícula dirigida el 2003 per Andrew Stanton i Lee Unkrich. Però només s'ha de comptar els anys que han passat entre una i l'altra –13– i fer una ullada a les crítiques que Buscant la Dory va rebre en la seva estrena per convenir que Pixar s'ho pensa molt i s'imposa un llistó molt alt abans de fer una continuació. “Ningú no planeja una seqüela tant de temps després si no hi ha un amor absolut pel personatge i si no és perquè esperàvem el moment adequat i la història correcta”, va explicar Andrew Stanton, guionista d'una dotzena de llargmetratges de Pixar i director de quatre.

L'acompanya al timó d'aquest nou llargmetratge el debutant Angus MacLane, un home del planter de Pixar. Junts han portat a bon port aquesta història de la Dory, un peix blau amnèsic a la recerca dels seus pares, ajudat per uns quants vells amics, entre els quals Marlin i Nemo (protagonistes del film original, com la Dory), i altres de nous, com el pop Hank (un prodigi de la tècnica de l'animació digital).

Pixar exhibia fa un any la seva capacitat d'innovar amb Del revés i, tot i que Buscant la Dory està mancada d'originalitat, demostra igualment que la màgia de Pixar continua intacta: qui més és capaç de provocar emocions –i fer saltar llàgrimes– amb un grapat de peixos? Qui més és capaç de tractar la fragilitat i la tristesa en un blockbuster? Qui pot construir una història a partir d'una discapacitat, la pèrdua de memòria de curt termini, que faria estavellar qualsevol guió abans dels deu minuts de vol? I qui és capaç, amb tots aquests ingredients, de produir la tercera pel·lícula animada més taquillera de tots els temps? Amb 1.025 milions de dòlars de recaptació, només ha estat superada per dos títols de Disney: Frozen i Toy story 3 Ara també en podeu gaudir en DVD i Blu-ray, que inclouen la versió doblada al català.

Buscant la Dory
Direcció: Andrew Stanton, Angus MacLane Gènere: Animació País: EUA, 2016 Formats: DVD, Blu-ray. Blu-ray 3D Extres: Curt animat Piper, entrevistes, tràilers, El pulpo que casi arruina a Pixar...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia