cultura

NARCÍS EXPOSITO VENTURA

PRESIDENT DEL GREMI D'ANTIQUARIS I BROCANTERS DE LES COMARQUES GIRONINES

“Aquest és un ofici que enganxa”

Tot i la crisi que actualment castiga el sector continuen apostant pel col·leccionisme, per la decoració i per les peces amb història

Vol prestigiar una professió a vegades oblidada

Pianos i pianoles
Narcís Expósito, assegut en una antiga cadira de fusta blindada feta a Sant Hilari Sacalm, a tocar d'una pianola Monington & Weston fabricada a Londres que manté en les seves col·leccions.
A causa de la competència que arriba de l'Extrem Orient hem de dir que el sector viu un moment cruel
Vam vendre un carro de morts amb el qual deien que havien enterrat Antoni Maura a una casa del terror de Texas

Si ens ate­nem a la defi­nició que recu­llen els dic­ci­o­na­ris de la llen­gua cata­lana, el bro­can­ter (del francès bro­can­teur) és la per­sona l'ofici de la qual és la com­pra i venda de tot tipus d'objec­tes usats, en un prin­cipi d'entre cin­quanta i cent anys, men­tre que anti­quari és la per­sona que es dedica a adqui­rir, res­tau­rar i reven­dre mobles, objec­tes d'art, ele­ments deco­ra­tius o altres objec­tes antics, apre­ci­ats pel seu valor o qua­li­tat. El bro­can­ter és un nivell més popu­lar, l'anti­quari és més pro­fes­si­o­nal. No volem ini­ciar un debat teològic però veient la pro­li­fe­ració de fires i des­car­re­ga­des que en els dar­rers anys hi ha a les nos­tres comar­ques hem par­lat amb Narcís Expósito Ven­tura, pre­si­dent del Gremi d'Anti­qua­ris i Bro­can­ters de les Comar­ques Giro­ni­nes, per enten­dre els reser­vats d'un ofici que s'ha vist col­pe­jat tant per la crisi com pel canvi de tendències que es dóna entre les gene­ra­ci­ons.

Vostè com va començar?
Vaig apren­dre l'ofici de mecànic i fer­rer, tenia un taller a Osor, tre­ba­llava en el man­te­ni­ment d'una empresa que es dedi­cava a trac­tar la fusta de cas­ta­nyer que es deia Dèrica i feia objec­tes de forja, un tre­ball que es basa en la defor­mació del ferro en calent, a cops de mar­tell, sobre l'enclusa, per donar-li forma i obte­nir objec­tes com ara cane­lo­bres, eines, làmpa­des, que una empresa de Sant Hilari Sacalm, Roure, com­prava i expor­tava als Estats Units i a la Gran Bre­ta­nya. Volíem expan­dir les ven­des i vaig anar a un parell de fires al nord d'Angla­terra per fer con­tac­tes amb com­pa­nyies d'aque­lla zona, Manc­hes­ter, Black­pool, Pres­ton, Lan­cas­ter, on conei­xia gent.
Ober­tura exte­rior?
Va ser un pri­mer pas que pocs mesos més tard es va com­ple­tar quan una de les com­pa­nyies amb les quals havia con­tac­tat, De Molen Limi­ted, em va dir que el catàleg de mobles rústics que pre­sen­ta­ven els tallers d'Osor i Sant Hilari no els interes­sava gaire, però ens van pro­po­sar que els féssim un moble molt sen­zill, una country wood table, o sigui una taula de pagès estil anglès. Vaig con­tes­tar que per a nosal­tres no hi havia cap pro­blema, que podíem fer el que vol­gues­sin. Més tard i gràcies al moble rústic de les Gui­lle­ries vam rebre un encàrrec de 50.000 cadi­res de tipus anglès i ame­ricà que va donar feina a una fàbrica de Balenyà. Els angle­sos van venir aquí, els vam ense­nyar com tre­ballàvem i vam començar a fabri­car i ven­dre. Les tau­les, que les fèiem a Osor, les exportàvem amb cami­ons o vagons de tren a través de Tran­fesa.
I...?
Em van ofe­rir ser agent de la com­pa­nyia i com que també es dedi­ca­ven a la com­pra d'anti­gui­tats em van pre­gun­tar si conei­xia llocs on tro­bar-ne. Els vaig con­tes­tar que en aquell moment els meus conei­xe­ments sobre aquest camp eren limi­tats però també que sabia on hi havia magat­zems, i em vaig començar a moure cap a Olot, la Bis­bal, Pala­fru­gell. Quan els angle­sos venien, jo els feia de guia i orga­nit­zava el trans­port. Nor­mal­ment por­ta­ven els seus vehi­cles, però a més jo els aju­dava amb un camió amb matrícula britànica que m'havien cedit.
Allò li va can­viar la vida?
És indub­ta­ble. Aque­lla gent em va ini­ciar, ense­nyar i ori­en­tar en el món dels bro­can­ters i les anti­gui­tats. Pri­mer vaig bus­car el que ells m'havien dema­nat i més tard m'hi vaig posar pel meu compte. Recordo que el pri­mer objecte que vaig com­prar motu pro­prio va ser una col·lecció de foto­gra­fies de cine que tenia un anti­quari d'Olot, i me les va ven­dre per 12 euros (2.000 pes­se­tes). Després tot va rut­llar, vaig posar el magat­zem a Anglès, on, a part de moble britànic, per exem­ple les calai­xe­res o les tau­les de caoba que s'esti­ren amb una maneta i tenien molta demanda a Bar­ce­lona i Madrid, també venia moble d'aquí. Fins i tot vaig fer de guia a anti­qua­ris que volien anar a com­prar allà. He tre­ba­llat molt i, encara que mai he fet un gran sou, la veri­tat és que m'ho he pas­sat molt bé. He de reconèixer que aquest és un ofici que t'enganxa molt i més quan saps que totes les pos­si­bi­li­tats són ober­tes –a part d'Angla­terra, la feina m'ha por­tat a França, Ale­ma­nya, Holanda, Polònia i Roma­nia– i l'opor­tu­ni­tat la pots tro­bar a qual­se­vol part del món.
Com quina?
L'arque­o­lo­gia indus­trial, per exem­ple, tau­les de fàbri­ques tèxtils, de pell o fins i tot d'escor­xa­dors, els arma­ris de fusta, els tau­lells antics de boti­gues i altres esta­bli­ments comer­ci­als i les estan­te­ries de roure o de pi tenien una molt bona sor­tida a Bèlgica, els Estats Units i Angla­terra, on bàsica­ment es bus­cava molt moble de pi. Eren unes peces que aquí no es valo­ra­ven, com també pas­sava amb les lle­te­res de ferro i les semals.
Les semals?
Hi va haver un temps, als anys vui­tanta i noranta, en el qual es van posar de moda. Vaig ven­dre més de qua­tre mil por­ta­do­res que ni valo­ra­ven en grans masies de l'Empordà. Hi havia cases que en tenien 100 o 200, no sabien què fer-ne, s'esta­ven podrint i jo els feia una oferta de 1.000 pes­se­tes per cada una. Pels pro­pi­e­ta­ris aquest era un molt bon preu i per la gent amb la qual jo tre­ba­llava també. Tal com les tro­ba­ven les exportàvem, després les res­tau­ra­ven i les veníem. També hi va haver un moment en el qual es van posar de moda les lle­te­res de ferro, o els cavalls de fusta estil vic­torià, pin­tats i d'una mida con­si­de­ra­ble. En vam ven­dre més de set-cents i els fèiem en un taller d'Amer.
Fa més de trenta-cinc anys que es dedica a l'ofici, ha tro­bat alguna peça sin­gu­lar?
Mol­tes, per exem­ple l'any 1995 vaig com­prar un carro de morts que va sor­tir d'uns magat­zems de l'ajun­ta­ment de València. Em van dir que era el que s'havia uti­lit­zat en l'enter­ra­ment d'Antoni Maura, que havia estat pre­si­dent del govern amb Alfons XIII. Era molt tètric, feia por, encara hi havia els plo­malls per als cavalls. Al final, el vam ven­dre als Estats Units a una casa del ter­ror a Texas. També vaig com­prar un orgue de pipes que vam treure d'una església de Liver­pool que esta­ven des­mun­tant. Després el vaig tras­pas­sar a un col·lec­ci­o­nista de Lleida i final­ment, un cop res­tau­rat per Blan­ca­fort, l'ins­tru­ment va anar a raure a l'església de Tor­res de Segre, on avui se cele­bren con­certs. A més he venut molts de pia­nos i pia­no­les: entre d'altres, un Bergs­tein, una eina de pres­tigi –amb pia­nos d'aquesta marca havien tre­ba­llat com­po­si­tors com ara Ale­xandr Scri­a­bin, Mau­rice Ravel, Béla Bartók i Edvard Grieg i músics actu­als com ara David Bowie i George Har­ri­son– que va com­prar una con­cer­tista. Per casa, van pas­sar figu­res impor­tants de la música com ara Lucky Guri, i amb el meu com­pany anti­quari de Pera­ta­llada vam fer con­tac­tes amb els pro­fes­sors de la Fil­harmònica de Berlín i vam tro­bar un con­tra­baix a les Pla­nes. D'altra banda, hi va haver un moment en el qual a Anglès vaig inten­tar impul­sar una gran fira anual d'eines anti­gues, però la pro­posta no es va aca­bar de con­so­li­dar.
Bai­xem a un pla més pro­saic, un bro­can­ter conei­xerà una talla del XVII?
N'hi ha molts que sí, d'altres pot­ser no, però en un moment de crisi com el que estem vivint, quan n'hi ha molts es pen­sen que tot­hom pot ser de l'ofici. S'ha de dei­xar clar que la gent del gremi som pro­fes­si­o­nals, paguem els autònoms, ens donem d'alta de la cate­go­ria de com­pra­venda i inten­tem ofe­rir segu­re­tat i bon ser­vei als cli­ents. Sabem que la crisi ha incen­ti­vat l'intru­sisme però també que hi ha molta gent que intenta gua­nyar-se la vida com pot i, encara que els socis del gremi no els tole­rem a les fires o a les descàrre­gues, n'hi ha que paren a mer­cats de segona mà com el de Celrà.
Que són com­petència directa per al seu gremi?
Podríem dir que tant pels preus com per la cate­go­ria de les peces, els mer­cats de segona mà han com­pli­cat una mica la situ­ació, però jo diria que no, que són mons paral·lels. Al mer­cat de segona mà, tant hi pots ven­dre una cadira feta abans-d'ahir com una camisa que t'has com­prat al matí, però també pots tro­bar-hi l'obra d'un artista impor­tant, men­tre que a la fira de bro­can­ters hi ha una certa aposta pel col·lec­ci­o­nisme, per la deco­ració i per les peces amb història.
Ha par­lat dels col·lec­ci­o­nis­tes?
Li diré que viure fent tan sols de bro­can­ter és com­pli­cat, quasi tots tenim una segona feina i sort n'hi ha, dels col·lec­ci­o­nis­tes, que et poden dema­nar des de gani­vets fins a eines de fus­ter, màqui­nes d'afai­tar d'una sola fulla, sifons o ampo­lles d'enva­sos de begu­des amb deno­mi­nació local com per exem­ple les de Narcís Vila­gran d'Anglès i de Corts de la Cellera, o de licor, com ara l'esto­ma­cal Bonet de Sant Feliu, eines de suro, mane­tes de porta, tim­bres i sope­res. Amb tot, hem de dir que el sec­tor viu un moment cruel en el qual la com­petència que arriba de l'Extrem Ori­ent, en espe­cial de la Xina, Indonèsia i les Fili­pi­nes, on tant fan sofàs Ches­ter com mobles antics, no tan sols ha copiat peces d'art rústic ori­gi­nals de Sant Hilari, Arbúcies, Torelló o Osor, sinó què, de rebot, ha pro­vo­cat la fallida de mol­tes tor­ne­ries i fàbri­ques que, en no poder ajus­tar els preus, han hagut de ple­gar. Tam­poc podem pas­sar per alt el canvi de tendències. Les gene­ra­ci­ons reno­ven els gus­tos i ens tro­bem que molta gent que com­prava en mer­cats de bro­can­ters avui té més de 60 anys i alguns no s'arris­quen perquè diuen que als fills no els interessa tenir gai­res objec­tes a casa.
Par­lem del gremi, com fun­ci­ona?
El van impul­sar per­so­nes com Sal­va­dor Claret, Joan Vinyes, Lluís Coll, Teresa Casa­de­mont i jo, que volíem nor­ma­lit­zar i pres­ti­giar una pro­fessió que alguns deien que l'exer­cien par­ra­cai­res il·lus­trats. Vam impul­sar les descàrre­gues i les fires. Van tenir molt d'èxit les que vam fer a Sant Dal­mai, l'aero­port de Vilobí i Sant Feliu de Guíxols, par­ti­ci­pem en el Girona 10. Avui tenim més de qua­ranta socis i inten­tem que la feina sigui cone­guda per les noves gene­ra­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia