cultura

museus

El Museu de la Torneria ja és una realitat

Llarg procés Després de 20 anys d'entrebancs, l'ofici més popular a la vall del Ges ja té complet el seu espai per al record Homenatge El museu permet conèixer com es treballava i, sobretot, les persones que exercien aquesta feina

Tal com va recordar el director del Museu de la Torneria, Gerard Verdaguer, amb l'acte de dijous passat es posava el punt final a un procés de vint anys per tal de crear a Torelló un espai de record, homenatge i coneixement dedicat a la torneria, un ofici que al llarg de diversos segles i fins ben entrat el XX va ser el gran motor econòmic de la vall del Ges. La iniciativa de crear un museu arrenca el 1996, però problemes amb el finançament n'han anat demorant la posada en funcionament definitiva fins a l'actualitat, quan l'empenta de la Diputació ha estat decisiva.

Situat a l'antiga fàbrica de Can Vidal, l'acte d'inauguració va reunir un centenar llarg de persones vinculades d'una manera o altra amb aquest ofici. I és que a Torelló i a la vall del Ges hi ha poques famílies que no tinguin algun lligam amb la torneria. Precisament, les paraules més sentides del director Gerard Verdaguer van anar dirigides “a totes aquelles persones que van començar aquest projecte el 1996 i no l'han pogut veure acabat”, i va destacar que és un homenatge a l'ofici però “sobretot als homes i les dones que van dedicar la vida a la torneria”. L'acte va tenir la presència de les autoritats locals, així com del director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i del vicepresident segon de l'àrea de desenvolupament econòmic local de la Diputació, Marc Castells.

El museu ja feia visites concertades en dates puntuals però ara, amb la museïtzació finalitzada, s'obre una nova etapa en la difusió de la importància de la torneria a la vall del Ges, on, entre molts altres objectes, es van arribar a fabricar figures i joguines per a Disney.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia