cultura

Els amics d'Eivissa

Projecte Mut festegen el seu desè aniversari acompanyats d'Els Amics de les Arts, Els Catarres, Maria del Mar Bonet i Quimi Portet

David Serra i Joan Barbé presentaran ‘10 anys i bons' demà al Luz de Gas barceloní

Els eivissencs Projecte Mut celebren deu anys i ho fan reunint en un disc (10 anys i bons, publicat per Música Global) alguns dels músics que han conegut durant aquest temps a Catalunya: La Pegatina, Els Amics de les Arts, Gerard Quintana, Cesk Freixas, Gossos, Cris Juanico, Els Catarres, Miquel Gil, Blaumut, Maria del Mar Bonet, Sanjosex i Quimi Portet. “No ens pensàvem de cap manera que aconseguiríem fer un disc així, però vam agafar el telèfon i tothom ens va dir que sí”, afirma David Serra, ànima, juntament amb Joan Barbé, d'un grup que ha sorprès més d'un amb el seu folk-rock intens, festiu i evocador de bandes com els Pogues o els Waterboys.

Autors, l'any passat, de Junts , la cançó de l'estiu de TV3, inclosa també en aquest disc, Projecte Mut van conèixer alguns d'aquests artistes al Concert per la Llibertat de l'any 2013 al Camp Nou, “tot un punt d'inflexió” en el seu desembarcament, progressiu i metòdic, al Principat. “Estàvem decidint, en aquell concert, qui dels dos li diria a la Bonet de fer-se una foto amb nosaltres i va ser ella qui ens ho va acabar proposant!”, recorda Barbé. “Va venir i ens va assegurar que li encantaven Ressonadors [un projecte amb cançons tradicionals de les Pitiüses adaptades al so contemporani i que va tenir a Serra i Barbé entre els seus integrants], la qual cosa naturalment va ser un gran honor.” Va ser allà, també, on Projecte Mut van poder lliurar un disc a un dels seus màxims referents: el valencià Miquel Gil. “Després hem anat agafant personalitat, però hem d'admetre que el nostre primer treball sona moltíssim a Miquel Gil!”, admet Serra. “La seva manera de sonoritzar els instruments, així com el seu instint investigador, sempre ens ha arribat molt dins.”

A 10 anys i bons, però, no només hi col·laboren il·lustres veterans, com es posa en relleu amb La Pegatina, Blaumut i Els Catarres. “Coneixíem en Pere [pare del catarra Èric Vergés) molt abans que ells, ja que viu a Eivissa i toca en un grup. Recordo que ens deia que son fill tenia una banda que, a Catalunya, ho estava petant moltíssim. Fins aleshores, a Els Catarres no els coneixíem, però al següent cop que vam venir al Principat vam veure que tenia raó!”, recorda Barbé.

Les connexions eivissenques, però, no acaben aquí. Amb el grup de Gerard Quintana, eivissenc d'adopció, Joan Barbé hi va fer de guitarrista i, quan en un acte de lliurament dels premis Enderrock Quimi Portet els va dir que ell també havia viscut a Eivissa, no els va agafar desprevinguts. “Li vam dir: ‘ja ho sé, home...', el veia passar cada dia pel davant de casa!”, somriu Serra. “És curiós com parlant amb en Quimi t'oblides que és un autèntic referent”, hi afegeix Barbé. “El cas, però, és que tots nosaltres hem tocat en algun moment cançons seves!”.

Projecte Mut es complau d'haver tirat endavant “sense complexes” i de no haver-se preocupat gaire per com reaccionaria el públic davant una proposta en què té lloc el country, la música celta, els influxos africans i reminiscències de Sicília. Demà, ells i alguns dels seus amics, que en són un munt, bufaran espelmes en un concert a Luz de Gas (21 h, 10-13 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.