cultura

exposició fotogràfica

En primera línia

Lleida exposa per primer cop el fons de Francesc Boix, un fotògraf que va retratar els fronts d'Aragó i del Segre i va fer fotos clandestines dels caps nazis de Mauthausen

Amb només 17 anys, va anar al front d'Aragó i al del Segre a fotografiar la guerra

La sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs és el marc des d'ahir d'una mostra del fons fotogràfic de Francesc Boix, adquirit per la Comissió de la Dignitat a partir d'una intervenció de l'associació Fotoconnexió, creada fa cinc anys per fotògrafs, arxivers i documentalistes amants de la fotografia patrimonial. El fons, format per 1.368 negatius, estava en mans privades i sortia a subhasta. A través d'una crida ciutadana, la Comissió de la Dignitat va recollir 7.500 euros, amb aportacions populars i de l'editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens. Gràcies a això, la Comissió de la Dignitat va poder aconseguir el fons, al qual ara es vol donar difusió pública. Durant aquest temps, Fotoconnexió i la Comissió de la Dignitat han treballat en l'inventari, la digitalització i la documentació del fons, i per detallar l'autoria i la localització de la gran majoria de les fotografies.

Les de la guerra del 1936 són del fotògraf Francesc Boix (Barcelona, 1920 - París, 1951). Les va fer durant el 1938, primer al front d'Aragó i després al front del Segre, entre les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la serra de Sant Mamet.

La resta de fotografies són d'autoria desconeguda. Alguns n'atribueixen una bona part a Bartomeu Boix, pare del fotògraf, tot i que encara hi ha dubtes entre els experts. Estan fetes entre els anys 1930 i 1936 i són retrats femenins, amb alguns nus, vistes de Sitges, Montjuïc, els entorns de Barcelona i alguns fets històrics com ara les eleccions del 1931 i el 1932, i els Fets del Sis d'Octubre.

Testimoni de Mauthausen

Les fotos exposades pertanyen a l'estada de Francesc Boix al front bèl·lic de la Guerra Civil. Hi surten personatges històrics lleidatans com ara Víctor Torres, i la vida dels soldats als pobles de Ponent. S'hi ha fet una delicada recerca per identificar els escenaris. Boix era militant de les joventuts del PSUC i als 17 anys es va allistar com a fotògraf a l'exèrcit de la República, on retratava la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front. El 1939 es va exiliar a França, va estar en camps de refugiats i es va integrar en les brigades de treball de l'exèrcit francès. Durant la Segona Guerra Mundial va ser capturat per l'exèrcit alemany, i el 1941 va ingressar al camp de concentració de Mauthausen, on va treballar en el servei fotogràfic. Les fotografies que va fer i que va amagar van servir, l'any 1946, com a prova condemnatòria d'alguns caps nazis en els judicis de Nuremberg. Va morir l'any 1951 en el seu exili a París.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia