cultura

Cultura

Passió per la història

Dos historiadors amateurs acaben de recopilar cartografia de l'Anoia en un llibre

Volen fer públiques les troballes que fan

Marta Bartrolí i Isidre Surroca són dos pobletans que comparteixen l'afició per la història local, que cultiven a estones, a banda de les respectives obligacions professionals i familiars.

Surroca va localitzar, fa més de deu anys, un mapa de l'entorn d'Igualada en l'inventari d'un arxiu militar. Va demanar-ne una còpia i va rebre a casa, com un infant el dia de Reis, un mapa del 1813 titulat Croquis de Igualada y sus immediaciones. Li va cridar l'atenció que reflectia un camí d'accés al castell de Claramunt que no havia aparegut mai en cap altre mapa.

En ensenyar-lo a la Marta, van fer cas a una de les seves màximes, que resumeix ella: “Qualsevol troballa que es faci del nostre poble no es pot quedar en un calaix; s'ha de compartir.” I així van buscar mapes antics de la comarca amb què van acabar muntant una exposició que ara es pot visitar al castell del municipi.

Pel camí, sorpreses com ara trobar un complet i exhaustiu inventari de les parcel·les del poble que data de l'any 1854. El document “permet que cada família es pugui retrobar amb els seus avantpassats”, atès que s'identifica el nom de cada família propietària. El mapa havia passat desapercebut durant anys, penjat a la paret de la sala de plens. La troballa d'un llibre elaborat pel mateix enginyer que va fer el mapa va donar més cos a la informació inicial.

La recerca documental va conduir al llibre Cartografia històrica de l'Anoia, editat per l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Prop de deu anys després, una nova troballa va engrescar la Marta i l'Isidre. És una pel·lícula cinematogràfica que els va facilitar la família Aguilera del municipi. Sense saber què hi havia, un cop digitalitzada, es van trobar amb imatges inèdites de la Pobla de Claramunt als anys quaranta.

Van buscar més mapes i l'Ajuntament va impulsar una segona edició del llibre, ara amb un DVD que recull la filmació amb la idea “d'enllaçar l'evolució de la cartografia amb la transformació de la Pobla de Claramunt”, explica Surroca. La història acaba aquí, fins a la propera troballa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.