ciència
Seriositat, humor i bellesa
Pot semblar un tòpic, però la natura és la nostra llar. Som natura, vivim en la natura i alterem la natura. La natura amaga una bellesa extraordinària, ens encomana un exquisit sentit de l'humor i alhora ens l'hem de prendre molt seriosament. Aquest mes us proposo tres llibres que s'inscriuen de ple en alguna d'aquestes característiques.
Seriositat per mantenir bellesa
El repte més important al qual ens hem hagut d'afrontar mai com a espècie és el canvi climàtic. De fet, fins ara no havíem tingut cap repte que ens afectés a escala global, d'espècie. Deixant de banda els negacionistes que no en volen ni sentir a parlar, sovint quan parlem de canvi climàtic ens fa la sensació que, de tan global, ens queda lluny, que no fa per nosaltres o que des de casa no hi podem fer gran cosa. Tot el contrari. Això és el que demostra sobradament Stop al canvi climàtic, de Francesc Mauri. Conegut per ser un dels homes del temps de TV3, Mauri ens ofereix respostes concretes sobre com podem incidir en la sostenibilitat del planeta des de casa nostra, des de la feina o des de qualsevol indret on estiguem: com reduir el consum de llum, calefacció o aire condicionat, com aïllar un habitatge de manera econòmica, com desplaçar-nos de manera eficient, etcètera. I ho fa, en tots els casos, a partir de dades reals. Un llibre pràctic, radicalment allunyat de la retòrica buida que de vegades pot semblar que farceix determinats discursos pseudoecologistes. La sostenibilitat i l'eficiència energètica posades a les nostres mans.
Humor per abordar seriositat
L'humor és un llenguatge universal, també en ciència. El sentit concret de l'humor, és a dir, què és el que ens fa gràcia i de quina manera cal expressar-ho, depèn de cada cultura, però la facultat de descobrir i expressar elements còmics és universal. Fa temps que Màrius Belles i Daniel Arbós practiquen amb molt d'èxit l'humor científic, o dit amb més propietat, expliquen ciència amb un fi i exquisit sentit de l'humor. Belles és llicenciat en física i Arbós, en biologia. Han col·laborat en diversos mitjans de comunicació i actualment són directors del programa Pa ciència, la nostra. Acaben de publicar un llibre de títol homònim, ple a vessar de curiositats científiques del dia a dia que, malgrat el to humorístic, són ben serioses. Per què ens fa pudor l'alè quan ens llevem al matí? És cert que es pot produir electricitat a partir d'orina? Per què vestir de vermell ens fa més atractius? Funciona posar la cullereta a l'ampolla de cava? Per què els tomàquets no tenen el gust dels d'abans? Un llibre que mostra la ciència que podem trobar, com diuen textualment, “a la cuina, al metro o quan reposem tranquil·lament a la tassa del vàter mentre llegim aquest llibre”.
Bellesa per mantenir humor
Uns dels animals que més captiven els infants i els adults són, possiblement, els espiadimonis. Els seus colors metàl·lics, el cap gros i arrodonit i la cua llarga, i la facultat de romandre quiets en l'aire, n'accentuen la bellesa i gracilitat. A Catalunya hi ha setanta espècies de libèl·lules. Les libèl·lules de Catalunya, un llibre coral escrit per quinze especialistes del Grup d'Estudis d'Odonats de Catalunya, ens presenta aquesta extraordinària riquesa faunística. Conté una introducció a la biologia d'aquests organismes i una fitxa completa per a cada espècie, amb abundants fotografies i mapes a tot color. Bellesa natural en abundància.