cultura

patrimoni arquitectònic

Denuncien el mal estat de la muralla romana d'Isona

El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà i el grup municipal Fem Poble alerten que les restes de la construcció estan en perill

L'Ajuntament ho nega i garanteix l'estabilitat del conjunt romà

El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà i el grup municipal Fem Poble-Acord Municipal, a l'oposició a l'Ajuntament, han denunciat l'“estat d'abandonament” del tram que es conserva de la muralla romana d'Isona, construcció que data del segle I aC i que està catalogada com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). En un comunicat emès als mitjans, asseguren que des del 1992, any en què es van reconstruir els 55 metres que es conserven de muralla, no s'hi ha fet cap actuació rellevant, i expliquen que no els consta “la previsió de cap tipus d'intervenció”.

Per aquest motiu, el Centre d'Estudis i Fem Poble-Acord Municipal alerten que les restes de la muralla que pertanyia a la ciutat d'Aeso estan en perill per falta de conservació. Hi afegeixen que la muralla romana d'Isona “és una part del nostre patrimoni que no ens podem deixar perdre”, i reclamen l'elaboració d'un projecte per protegir i donar a conèixer el monument i fer-lo visitable “amb la cura i l'adequació de l'entorn”.

Garantida l'estabilitat

L'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constante Aranda, ha admès que es tracta més d'un tema “visual i de deixadesa” que no pas estructural, i ha negat que la muralla estigui en perill. Aranda, a més, ha assegurat que l'Ajuntament que encapçala va invertir uns 8.000 euros fa tres anys per mantenir una muralla que, segons l'alcalde, està en unes condicions similars de quan es va reconstruir, l'any 1992. Aranda ha assegurat que els tècnics han garantit l'estabilitat del conjunt romà i hi ha afegit que l'Ajuntament “s'ha de fiar més de l'informe d'un tècnic que no pas d'una apreciació visual o una interpretació personal”.

LA DATA

1992
És l'any
en què es van reconstruir per últim cop els 55 metres que es conserven de la muralla romana d'Isona.

L'església de Sant Romà, en mans del Bisbat

El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà també va alertar fa un mes del mal estat de la teulada de l'església de Sant Romà d'Abella, al terme d'Isona, i en va demanar el tancament, al·legant el perill que suposava per als feligresos. L'Ajuntament en va encarregar un estudi, que ara ha confirmat el deteriorament de la coberta, però n'ha descartat danys estructurals. Els resultats de l'informe es faran arribar al Bisbat d'Urgell, propietari de l'església, que serà finalment el que decidirà si aquesta es tanca al culte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.