municipal
música al carrer
Campanya per normalitzar la música al carrer
La violinista Lyuba promou una iniciativa per regular la música al carrer a Tarragona i evitar les prohibicions
A Tarragona són diversos els músics que esperen la publicació del mapa acústic de la ciutat, que l'Ajuntament presentarà a principi d'abril. Aquesta ha de ser l'eina que ha de resoldre la presència de músics al carrer i ha de garantir la convivència amb els veïns, ja que l'actual ordenança de convivència cívica no preveu l'activitat musical fora dels permisos que s'atorguen per les festes majors o festivals musicals. De fet, la violinista professional Lyubomira Stoycheva –coneguda com a Lyuba– va topar, a principi de març, amb l'ordenança i va ser sancionada per la Guàrdia Urbana amb una multa de cent euros per haver tocat al carrer August sense permís: “Vaig demanar permís diverses vegades a l'Ajuntament, però em deien que no és legal tocar al carrer.” A més, la violinista tarragonina d'origen búlgar lamenta que els agents l'amenacessin de requisar-li el violí si la veien tornant a tocar. Aquest no ha estat l'únic cas, explica Lyuba: “Un músic francès que tocava de dia amb un quartet acústic a la plaça de la Font també va ser multat.”
Per tot plegat, Lyuba ha decidit continuar amb la proposta presentada l'estiu passat per l'Associació de Músics Professionals (Amurpo) a l'Ajuntament i iniciar una campanya per reivindicar la música al carrer. La iniciativa ja té el suport explícit d'algunes entitats com l'Ateneu Llibertat, l'Associació Intercultural Puentes i la plataforma Farts de Soroll, creada per veïns de la Part Alta per defensar el dret al descans arran de la concentració d'oci nocturn al barri, però que és favorable a la regulació de l'activitat musical perquè consideren que no ha de ser incompatible amb la convivència amb els veïns. La violinista no vol iniciar cap enfrontament amb el govern: “És una qüestió de bona voluntat, el que no trobem democràtic és que es tracti l'art al carrer com un delicte.” Lyuba també cita exemples de llocs com Torredembarra, Sant Cugat o Sitges, on no sancionen els músics.
L'AMT vol sentit comú
El president de l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), Miguel Alberto Cruz, demana “sentit comú” a l'hora de desplegar el mapa acústic de la ciutat. Cruz és partidari de reunir en una mateixa taula l'Ajuntament, els músics, els veïns i els comerciants per arribar a un acord que beneficiï totes les parts. El president de l'AMT considera que el mapa acústic ha de “clarificar” la situació i recorda que es tingui present que els músics “són treballadors, amb drets i obligacions”, a la vegada que demana a l'Ajuntament “que faciliti les coses per obtenir els permisos”.