el repunt

El rei Pere el Gran

«Si les restes del rei Pere no van ser profanades fou per l'extraordinari pes de la llosa que cobreix la banyera de pòrfir i per la mateixa duresa de la pedra de color magrana»

El rei Pere II el Gran, de dijous pas­sat ençà, ha tor­nat a la més estricta actu­a­li­tat al cap de més de set segles de la seva mort. Actu­a­li­tat deri­vada d'haver-ne pogut veure imat­ges tele­vi­sa­des de les res­tes con­ser­va­des a l'inte­rior de la seva tomba. En el procés de res­tau­ració que s'ende­garà aviat, les seves des­pu­lles seran extre­tes, ana­lit­za­des i es recu­pe­ra­ran els mate­ri­als d'amor­ta­lla­ment del rei. Ens han dit que són les res­tes de l'únic rei de la corona d'Aragó que es con­ser­ven intac­tes. Un fet que sem­bla ser excep­ci­o­nal, quan hau­ria d'haver estat nor­mal.

Les des­pu­lles del seu fill Jaume II el Just i de la seva muller Blanca d'Anjou, situ­a­des a l'altra banda del pres­bi­teri de l'església del mones­tir de San­tes Creus, no van tenir la mateixa sort. L'any 1835 la tomba va sofrir la pro­fa­nació de la patu­leia de Vila-rodona, capi­ta­ne­jada per un tal R. Pis­tol. Les res­tes de la reina van ser llençades al pou del palau reial i més enda­vant res­tituïdes a la tomba, pro­ba­ble­ment en un estat deplo­ra­ble. Les del rei encara van tenir més mala sort, se'n va fer escarni i foren pas­se­ja­des pen­ja­des dalt d'una canya a manera de pendó. Poden comp­tar vostès com devien aca­bar, escam­pa­des per terra i bar­re­ja­des amb les d'altres tom­bes, també pro­fa­na­des, en l'inútil i absurd entre­te­ni­ment que de fa gai­rebé dos segles adop­ten les revo­lu­ci­ons nos­tra­des. El vila­noví Teo­dor Creus, en un lli­bre publi­cat l'any 1884, expli­cava que en el dar­rer viatge que havia fet a San­tes Creus un veí de Vila-rodona li havia expli­cat que recor­dava haver vist un oncle seu por­tar una armi­lla feta de les ves­ti­men­tes que cobrien les des­pu­lles del rei, en aquest cas, doncs, matèria reci­clada.

Que ningú en tin­gui recan­ces, ni ens inculpi –com a pecat ori­gi­nal– a la gent del Gaià mitjà. Aques­tes coses històrica­ment sem­pre les han prac­ti­ca­des els veïns i com que a San­tes Creus a par­tir de l'exclaus­tració no hi va que­dar ningú la feina des­truc­tiva fou feta en bona part i amb tota lli­ber­tat per veïns de Vila-rodona i del Pont d'Armen­tera. Els temps revol­tats sem­pre fan emer­gir les bes­ti­o­tes que con­vi­uen dis­si­mu­la­des entre la població. Ara també. Si les res­tes del rei Pere no van ser pro­fa­na­des fou per l'extra­or­di­nari pes de la llosa que cobreix la banyera de pòrfir i per la mateixa duresa de la pedra de color magrana, no pas per manca de volun­tat de les patu­le­ies que prou que ho inten­ta­ren. L'any 1857, Hernández Sana­huja, direc­tor del museu de Tar­ra­gona, va fer aixe­car la llosa uns 20 centímetres i va poder obser­var les res­tes del rei. Fins fa ben poc, doncs, no s'havien tor­nat a veure, aquest cop a través d'una càmera, que n'ha permès demo­cra­tit­zar la visió.

Segu­ra­ment el rebom­bori mediàtic que ha pro­vo­cat la llarga notícia tele­vi­sada por­tarà més públic a San­tes Creus, sobre­tot pre­ve­ient que durant un temps, fins a la fina­lit­zació de les obres de res­tau­ració, més d'una vegada el rei Pere serà notícia i objecte d'arti­cles i repor­tat­ges. La soli­desa i la sug­ges­ti­vi­tat del pro­jecte han de ser­vir per adqui­rir conei­xe­ment històric enmig de tanta ignorància glo­ba­lit­zada. El fet lli­garà encara més San­tes Creus amb la història del país.

A San­tes Creus, al mones­tir del Gaià, encara, però, li queda pen­dent el repte d'incar­di­nar-se total­ment en el ter­ri­tori, en la geo­gra­fia de l'entorn, per com­ple­tar aquells tres con­di­ci­o­nants sense els quals no és pos­si­ble enten­dre'l: el con­text euro­peu, la per­ti­nença històrica cata­la­no­a­ra­go­nesa i l'espai físic local vis­cut. Un repte que pot donar per molt. Al ter­ri­tori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.