cultura

el contrapunt

El futur de l'edició

El sector remunta després de tocar fons el 2014 i de patir una baixada del 30%

La pirateria és el cavall de batalla dels editors

Els llibreters s'organitzen contra els operadors internacionals

La població dedica al dia 4 hores a mirar la televisió i 20 minuts a llegir Només un 11% llegeix deu llibres l'any, molt per sota dels nòrdics
Família i escola haurien d'anar a l'una per crear l'hàbit de lectura L'edició en català guanya terreny, tot i que no en tots els gèneres

Passa a la plana següent

El món de l'edició reprèn l'alè després del sotrac de la crisi, que ha ofe­gat aquest sec­tor pun­ter a Cata­lu­nya. El 2014 es va tocar fons amb una cai­guda del 30% en les ven­des. El 2015 es va parar la sag­nia i d'ales­ho­res ençà s'ha anat recu­pe­rant len­ta­ment, amb una pujada dis­creta del 4%. Per aquest motiu, les expec­ta­ti­ves de cara al Sant Jordi són bones: Patrici Tixis, pre­si­dent del Gremi d'Edi­tors; Ana Beneyto, pre­si­denta del Gremi de Dis­tribuïdors de Publi­ca­ci­ons de Cata­lu­nya; Montse Ayats, pre­si­denta del Gremi d'Edi­tors en Llen­gua Cata­lana, i Antoni Daura, pre­si­dent del Gremi de Lli­bre­ters, es van reu­nir en un plató per deba­tre els rep­tes de futur de l'edició, una emissió d'El Punt Avui TV que s'emet avui mateix (12.30 h i 22.00 h).

Per Sant Jordi els lli­bre­ters fan l'agost i jun­ta­ment amb la cam­pa­nya de Nadal i la rentrée de setem­bre és el moment de l'any en què més lli­bres es venen: en un sol dia es con­cen­tren el 5% de les ven­des de tot l'any. El pas­sat Sant Jordi es van fac­tu­rar 20,96 mili­ons d'euros i es van ven­dre 45.000 títols, un 53,34% en català.

En l'àmbit de con­sum, doncs, els indi­ca­dors mos­tren un aug­ment dis­cret de les ven­des però, tan­ma­teix, hi ha altres dades que posen els pèls de punta: un 35% dels habi­tants de l'Estat espa­nyol no toca mai cap lli­bre. Què s'ha de fer? Com es pot acon­se­guir que més gent s'apunti al carro de la lec­tura per plaer, i no només per neces­si­tat durant els estu­dis?

Lle­gir per plaer

Patrici Tixis aporta unes dades reve­la­do­res: en l'àmbit d'oci, la població passa davant del tele­vi­sor una mit­jana diària de qua­tre hores. Lle­gint, 20 minuts. “Això és el que hem de can­viar, el lli­bre, com a ele­ment d'oci, és imba­ti­ble, per un preu mòdic aprens, t'entre­tens i esti­mu­les la intel·ligència i la ima­gi­nació: és un oci actiu, no pas­siu”, asse­vera Tixis. “Les ofer­tes d'oci són mol­tes i el temps és el mateix: la lec­tura reque­reix esforç i avui dia la majo­ria de gent no vol esforçar-se”, pensa Beneyto.

L'escola i la família són els fac­tors de més pes a l'hora de crear els hàbits de lec­tura entre els infants, els lec­tors de demà. La lite­ra­tura infan­til i juve­nil, això és un tret reve­la­dor, és una de les que millor ha supor­tat la crisi, perquè els lli­bres supo­sen un punt impor­tant en l'edu­cació de la mai­nada.

Men­tre que Antoni Daura defensa que a escola s'hau­ria de tre­ba­llar més perquè la lec­tura no fos vista com una obli­gació, Montse Ayats és de l'opinió que la clau la tenen les famílies: “Hem dei­xat en mans de l'escola la lec­tura i aquí s'hau­ria de millo­rar; és evi­dent que a les esco­les s'hau­rien d'imple­men­tar les tècni­ques per apren­dre a lle­gir, però la impli­cació de les famílies és molt impor­tant.” I posa el dit a la nafra: “La soci­e­tat ha d'acom­pa­nyar els nens i els infants en el seu apre­nen­tatge de la lec­tura, que hau­ria d'estar més ben valo­rada soci­al­ment, i això aju­da­ria que fos més fàcil con­ti­nuar lle­gint en el pas de l'ado­lescència a l'edat adulta.”

Quins lli­bres, a escola?

Davant la ferotge com­petència de l'oci digi­tal, pel·lícules, sèries, jocs, You­tube, etc., cada vegada costa més fer interes­sar els més joves en la lec­tura. Qui­nes són les estratègies a seguir? Com s'han d'adap­tar els plans d'estu­dis a aquesta rea­li­tat omni­pre­sent?

Anna Beneyto és del parer que s'hau­ria de donar més lli­ber­tat perquè els nens triïn els lli­bres que volen lle­gir: “Pot­ser un nen amb un tebeo aga­farà el gust per lle­gir, men­tre que fer lle­gir als nens clàssics del segle d'or és ter­rorífic!” En aquest punt Tixis recorda la recent cam­pa­nya enge­gada per la Gene­ra­li­tat que ofe­ria als nens que havien fet 6 anys un lli­bre a esco­llir a la lli­bre­ria: “Ha tin­gut molt d'èxit i el més curiós és que els lli­bre­ters comen­ten que s'han tro­bat molts nens que no havien entrat mai en una lli­bre­ria.”

Antoni Daura, que va anun­ciar que l'any vinent es repe­tirà aquesta cam­pa­nya, con­si­dera que és enri­qui­dor que els nens i les nenes es creïn la seva pròpia bibli­o­teca: “Els nens i nenes han de ves­tir la seva bibli­o­teca per­so­nal i a través d'aquesta tens una crònica de la teva vida de lec­tor: el lli­bre no només és una eina de tre­ball, sinó una eina que ser­veix per for­mar-te i pas­sar-ho bé i és bo que s'enten­gui que cadascú ha de tenir la seva més o menys gran bibli­o­teca.”

A la cua d'Europa

“Tenim molt camp per córrer per gua­nyar lec­tors”, sosté Patrici Tixis. Segons unes dades que porta al debat, men­tre que als països nòrdics un 30% lle­geix 10 lli­bres l'any, aquest per­cen­tatge baixa a 24% a Luxem­burg i a un 22% a Ale­ma­nya. Doncs bé, a l'Estat espa­nyol només un 11% lle­geix 10 lli­bres l'any. “És evi­dent que fac­tors com el clima i el bon temps influ­en­cien en aques­tes dades, però mal­grat tot cada vegada es lle­geix més, però això no es pot impo­sar, i d'altra banda, segons unes enques­tes, hi ha 7 mili­ons de per­so­nes a Espa­nya que no ente­nen el que lle­gei­xen.”

Amb aques­tes xifres no és d'estra­nyar que la crisi hagi empit­jo­rat més el negoci d'un sec­tor que, si bé està esta­blert a Cata­lu­nya, té el gruix del seu mer­cat a l'Estat espa­nyol i a Sud-amèrica. De fet, la mei­tat de la pro­ducció edi­to­rial de tot l'Estat es con­cen­tra a Cata­lu­nya. “Tenim una pro­ducció edi­to­rial de pri­mer nivell, i fins i tot els lli­bre­ters ens quei­xem d'un excés d'oferta, però con­ti­nuem remant per ser com­pe­ti­tius”, intervé Daura. En canvi, Montse Ayats subrat­lla que, en l'edició en català, si bé es va gua­nyat ter­reny, encara hi ha alguns gèneres, com ara l'assaig, en què costa intro­duir el català. “Pel volum de cata­la­no­par­lants –opina Tixis– tenim un gran volum d'edició.” Es cal­cula, de fet, que els lli­bres en català repre­sen­ten el 25% de la fac­tu­ració.

Canvi gene­ra­ci­o­nal

De la seva banda, Anna Beneyto asse­nyala que a les lli­bre­ries s'està assis­tint a l'emergència de nous empre­ne­dors, és cert, però també a un pro­blema de relleu gene­ra­ci­o­nal de vega­des difícil de resol­dre. “El de lli­bre­ter és un vell ofici i des del gremi veiem que la gent jove no s'acaba d'inte­grar en l'àmbit gre­mial i en canvi a les lli­bre­ries emblemàtiques d'arreu del ter­ri­tori amb les quals tre­ba­llem veiem que la mit­jana d'edat dels lli­bre­ters va pujant”, res­pon Daura. Amb tot, el pre­si­dent del gremi es declara “opti­mista”: “Tenim una xarxa de lli­bre­ries molt rica i molt ben dis­tribuïda per tot el ter­ri­tori, de manera que tenim 10,73 lli­bre­ries per cada 100.000 habi­tants, la qual cosa està per sobre de la mit­jana euro­pea.” Un dels objec­tius del gremi actu­al­ment és tre­ba­llar jus­ta­ment per rei­vin­di­car aquesta xarxa de 600 esta­bli­ments per poder fer front als ope­ra­dors inter­na­ci­o­nals que desem­bar­quen tre­pit­jant fort a Cata­lu­nya i que són segu­ra­ment la com­petència més temi­ble entre els lli­bre­ters. Recent­ment han posat en marxa el por­tal Libe­lista, una pla­ta­forma de venda en línia que per­metrà com­prar lli­bres en paper i digi­tals.

“Les cri­sis són can­vis; hem d'afron­tar nous rep­tes i els que sobre­vi­uen es fan més forts. Hem d'apro­fi­tar les noves tec­no­lo­gies perquè gràcies a aques­tes tenim la pos­si­bi­li­tat d'arri­bar a més lec­tors”, argu­menta Patrici Tixis. Segons el pre­si­dent del Gremi d'Edi­tors, les tec­no­lo­gies han permès l'apa­rició d'un reguit­zell de petits segells que poden edi­tar amb unes tira­des molt ajus­ta­des a la demanda.

Balanç de Bolo­nya

Una de les fites dels dar­rers mesos en l'àmbit de l'edició ha estat la Fira del Lli­bre Infan­til i Juve­nil de Bolo­nya, en què la cul­tura cata­lana era la con­vi­dada. “Ha supo­sat un reco­nei­xe­ment per als autors i també com a país, però fins al 2018 no podrem fer balanç de com ha anat, perquè és ales­ho­res que es veurà la quan­ti­tat d'obres que han estat traduïdes a altres llengües”, diu Ayats.

La fira de Bolo­nya també fa replan­te­jar el sis­tema d'ajuts a l'edició. Tixis és de l'opinió que és millor fer una inversió de diners públics en fires com les de Bolo­nya que no pas “aju­des direc­tes per publi­car certs lli­bres”: “El cas de Bolo­nya és un bon exem­ple de col·labo­ració entre sec­tor públic i pri­vat, ja que ajuda a crear espais per donar visi­bi­li­tat a la pro­ducció cata­lana i a tenir pro­jecció exte­rior.” Un altre àmbit on Tixis con­si­dera que s'hau­ria de donar una bona injecció de diners és a les bibli­o­te­ques: “Les bibli­o­te­ques s'han que­dat des­as­sis­ti­des i fal­ten mol­tes nove­tats edi­to­ri­als.”

La pira­te­ria, l'ene­mic

Un debat sobre l'estat de l'edició no es podia con­cloure si no s'ata­cava el tema de l'edició digi­tal, que ha revo­lu­ci­o­nat la manera tra­di­ci­o­nal de lle­gir. Amb tot, el con­sum dels lli­bres digi­tals es manté molt baix. Segons dades del gremi només repre­senta un 5% del mer­cat. Aquí, tots els ter­tu­li­ans estan d'acord que el digi­tal no repre­senta cap perill perquè és del tot mino­ri­tari. “Poca gent s'ha pas­sat al digi­tal i els lec­tors con­ti­nuen ena­mo­rats dels lli­bres de paper: no crec que acabi escla­tant”, asse­vera Daura. “El món digi­tal ha arri­bat per que­dar-se, però no s'impo­sarà.”

“Què pas­sarà, per això, amb els nanos? Segu­ra­ment lle­gi­ran d'una altra manera, amb tot, no crec que el paper des­a­pa­re­gui”, hi afe­geix Ayats. “No tot es pot digi­ta­lit­zar i hi ha lli­bres que no es poden veure en una pan­ta­lla, pot­ser sí que per a certs docu­ments és més pràctic, però per lle­gir per plaer a la gent li agrada més el paper”, pensa Beneyto.

Sigui com vul­gui, la pre­si­denta del Gremi de Dis­tribuïdors està d'acord amb Montse Ayats que el greu pro­blema que plan­teja l'edició digi­tal és la pira­te­ria. “Hi ha una rea­li­tat: una gran part del con­sum que es fa de lli­bres no passa per caixa i si no hi ha retorn econòmic no hi ha inver­si­ons per poder desen­vo­lu­par el digi­tal”, asse­nyala Tixis. Fins a 390 mili­ons de descàrre­gues il·legals es van pro­duir el 2015, la qual cosa suposa un incre­ment del 16% res­pecte a l'any ante­rior. Segons les dar­re­res dades apor­ta­des pel gremi, la pira­te­ria suposa 3.100 mili­ons d'euros de pèrdues. Un de cada qua­tre lli­bres es lle­geix en digi­tal i només un 5% de lli­bres es com­pren. “Fins que soci­al­ment no esti­gui mal vist i no hi hagi una acció més con­tun­dent de l'admi­nis­tració i de la llei con­tra aques­tes pràcti­ques no avançarem.”

Per aca­bar, la bona notícia és que final­ment la Unió Euro­pea ha accep­tat apli­car un IVA reduït al lli­bre digi­tal (4%), que fins ara estava pena­lit­zat amb un del 21% perquè estava con­si­de­rat com un ser­vei, i no com un pro­ducte. “No sóc gaire opti­mista perquè penso que forma part d'una cul­tura que cos­tarà de rever­tir, tot i que hi hem de tre­ba­llar perquè rere qual­se­vol lli­bre o con­tin­gut hi ha la feina del cre­a­dor, i això és el que hauríem d'acos­tu­mar-nos a res­pec­tar”, rebla Ayats.

La lectura requereix esforç, i avui dia la majoria de gent no vol esforçar-se
Ana Cristina Beneyto
PRESIDENTA DEL GREMI DE DISTRIBUÏDORS DE PUBLICACIONS
Potser un nen amb un tebeo agafarà el gust per llegir i en canvi fer-li llegir els clàssics és terrorífic!
Ana Cristina Beneyto
pr. del gremi de distribuïdors
Tenim 10,73 llibreries per cada 100.000 habitants, la qual cosa està per sobre de la mitjana europea
Antoni Daura
president del gremi de llibreters
Segurament els nanos llegiran d'una altra manera, però no crec que el llibre de paper desaparegui
Montse Ayats
Presidenta de l'AELLC
Hem d'aprofitar les noves tecnologies perquè són aquestes les que ens permeten arribar a més lectors
Patrici Tixis
president del gremi d'editors
Fins que socialment la pirateria no estigui mal vista i la llei no sigui més contundent no avançarem
Patrici Tixis
president del gremi d'editors
Tenim una producció editorial de primer nivell i els llibreters ens queixem d'un excés d'oferta
Antoni Daura
president del gremi de llibreters
Bolonya ha suposat un reconeixement per als autors i per al país, però fins al 2018 no podrem fer balanç
Montse Ayats
Presidenta de l'AELLC

Falten lectors

MIQUEL RIERA

Tenim un munt d'editorials, de grans grups, de mitjans i de petits, que des de Catalunya no solament editen en català, sinó que distribueixen llibres en castellà per mig món. Tenim una xarxa de llibreries densa, rica i ben distribuïda arreu del territori, una de les millors d'Europa. Tenim també, un important gruix d'autors, en tots els gèneres per a adults, però també, com ha quedat demostrat fa uns dies a la fira de Bolonya, en literatura infantil i juvenil i en il·lustració. I, finalment, tenim unes escoles i instituts que s'esforcen com mai a difondre l'hàbit de la lectura, ara també amb suport institucional. Falten, però, com van deixar ben clar els participants en el debat i ho han repetit els editors que aquests dies han parlat per al diari, molts més lectors. Milers de ciutadans que ara mateix no toquen ni un llibre a l'any. Només que uns quants d'ells ho fessin canviarien moltes coses per a bé en el món de l'edició. A veure si entre tots acabem de posar fil a l'agulla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.