cultura

Cultura

Solsona restaura el primer llibre baptismal, datat el 1565

Es tracta d'una de les publicacions d'aquestes característiques més antigues de Catalunya i guarda un gran valor per la informació que conté

Se n'ha fet una còpia que serà consultable per poder seguir els rastres familiars

L'any 1545 l'Església catòlica va ordenar tenir un registre de tots els baptismes i decessos que tenien lloc en una parròquia. D'aquesta manera, l'Església va ser pionera en el registre de persones, ja que el registre civil actual no es va començar a implementar fins anys més tard. Són poques les ciutats que conserven tots els llibres baptismals, i Solsona n'és una. La ciutat conserva, fins i tot, el primer llibre baptismal de la seva història, que data de l'any 1565, i que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha restaurat recentment a causa del mal estat en què es trobava.

El primer llibre baptismal de Solsona es conserva a la ciutat des de l'any 1565. Malgrat les diverses guerres i conflictes que hi ha hagut des d'aleshores, el llibre sempre s'ha conservat a la parròquia de la ciutat i a l'Arxiu Diocesà de Solsona, on actualment es guarden tots els documents que tenen més d'un segle.

A diferència d'altres ciutats de Catalunya, Solsona conserva tots els llibres baptismals de la seva història i, per tant, el seu Arxiu Diocesà disposa de 49 llibres que, tal com va explicar ahir el seu director, mossèn Enric Bartrina, permeten que, si algú de Solsona vol fer el seu arbre genealògic, “pugui disposar de tota la informació i traslladar-se fins a l'any 1565”.

De fet, Bartrina va recordar que el valor d'aquest llibre és, precisament, tota la informació que conté. A les seves pàgines es pot llegir el nom de les persones que van néixer, el dia, el nom dels seus pares, padrins i, més endavant, també el dels seus avis i diversos familiars.

Més enllà d'això, el llibre també conté informació valuosa. Per exemple, gràcies a ell s'ha sabut que el pintor Francesc Ribalta, de qui es disputava el lloc de naixement i es dubtava de si era català, valencià o madrileny, va néixer a Solsona perquè hi ha inscrita la seva partida de naixement.

Sis mesos als tallers

El llibre es trobava en molt mal estat de conservació i, per això, el Centre de Béns Mobles de Catalunya s'ha encarregat de restaurar-lo. Un procés que s'ha allargat durant sis mesos i que, segons el director de l'Arxiu Diocesà de Solsona, ha tingut uns resultats “excel·lents”.

La restauració del llibre es va presentar ahir al vespre en un acte públic a l'arxiu. A partir d'aquí, tothom qui vulgui consultar-lo ho podrà fer al mateix arxiu, però no serà l'original, sinó que se n'ha fet una còpia per tal de preservar tant com sigui possible el llibre original.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.