cultura

patrimoni arquitectònic

Un avi amb cara de nadó

reformes Sant Vicenç d'Obiols ha rebut nombroses restauracions al llarg dels segles, la qual cosa permet que avui en dia presenti un molt bon estat de conservació FESTA L'Ajuntament d'Avià i els veïns han unit esforços per poder recuperar l'aplec que se celebrava temps enrere a l'esplanada de davant de l'església: serà el proper 14 de maig

Els veïns i l'Ajuntament d'Aviàrecuperen el proper 14 de maig l'aplec d'Obiols que es feia fa anys

Les nombroses restauracions que ha han fet a Sant Vicenç d'Obiols, a Avià, fan que sigui una de les esglésies més ben conservades del romànic català. Gràcies a aquest bon estat de conservació, sempre que cal s'hi oficien misses i s'hi fan enterraments. A més, cada cap de setmana s'obre al públic com un dels exponents de la ruta del romànic al Berguedà.

A banda, però, l'església és una alegria per a la vista dels habitants d'Avià. El camí que porta a Obiols és una via molt estimada per als avianesos i la prova són les diverses actuacions que hi ha fet l'Ajuntament en els darrers anys. Les passejades cap a Obiols són el tresor de molts capvespres per als veïns de Graugés i La Plana, els dos nuclis urbans més propers a l'indret. “És una església allunyada del poble, però ens la sentim molt nostra”, assegura la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí.

El nucli d'Obiols creix en una extensa esplanada situada al sud-est del terme municipal d'Avià. L'església s'alça damunt un altiplà de roca molt proper a la colònia de la Plana. En aquesta superfície rocallosa també hi ha l'antiga casa rectoral, dos edificis contigus i un paller. Tots els edificis estan ubicats a l'esplanada formant una petita plaça on abans hi havia l'era.

Però l'aparença actual d'Obiols i, especialment, de l'església no s'entén sense tenir en compte les diverses restauracions que hi ha hagut al llarg dels segles. En concret, convé destacar les reformes que s'hi van fer a principi de la dècada dels anys seixanta, fa relativament poc, i que van permetre recuperar part de l'estil que caracteritzava el temple en els seus orígens i prescindir o maquillar elements que s'hi havien afegit més recentment.

Els anys seixanta, un abans i un després

Les obres, finançades per la Diputació de Barcelona, van permetre desmuntar les dues capelles laterals modernes i la sagristia. També es va eliminar la decoració classicista de la nau i es va fer una coberta nova de formigó. Altres actuacions a tenir en compte dins aquesta etapa de restauració van ser els nous arcs de ferradura de les capelles laterals i la nova porta principal. L'executor de les obres va ser el constructor berguedà Modest Buchaca.

Paral·lelament a tots aquests treballs en l'estructura i decoració del temple, es va fer una excavació de l'interior de l'edifici i rodalies. Un cop acabada, s'hi va posar un paviment de fusta per poder accedir al subsòl. A finals de segle, aquest subsòl el van canviar en una actuació dirigida per l'arquitecte Ramon Roca i finançada pel Bisbat de Solsona. Gràcies a aquestes obres i a les obertures vidrades que es van col·locar en el paviment de fusta, avui en dia es poden veure tombes tallades a la roca i l'empremta del baptisteri primitiu.

Recuperació d'un aplec antic

L'església d'Obiols és, gràcies a les nombroses restauracions, un dels grans reclams turístics del municipi. El fet d'estar inclosa en la ruta del romànic al Berguedà ha donat vida al temple caps de setmana i festius, quan el lloc obre portes en visites guiades gestionades per l'empresa Dinamització del Patrimoni SL.

Però els esforços per revitalitzar l'indret no s'acaben aquí. Segons ha pogut saber aquest diari, l'Ajuntament d'Avià recuperarà el proper 14 de maig l'aplec d'Obiols que es feia temps enrere. Elisenda Martí ha explicat que els veïns han fet pressió per tal de tornar a celebrar la festa i, finalment, el veïnat i el consistori han sumat forces per tal de fer-ho possible.

Carme Sellés, historiadora i guia, oferirà una visita guiada gratuïta a l'església. També hi haurà gegants, sardanes, dinar i acordionistes per tancar la jornada. Segons la regidora Martí, la voluntat de l'organització és la de recrear el que s'havia fet anys enrere a l'esplanada d'Obiols.

Any de construcció segle VII Estil Romànic Anys de la gran restauració 1959-1962 Ús original Religiós Ús actual Religiós i turístic (visites guiades) Situació Camí de terra des de la colònia de la Plana, al qual s'arriba des de la C-16, entre Manresa i Berga Municipi Avià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia