cultura

novel·la

Visitant altres realitats

La barreja de gèneres sol aportar riquesa

“Què passa quan morim?” és una de les mol­tes pre­gun­tes sense res­posta inequívoca que ens fem des de sem­pre. Històries de fan­tas­mes, les que vul­gueu. Altra cosa és aga­far-s'ho des de la ciència-ficció i donar a la trama un to que vol ser més ver­sem­blant i menys lúdic. I encara es pot bar­re­jar amb altres gèneres, com el policíac.

Pere Cer­van­tes (Bar­ce­lona, 1971) és un poli­cia naci­o­nal que ens pre­senta la seva ter­cera novel·la policíaca. Tres minu­tos de color està pro­ta­go­nit­zada per Coque Brox, un poli­cia amb un pro­blema de visió i neu­rològic: ho veu tot en blanc i negre. També té una exdona amb tendències suïcides, una filla que entra a l'ado­lescència, un fill mort i un pare extrom­pe­tista d'El Molino reci­clat en hacker. L'acom­pa­nyen un forense ago­rafòbic engan­xat al joc en xarxa World of War­craft i una car­di­o­ci­rur­gi­ana que ha començat a interes­sar-se per les experiències pro­pe­res a la mort, és a dir, aquells minuts en què algú està clínica­ment mort i per­cep coses que no tenen una expli­cació científica.

L'excusa de Cer­van­tes per dur-nos amb un molt bon ritme cap allà on vol és la recerca d'un com­pany poli­cia que ha des­a­pa­re­gut men­tre inves­ti­gava una xarxa de pede­ras­tes en què hi ha impli­cat el fill d'un con­se­ller de la Gene­ra­li­tat. I ens fa tas­tets de molts temes: els perills d'inter­net (que l'autor coneix a fons), els tatu­at­ges, la pederàstia, l'autisme, el suïcidi, l'homo­se­xu­a­li­tat, la pros­ti­tució... Fins que entra en la ciència-ficció del més enllà. I no puc expli­car més per no esguer­rar la lec­tura. Una part que, tot i ser pre­vi­si­ble, fun­ci­ona molt bé perquè ens la fa ver­sem­blant i una mica hipnòtica.

Tot en un fons d'amor per Bar­ce­lona mos­trat sense ama­gar-se'n però sense fati­gar. Bons diàlegs, força imat­ges literàries expres­si­ves i pocs defec­tes con­crets. Pot­ser un final massa mas­te­gat i una carac­terística habi­tual entre els autors poli­cies, cada cop més abun­dants: la majo­ria dels per­so­nat­ges poli­cies són una mica o molt mal­pa­rits, però sem­pre aca­ben tenint un fons humà, un moment de redempció, no són uns dolents inte­grals.

La reco­ma­na­ble novel·la de Pere Cer­van­tes està empel­tada de ciència-ficció i un gènere que uti­litza ele­ments fantàstics i, mot sovint, també de ciència-ficció, és el del ter­ror. Con­tes de ter­ror és un recull amb un ori­gen ben curiós. El 1816, les erup­ci­ons del volcà Tam­bora, a Indonèsia, van dei­xar Europa sense estiu. L'ambi­ent de fos­cor i pluja va pro­pi­ciar una tro­bada a tocar del llac suís Léman que va esde­ve­nir històrica, la del poeta Percy She­lley, la seva esposa Mary, Lord Byron i el doc­tor Poli­dori. Aquest últim va escriure El vam­pir (abans del més popu­lar de Bram Stoker, del 1897); Lord Byron, el poema Obs­cu­ri­tat; i Mary She­lley va escriure el famós Frankens­tein.

A Tor­re­bes­ses, Lleida, l'octu­bre pas­sat van cele­brar el pri­mer Fes­ti­val de Lite­ra­tura de Ter­ror amb un for­mat dife­rent al que s'acos­tuma. Van tan­car una nit qua­tre autors al cas­tell (de pas­sat tèrbol, si bé ara és un allot­ja­ment rural) de la loca­li­tat per afa­vo­rir la redacció de qua­tre relats de ter­ror. El resul­tat és aquest lli­bre, amb con­tes d'Emili Bayo (Ones de líquid ver­mell), Jordi de Manuel (Els hos­tes), Empar Fernández (La memòria de la sang) i David Marín (El bagul), els tres pri­mers, docents, i el ter­cer, peri­o­dista d'aquest diari.

Bayo agafa ele­ments com ara brui­xes trans­ge­ne­ra­ci­o­nals, suïcides ado­les­cents i un casa­lot angoi­xant; De Manuel mos­tra un pare i una filla simi­lars als pro­ta­go­nis­tes d'A la car­re­tera, de McCarthy, vagant per un món apo­calíptic de fos­cor (el refugi de qua­li­tat és sota terra), un cas­tell, dos habi­tants amb gana i tocs de gore; Fernández situa l'acció també al cas­tell i pren la història real de quan va ser un hos­pi­tal dels fei­xis­tes ita­li­ans, amb fan­tas­mes i comp­tes pen­dents; Marín s'ins­pira en un home de pas­sat tor­tu­rat (com el pro­ta­go­nista de Bayo), la per­cepció esbi­ai­xada de la rea­li­tat i el mite de l'home llop, o com deia Plaute, allò que “l'home és un llop per a l'home”.

Qua­tre con­tes de tra­mes i estils dife­rents que, en més d'una ocasió, acon­se­guei­xen eriçar-nos el pèl dels braços i que parem atenció a les ombres. Qua­tre bom­bo­nets lite­ra­ris fruit d'una ini­ci­a­tiva molt llo­a­ble pel que fa a obrir noves por­tes a la cul­tura.

Tres minutos de color
Pere Cervantes
Editorial: Alrevés Barcelona, 2017 Pàgines: 350 Preu: 20 euros
Contes de terror
Diversos autors
Editorial: Apostroph Torrebesses, 2017 Pàgines: 115 Preu: 10 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.