Cultura popular

festes i tradicions

Més públic, pocs incidents, però queixes pel programa, en la festa major de Lleida

La Paeria xifra en 130.000 persones els participants als actes, com tota la població de la ciutat

Per primera vegada, l'ofrena es va “tancar” a la catedral

Lleida va tancar diumenge la festa major amb més participació ciutadana i sense incidents rellevants. Unes 130.000 persones han participat en els prop de 300 actes programats, 10.000 més que l'any passat i quasi tantes com tota la població de Lleida. Són xifres que va donar l'alcalde, Àngel Ros, que va fer un balanç “molt positiu” de les festes.

La pluja ha perjudicat algunes activitats, i destaca que per primera vegada es va haver de girar cua en la processó de Sant Anastasi i fer l'ofrena al patró de la ciutat dins la catedral per l'aiguat que va caure. Tot i aquestes molèsties, no es va haver cancel·lar cap acte.

El paer en cap va remarcar sobretot l'increment de la participació en els actes per als més petits que es van fer al parc dels Somriures dels Camps Elisis, amb 6.000 persones més que en anys anteriors. També el correfoc de dissabte va guanyar adeptes, aprofitant que havia augmentat el recorregut, i, finalment, la diada castellera també va agrupar més espectadors, segones les dades de l'Ajuntament de Lleida.

Pel que fa als incidents, aquests han estat mínims i poc rellevants, i destaca que la Guàrdia Urbana va controlar molt més la venda d'alcohol a menors. L'alcalde també va recordar que, tot i que no va suposar cap situació de perill, l'única incidència més rellevant es va produir dijous, quan la policia local va sorprendre un nen de deu anys que conduïa un tractor durant la batalla de les flors.

La Sirollada

D'altra banda, tant l'alcalde com la regidora de Cultura, Montse Parra, han tret importància a l'estira-i-arronsa que han mantingut amb la plataforma d'entitats de joves La Sirollada. La Guàrdia Urbana va impedir dissabte fer el dinar popular a la plaça Blas Infante perquè no tenien permís per cuinar. També van impedir la venda d'alcohol. Parra va defensar l'actuació municipal, però no pensen emprendre cap acció contra el col·lectiu. I aquest va denunciar l'ús de la policia per impedir actes que estaven aprovats i que a darrera hora la Paeria va vetar argumentant uns motius que no entenen.

En aquest sentit, el PP es va queixar en un comunicat que en el programa es fes apologia del procés independentista, ja que es van incloure actes de La Sirollada que eren favorables a aquesta posició política.

Distribució

Finalment, les xarxes socials es van fer ressò tot el cap de setmana del fet que, a diferència d'altres anys, molts veïns no havien rebut a casa seva el programa de les festes. Així mateix, el regidor de la Crida, Pau Juvillà, també va criticar que a l'ajuntament hi ha caixes plenes de programes en castellà que no s'havien repartit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia