Cultura popular

municipal

Badalona s'agermana amb la cultura tradicional xinesa

El port serà per primer cop aquest cap de setmana l'escenari de la festa mil·lenària de Duanwu, amb una competició de Dragon Boats

També hi haurà una mostra d'entitats, tallers i gastronomia oriental

El cinquè dia del cinquè mes del calen­dari lunar xinès se cele­bra la festa de Duanwu, cone­guda també com la Festa del Doble Cinc o de les Bar­ques de Drac, una tra­dició mil·lenària xinesa, que aquest any arriba per pri­mer cop a Bada­lona. El port de la ciu­tat serà l'esce­nari durant aquest cap de set­mana de les cur­ses de Dra­gon Boat, una moda­li­tat de piragüisme que es prac­tica amb embar­ca­ci­ons ple­nes de color i amb la figura del drac com a símbol prin­ci­pal. La volun­tat dels orga­nit­za­dors és donar a conèixer la cul­tura xinesa a la ciu­tat i apro­par-la a tots els bada­lo­nins que hi vul­guin assis­tir. A més de les cur­ses, en què poden par­ti­ci­par equips d'onze per­so­nes, hi haurà la presència de dife­rents enti­tats i asso­ci­a­ci­ons xine­ses que mos­tra­ran el folk­lore i l'arte­sa­nia del seu país a través de tallers i actu­a­ci­ons. També hi haurà una vin­tena d'estands de degus­tació d'espe­ci­a­li­tats gas­tronòmiques xine­ses.

Durant la pre­sen­tació de la festa, que es va fer ahir al port de Bada­lona, la direc­tora del fes­ti­val, Ysa­bel Zhou, va posar de mani­fest la volun­tat d'unir les cul­tu­res xinesa i cata­lana. El vicecònsol i cap de la can­ce­lle­ria del Con­so­lat Gene­ral de la República Popu­lar de la Xina a Bar­ce­lona, Whan Shuo, va remar­car el suport a la cele­bració, que també es fa en altres ciu­tats del món com ara Lon­dres, San Fran­cisco, Nova York, Hong Kong i Bos­ton. L'alcal­dessa de Bada­lona, Dolors Saba­ter, va des­ta­car que l'actual equip de govern tre­ba­lla per inci­dir en la diver­si­tat com a ele­ment posi­tiu per a Bada­lona. “Estem con­vençuts que la diver­si­tat és riquesa”, va asse­gu­rar.

Saba­ter va recor­dar l'afició pel rem que hi ha a la ciu­tat, que encaixa ara amb aquesta pràctica espor­tiva tra­di­ci­o­nal xinesa. Els orga­nit­za­dors de la festa, el Club Dra­gon Boat de Bada­lona, tenen des de fa uns mesos la seva seu al port de la ciu­tat. L'alcal­dessa creu, a més, que el fes­ti­val “és una prova més de l'interès de la població d'ori­gen xinès d'apor­tar al con­junt de la cul­tura cata­lana, de ser ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes bada­lo­nins actius i par­ti­ci­pa­tius”.

La cele­bració dedi­carà la jor­nada de diven­dres a les esco­les. Al vol­tant de 200 nens i nenes faran el seu bap­tisme en aquesta pràctica espor­tiva, en què des­taca el tre­ball en equip. Al matí, estu­di­ants de les esco­les Miguel Hernández i Bal­do­mer Solà i de l'ins­ti­tut Ven­tura Gas­sol entre­na­ran amb moni­tors del Club Dra­gon Boat Bada­lona, prac­ti­ca­ran taitxí amb l'Asso­ci­ació Xina de Taitxí i podran fer altres tallers i acti­vi­tats artísti­ques rela­ci­o­na­des amb la cul­tura ori­en­tal, com ara les ombres xine­ses, impar­tits per la Fun­dació Ins­ti­tut Con­fuci de Bar­ce­lona. A la tarda hi ani­ran més infants, en aquest cas de l'Ate­neu de Sant Roc i la Fun­dació Car­les Blanch.

LA XIFRA

11
persones
formen un equip en aquesta modalitat de piragüisme amb embarcacions en forma de drac.

Catalanitzant un plat xinès

La gastronomia també serà present durant la festa al port de Badalona amb un plat tradicional xinès que es catalanitzarà per a l'ocasió. Es tracta del zongzi, una especialitat feta amb arròs glutinós farcit amb productes dolços o salats i embolcallat amb una fulla de bambú. L'Associació de Restauradors Xinesos de Catalunya farà demà una classe als alumnes de l'Escola d'Hostaleria de Badalona per ensenyar-los com es cuinen els zongzi. Entre els restauradors xinesos i els aprenents catalans, es decidirà quin serà el farcit que portaran els zongzi que es serviran durant la festa. Una de les possibilitats és fer-ne de micaco, que és el nom badaloní amb què es coneixen les nespres, o bé de xocolata o cansalada fumada. El dissabte 27 al migdia s'elaboraran 200 zongzi, que es repartiran gratuïtament entre tots els assistents a la festa perquè puguin tastar l'adaptació catalana d'aquesta especialitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia