Cultura popular

RAMON PEDEMONTE

PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ SARDANISTA DE CALELLA, ENTITAT QUE ORGANITZA L’APLEC PAIRAL DE CATALUNYA

“Celebrem els 90 anys amb set sardanes d’estrena”

“Avui fem un concert i una doble audició al passeig de Manuel Puigvert i demà ens traslladem al pati de l’Ós del Parc Dalmau”

“Els mitjans ens heu deixat arraconats davant altres tradicions culturals, com ara els castellers”

Membre de l’Agrupació Sardanista de Calella des de fa 40 anys, aquest és el segon com a president i el de més responsabilitat perquè avui i demà se celebra el 90è Aplec Pairal de Catalunya a la ciutat.

Arribar als 90 anys d’una cita cultural reconeguda en l’àmbit nacional és tot un repte. Quan es comença a preparar?
Cap al mes de febrer. Ho fem amb prou temps per garantir que tot estarà a punt i més en el cas d’aquest any, en què el compromís és molt més gran. A més, ens calia alguna novetat amb prou pes i l’hem trobat amb l’estrena de set sardanes commemoratives a càrrec de diferents autors. Estem molt contents!
Com s’estructura l’aplec?
Mantenim la tradició dels anys anteriors. Avui a la tarda fem un concert de música per a cobla i una doble audició a la nit al passeig de Manuel Puigvert i demà a partir d’un quart d’onze del migdia hi haurà sardanes al pati de l’Ós del Parc Dalmau amb entrada.
El nivell de les cobles és molt alt des de sempre.
Ens venen de les millors des de fa anys: Marinada, Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal. També és ben cert que s’enduen la part més important del pressupost.
Quanta gent s’espera?
L’any passat ens van visitar unes 2.500 persones i en aquesta edició de moment ja ens consten més de 1.200 reserves de gent que ve a passar el cap de setmana a Calella, un 35% més que el 2016. N’estem satisfets, però sempre en voldríem més. En els anys d’or de la sardana, a l’Aplec de Calella, s’hi havien comptat fins a 20.000 persones.
Amb aquesta edat, l’aplec ja ho ha fet tot?
No, de cap manera! Cada any ens ho agafem com un repte. Un dels aspectes més difícils per lligar és el contingut del programa, perquè algunes cobles no es volen moure del seu repertori i nosaltres volem triar les peces que creiem més adients. Costa, però al final sempre ens acabem posant d’acord.
Quina tipologia de visitant participa en la trobada?
Hi ha de tot, però és cert que es veuen molts cabells blancs entre el públic.
I on és el jovent?
Aquells a qui els agrada marxen a fer sardana de competició o esportiva més que no pas venir a les audicions i als concerts. Amb els anys acaben tornant. És un cicle que es repeteix.
Els espais són els ideals?
Des del mes d’abril ens dediquem a visitar la majoria d’aplecs que es fan a Catalunya per repartir publicitat de l’Aplec de Calella i et puc ben assegurar que tenim els millors escenaris de mar i muntanya. Tot un luxe.
Té bona salut la sardana?
A veure. Jo que soc un veterà d’aquest món sempre he sentit a dir que la sardana anava de caiguda, però veig cada any que les cobles van molt buscades i la majoria de pobles les afegeixen als seus programes de festa. És la nostra dansa, la nostra identitat.
I què li caldria per créixer?
Ah! Aquí hi teniu molt a veure els mitjans de comunicació. Ens heu deixat una mica arraconats davant altres tradicions culturals com ara els castellers, que fins i tot tenen programa propi a la televisió nacional. Estic convençut que amb una mica més de presència mediàtica pujaríem com l’escuma.
I el futur?
El futur començarà dilluns, quan ja estarem pensant en l’edició número 91.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.