Literatura
Negra i femenina
El segon festival literari El Segre de Negre s’ha celebrat aquest cap de setmana amb la presència d’una vintena d’autors i un homenatge especial a l’escriptora Isabel-Clara Simó, que en la seva llarga trajectòria ha publicat diverses novel·les d’aquest gènere. Ella va ser l’encarrega de tancar el festival dissabte al vespre, amb una conversa a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Ilerdencs conduïda per l’escriptor Llorenç Capdevila.
Amb la presència d’Isabel-Clara Simó al festival de novel·la negra, els organitzadors del festival, liderats per l’editorial Pagès Editors, van escenificar també la forta presència de les dones en aquest gènere, en altres èpoques reservat gairebé exclusivament als homes. Elles no només en són les principals lectores (d’aquest i en general de tota la literatura que es publica actualment), sinó que també són cada cop més les autores d’un gènere que retrata la negror de la societat i els crims que la tenyeixen de sang. De fet, l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan, alma mater del festival des de la seva creació, l’any passat, és una de les noves veus del gènere que està saltant les fronteres de Ponent, com també Ramona Solé, impulsora d’un altre festival literari a les Borges Blanques i també present al festival com a conductora d’alguns dels debats que s’hi feien, i l’escriptora i editora d’Alcoletge Alexandra Cuadrat, que va presentar la seva darrera novel·la.
Des de fora de Lleida, autores del gènere consolidades a nivell nacional i amb una projecció creixent com Anna Maria Vilallonga i Margarida Aritzeta, i la periodista Fàtima Llambrich, que va presentar Sense cadàver, on dissecciona el cas de l’assassí Ramon Laso. Dirigint l’aquelarre negre i criminal amb tantes veus femenines, dues dones més: Eulàlia Pagès, propietària de Pagès Editors, i la directora literària de l’editorial, Joana Soto. El festival també va atreure a Lleida escriptors com ara Sebastià Bennasar, director del festival Tiana Negra i un dels principals gurus i animadors de la novel·la negra al nostre país, i cada cop més interessat pel que passa en aquest gènere a Ponent, i Jordi de Manuel, autor d’una quinzena de novel·les i llibres de relats, l’últim dels quals publicat amb Pagès Editors. Bennasar i De Manuel, juntament amb els ponentins Emili Bayo, Pep Coll i Rafa Melero, van ser els encarregats d’obri foc el divendres en un acte al pati de l’antic convent de Santa Clara: un equipament de la Paeria reformat els darrers anys al cor del centre històric de la ciutat i que comença a tenir cada cop més vida cultural i d’entitats. Conjuntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, han estat els escenaris d’aquesta segona edició del festival.
El salt del festival d’aquest any ha estat gran: a més de nous autors, s’ha obert cap a altres mitjans i expressions artístiques vinculades al gènere negre. Les directores de cinema Judit Colell i Neith Sentis (una de consolidada i una altra d’emergent amb força, aquesta darrera lleidatana instal·lada a Manchester) van oferir un debat al voltant de les relacions entre la literatura i el cinema amb Anna Maria Vilallonga i Charo González. L’interès del festival no va fer aixecar els assistents ni tan sols quan va arribar la publicitat: Paco Bescós va oferir una amena sessió d’anuncis publicitaris d’arreu del món relacionats amb el gènere negre.