Patrimoni

Aliança per resseguir un dels episodis més cruents de la batalla de l’Ebre

El 25 de juliol del 1938, just la nit que va començar la batalla de l’Ebre, entre les torres de Font de Quinto (Campredó) i la Carrova (Amposta), situades a banda i banda del riu Ebre, s’hi va viure un dels episodis més sagnants. En una maniobra de distracció, intentant creuar el riu, van perdre la vida a mans de les tropes franquistes uns 1.700 soldats, la majoria brigadistes internacionals, membres de la XIV Unité “La Marsellesa”.

A diferència dels fets ocorreguts riu amunt, a la Terra Alta, aquesta maniobra militar secundària ha estat poc estudiada. Ara els ajuntaments d’Amposta, l’Aldea i Campredó han signat un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació URV per vindicar el valor dels búnquers i fortificacions de la zona.

Tal com explica l’historiador i coordinador del projecte, Josep Sánchez Cervelló, l’objectiu és promoure la recerca històrica per convertir els espais del conflicte en el tram final del riu en una ruta cultural i històrica: “Hi havia una línia de búnquers que no són molt habituals i crec que el que hem de procurar és saber quan es van construir, amb quin objectiu i si són anteriors a la batalla”. “Volem saber què va passar aquí, quines ordres hi havia perquè es concentrés aquí la Marsellesa”, continua.

Finançament

El conveni preveu una despesa de 9.000 euros en els propers quatre anys per facilitar la recerca, fonamentalment, en arxius militars, sobre les accions que es van fer durant la batalla de l’Ebre en cadascun dels municipis. L’Ajuntament d’Amposta aportarà 5.756 euros; el de l’Aldea, 1.979 euros; i l’EMD de Campredó, 1.265 euros.

A partir de la informació recollida se signaran convenis específics per desenvolupar accions concretes en cadascun d’aquests, com ara marcar els punts d’interès i les intervencions que s’han de fer. L’objectiu final és crear una ruta turística i històrica que doni a conèixer aquest episodi històric i dignifiqui les restes que encara queden al voltant d’aquests tres municipis. “La voluntat de la nostra universitat és servir l’entorn immediat, i amb projectes així ho demostrem”, conclou el rector, Josep Anton Ferré.

LA FRASE

Hem de procurar saber quan es van construir els búnquers i amb quin objectiu
Josep Sánchez Cervelló
historiador i coordinador del project

Sinergies per recuperar patrimoni

Els projectes de recuperació de la memòria històrica han posat en relleu el patrimoni monumental de la Guerra Civil Espanyola. A l’Ebre, en últims anys s’han museïtzat trinxeres, búnquers i espais vinculats a la batalla de l’Ebre. El conveni signat entre la URV i Amposta, l’Aldea i Campredó, a més, suposa un pas més en la col·laboració territorial. “Vull posar valorar el fet que tres pobles s’hagin posat d’acord per tirar endavant una iniciativa que ens beneficia a tots”, diu l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu. “És el primer pas d’una cosa més gran”, reafirma l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. El batlle de l’entitat municipal descentralitzada de Campredó, Damià Grau, destaca que al tram baix del riu Ebre no s’ha fet una recerca exhaustiva sobre la batalla de l’Ebre. “Aquest projecte és l’embrió per començar a recuperar la memòria històrica”, diu. “Fins ara, les accions havien sigut més individuals”, reflexiona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia