cultura

Pròxim capítol: 18. Un poble sota les runes (Poble antic, Llers)

La captura del bandoler

El 31 d’octubre de 1633, el bandoler Joan Sala (à) Serrallonga va ser detingut al mas de Ca l’Agustí, al terme municipal de Santa Coloma de Farners

Dies després d’aquell episodi, va ser conduït a Barcelona, on es va posar fi cruelment a la seva vida, però a partir d’aleshores va néixer un mite que s’ha mantingut fins avui dia

Segons la versióque va deixar escrita el seu fill, Serrallonga va ser traït per alguns dels seus antics companys
El bandolerva morir ajusticiat el 9 de gener de 1634 després de rebre tota mena de tortures i vexacions

Hi ha per­so­nat­ges en què resulta difícil dis­tin­gir entre el mite i la rea­li­tat, entre la imatge que n’ha tras­lla­dat la lite­ra­tura, la música o la memòria popu­lar i allò que es va esde­ve­nir en rea­li­tat. Aquesta màxima resulta espe­ci­al­ment adi­ent en el cas dels ban­do­lers; i encara més si par­lem de Joan Sala i Fer­rer, més cone­gut com a Joan Ser­ra­llonga. La lle­genda va començar a ordir-se en vida, quan el ban­do­ler es pas­se­java per les Gui­lle­ries; però es va con­so­li­dar ple­na­ment a par­tir del segle XIX, per mitjà de Víctor Bala­guer. El mite ha superat el pas dels anys, encar­nat com un autèntic heroi popu­lar que lluita con­tra l’opressió i la injustícia; i, recent­ment, fins i tot ha estat recon­ver­tit en un defen­sor de les cau­ses jus­tes, fins a esde­ve­nir un ban­do­ler eco­lo­gista a través del grup musi­cal dels Esqui­rols, que en recla­ma­ven el retorn per atu­rar les pros­pec­ci­ons d’urani pels vol­tants de Sau.

Més enllà del mite, la història ens tras­llada a uns anys en els quals el nos­tre país era un focus per­ma­nent de ban­do­si­tats i de guer­res pri­va­des; un reflex de la ines­ta­bi­li­tat política i social i que, en tot cas, les auto­ri­tats eren inca­pa­ces de recon­duir. La situ­ació va començar a can­viar amb l’arri­bada del vir­rei duc de Car­dona, qui va ini­ciar una ofen­siva per posar fi al ban­do­le­risme. Els resul­tats van ser imme­di­ats. En una carta escrita pocs mesos després, recor­dava: “Cada dia em por­ten càrre­gues de ban­do­lers morts i vius.” Ser­ra­llonga va acon­se­guir elu­dir una i altra vegada el setge; però la seva situ­ació va esde­ve­nir cada vegada més precària, aban­do­nat i traït per molts dels seus antics com­panys de colla. I, ben aviat, es va veure obli­gat a vagar pels bos­cos de les Gui­lle­ries i a sobre­viure amb l’almoina dels car­bo­ners i bos­ca­ters. La seva qua­dri­lla, que havia arri­bat als 200 homes, es va reduir a poc a poc; i, a les aca­ba­lles, es va limi­tar a la seva amant, Joana Mas­sissa. La tar­dor de 1633, els dos van cer­car refugi a Ca l’Agustí de Cas­ta­nyet, el nos­tre espai amb història, que havia estat uti­lit­zat en altres oca­si­ons.

Sobre la detenció, que es va pro­duir el 31 d’octu­bre, dis­po­sem d’un tes­ti­moni excep­ci­o­nal. Es tracta del sacer­dot Antoni Sala, fill del ban­do­ler i autor d’un lli­bre de notes en el qual recor­dava: “A la vigília de Tots Sants del any 1633, en Santa Coloma de Far­ners, fonch pres a tra­hisió per Pere Pau May­mir, y per an Jufré, y en Manyà, y lo heu­reu Agustí, tots qua­tre de Santa Coloma de Far­ners.” El fill, doncs, tenia molt clar que el seu pare havia estat traït i citava alguns noms i cognoms, entre els quals hi havia l’hereu de la casa i tres altres excom­panys de Ser­ra­llonga. Ben aviat, la notícia de la detenció del ban­do­ler més bus­cat cir­cu­la­ria com un reguer de pólvora. En un romanç difós dies després, hom va dei­xar escrit: “Presó está ya Ser­ra­llonga / ¡Qué prisión tan dese­ada / por once gran­des vir­reyes! En Pala­cio presó queda, / adonde, cau­tivo, aguarda / el pre­mio de sus ser­vi­cios / que tie­nen cierta la paga.” Pocs dies després de la detenció, el duc de Car­dona va reme­tre un informe al rei Felip IV en el qual li comu­ni­cava: “Queda esta pro­vin­cia sin cabeça de cua­dri­lla.”

Després de la cap­tura, Ser­ra­llonga va ser conduït direc­ta­ment a Bar­ce­lona. El procés judi­cial es per­llon­ga­ria dos mesos. I aca­ba­ria gene­rant un volu­minós lli­gall que, encara avui, es con­serva al Museu de Víctor Bala­guer, a Vila­nova i la Geltrú. El ban­do­ler, sotmès a la tor­tura, con­fes­sa­ria tota mena de crims, des de roba­to­ris fins a assas­si­nats. Final­ment, el 9 de gener de 1634, Ser­ra­llonga seria exe­cu­tat d’una manera tan exem­plar com bru­tal. En el Die­tari de l’Antich Con­sell de Cent de Bar­ce­lona es repro­du­ei­xen els detalls més esca­bro­sos de la seva mort: “Fonch la sentència de cent assots, axo­re­llat [talla­des les ore­lles], apor­tat ab car­retó, ate­na­llat y fets qua­dre quar­tos, y lo cap posat en una de les tor­res del por­tal de Sant Antoni de la pre­sent ciu­tat. Anima eius requi­es­cat in pace. Amén.” La repressió no es limi­ta­ria al ban­do­ler, sinó que afec­ta­ria tot el seu entorn, tal com recorda el seu fill: “Les cases de Ser­ra­llonga, Que­rosa, Comi­nal y Bus­quets foren cre­ma­des y asso­ta­des per la justícia reial de Bar­ce­lona.” Fos com fos, aquell 9 de gener va des­a­parèixer física­ment el ban­do­ler, però va res­tar per sem­pre més el mite.

Com s’hi arriba
El mas de Ca l’Agustí es troba al terme municipal de Santa Coloma de Farners, a peu de la ruta que ressegueix alguns dels escenaris en els quals va transcórrer la vida de Joan Sala (à) Serrallonga. Podem començar el nostre itinerari a la font d’en Manyà, on comença també el camí mil·lenari. Continuem fins al pont que creua l’eix. Allà trenquem a la dreta i baixem fins a Ca l’Agustí. La ruta pot fer-se a peu o en bicicleta, però també en cotxe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.