XYZ diu adeu desallotjant la torre de Campredó
Acaba la intervenció artística que ha convertit les torres de la Carrova i Font de Quinto en un hostal i un dispensari mèdic
L’autor, Jaume Vidal, satisfet per la reflexió transmesa al públic
Reflexionar entorn dels usos del patrimoni cultural i de problemes com ara la proliferació de pisos turístics, connectant amb la història i el passat, és el que ha aconseguit l’artista ampostí Jaume Vidal amb Hospitalitat.
Ha estat la proposta guanyadora del tercer XYZ, el concurs d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre. Impulsat pel centre d’art Lo Pati, enguany feia una crida a intervenir efímerament les torres medievals de la Carrova (Amposta) i Font de Quinto (Campredó), situades a banda i banda del riu Ebre però comunicades visualment i que formaven part d’una línia de defensa i control estratègic.
Aquesta antiga funció també d’hostalatge i auxili pels pelegrins que es va prestar durant l’època medieval ha evolucionat fins aquest estiu, quan, durant un mes, la torre de la Carrova ha esdevingut un hostal i la torre de Font de Quinto, un dispensari mèdic.
Precisament, l’acte de cloenda va ser un “desnonament”, desmuntant la creu roja que indicava la funció “temporal” de la fortificació. “Cap artista no vol que arribi aquest dia perquè és quan desmantellem les instal·lacions, però aquí té un doble significat, perquè el que vol explicar és que a molts pobles els treuen serveis”, reflexiona Vidal, des de Font de Quinto, on aquestes darreres setmanes s’ha pogut demanar visita al metge gràcies a la instal·lació d’un ordinador a l’interior connectat a internet.
Accions coordinades
A l’altra banda del riu Ebre, desenes de persones també han pogut dormir en una torre medieval, la de la Carrova, reconvertida en hotel, a través d’un sistema de reserves per internet. Vidal es mostra satisfet per l’impacte que ha tingut en el públic: “La gent hi ha participat activament, quedant-se a dormir, però també passivament, venint a visitar les torres o quedant-se a les portes.”
Obrir al públic un espai patrimonial que sempre havia estat tancat ha estat precisament una altra reflexió del projecte, que en altres edicions havia intervingut artísticament en altres espais singulars, com ara el pont penjant d’Amposta o la barra del Trabucador, al Delta.
L’acció artística s’acomiada, però les reflexions generades sembla que han arribat. Els ajuntaments d’Amposta i Campredó estudiaran noves maneres de dinamitzar aquests espais i crear punts d’unió entre les dues torres.