Municipal
El projecte de Mas Miró, a prop de ser una realitat
La proposta per convertir l’espai de Mont-roig del Camp en un centre per a visitants inclou dues fases
La primera es desenvolupa segons els terminis previstos i s’obrirà el proper mes d’abril
El mes de juny es va donar a conèixer que Mas Miró, a Mont-roig, obrirà les portes als visitants el mes d’abril del 2018. La masia, vinculada al procés creatiu del pintor Joan Miró, és objecte actualment d’una sèrie de treballs d’adequació que van “segons els terminis previstos” per convertir-se en un espai museístic. En representació de la fundació que gestiona l’equipament, Elena Juncosa assenyala, això sí, que les obres s’han dividit en dues fases. La primera, en execució, permetrà, un cop enllestida, atendre grups concertats i amb guia. La segona, encara en estudi, preveu altres actuacions que recuperaran Mas Miró i el convertiran, a la llarga, “en un indret per conèixer la figura de l’artista” però també en un complex polivalent en què podran celebrar-se reunions i activitats culturals diverses.
El taller de l’artista
A l’horitzó, hi apareix la data del 20 d’abril de l’any vinent. Té una elevada càrrega simbòlica, ja que es tracta del 125è aniversari del naixement de Joan Miró. Acabada la primera fase de les tasques que s’hi estan fent, Juncosa detalla que “l’exterior de la finca estarà condicionat, i també podrà visitar-se el taller de Miró”, fet construir en la dècada dels quaranta i que podrà veure’s “tal com ell el va deixar, el 1976, amb tots els detalls”. A banda, l’antic galliner s’ha reconvertit en els serveis i l’antic corral “serà un espai al qual es podrà donar molts usos” i que inclourà la recepció, una zona de descans, i un espai per atendre grups i fer-hi activitats lligades a la fundació. L’espai també podrà llogar-se, sempre per dur-hi a terme esdeveniments “coherents amb la missió de l’entitat”, revela Juncosa.
L’objectiu d’aquesta obertura inicial és “consolidar el projecte”. En un principi aquest va analitzar la globalitat de les modificacions que calia fer al mas. “El context, però, ens ha fet replantejar-nos les coses”, admet Juncosa. “Ara per ara s’està mirant com gestionar l’equipament a través d’un pla d’actuacions a cinc anys vista. Tot plegat s’ha hagut de redefinir i atacar per fases perquè de cop era complicat”, detalla.
En aquesta línia, des de la fundació es planteja aquesta primera etapa d’obertura al públic “com una prova”. No s’ha fet una previsió del nombre de persones que podran visitar el centre, tal com assenyala Juncosa. “Sabem que no hi podrem tenir molta gent, però ens satisfà tenir interès de molta gent que ens ha estat preguntat quan obrirem, o com van les obres”, diu.
Cultiu ecològic
Per tant, aquesta inauguració parcial està dissenyada també des d’un punt de vista pràctic, és a dir, que “un cop el centre es pugui visitar se sabrà quina demanda hi ha i això ens facilitarà reajustar-nos a les necessitats que hi hagi”, fa constar Juncosa. Pel que fa a la segona fase dels treballs i del disseny de Mas Miró, va afirmar: “La tenim al cap, però cal ser prudents i esperar un temps per avaluar l’acollida de la primera fase.” “La prioritat és consolidar el projecte i, més endavant, poder obrir tota la casa”, avança.
El principal obstacle, com sempre, “és el finançament”. “La implicació de l’administració, la Diputació, la Generalitat i l’Estat és d’agrair, però a la fundació ens agradaria que tot anés més enllà de les aportacions puntuals hi hagués un vincle més estret”, demana Juncosa. De cara a finals d’agost, els treballs se centraran en la millora de l’entorn de la finca de la propietat, d’unes deu hectàrees. “És un aspecte clau del nostre projecte. La terra va tenir una gran importància en la trajectòria de Miró, i volem recuperar-la”, anuncia.
L’extensió dels terrenys del mas s’ha vist reduïda pel pas de l’autovia A-7, a tocar, “i amb això volem recuperar una mica el paisatge”. Per aquest motiu, es replantaran arbres i plantes a través del cultiu ecològic, amb l’objectiu de fer de Mas Miró “un equipament cultural atractiu”, conclou.
Signatura d’un conveni amb l’Estat
Espai “màgic i sagrat”. Amb aquestes paraules va definir Joan Punyet, net de Joan Miró, la finca de Mas Miró el passat mes de juny en el transcurs de la signatura d’un conveni entre la Fundació Miró i l’Estat. Un acte que va voler visibilitzar l’obertura d’una nova etapa en aquest projecte de llarg recorregut. Amb una breu visita de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la signatura del conveni amb l’Estat es volia manifestar a l’opinió pública que el projecte estava prou madur i tenia suficients i variats suports públics per fer el pas definitiu cap a la posada en marxa.
Tot i que la signatura del document no implicava, de moment, cap suma econòmica explícita, es va manifestar que el projecte ja disposava d’una inversió de 600.000 euros, tal com va confirmar Punyet. Aquesta xifra dels inversors privats se sumava als 700.000 euros que va aportar la família de l’artista i als quasi 160.000 euros destinats com a subvenció per la Generalitat de Catalunya.
A més, durant l’acte, es va anunciar la data d’obertura de la primera fase del projecte, que es preveu per al 20 d’abril del 2018.