Teatre

Cultura

Records ferroviaris de família

La dramaturga i directora Helena Tornero va viure a l’estació de Renfe de Portbou fins a set anys. Aquest espai i la seva infància retornen a Estiu, en què tres germanes es retroben per la voluntat d’una d’elles de destapar un secret familiar. L’obra, que ja s’ha representat puntualment a Manacor, Eòlia i Terrats en Cultura, aterra al Maldà, on es podrà veure d’avui fins al 16 de setembre.

La companyia La Fil·loxera està formada per una actriu de les Terres de Ponent, una illenca i una barcelonina. Tornero va aprofitar les tres variants fonètiques per integrar-les a la dramatúrgia. La companyia va debutar el 2015 amb El nen mort damunt la vorera, de Guy Foissy. L’any passat van proposar a la seva antiga professora del Col·legi de Teatre que els escrivís una peça a mida. Tornero va accedir-hi, tot convidant-les a un joc perquè mesos abans dels assajos ja anessin formant les personalitats dels seus personatges. La dramaturga ha reescrit la seva joventut situant l’acció als anys noranta i estirant alguns dels referents de Tres germanes de Txèkhov: hi ha una “boira” sobre la història dels pares, es manté l’equilibri entre comèdia i tragèdia i es proposa un viatge a la infància de l’espectador perquè s’hi emmirallarà. La història, explicada linealment, es completa amb acotacions de direcció que reciten les actrius quan surten del seu espai de representació, ajuda a complementar, a matisar l’escena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.