Cultura
Coll i Regàs, però pagant
La Fundació Iluro obre al públic i als escolars la joia del modernisme a Mataró després d’un any i mig d’obres
S’hauran de pagar 6 euros per visitar-la i ja hi ha més de 300 reserves
La porta de la casa Coll i Regàs, al carrer Argentona de Mataró, torna a estar oberta. La Fundació Iluro ha reobert al públic la joia del modernisme a la ciutat que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va fer per encàrrec de l’industrial tèxtil Joaquim Coll i Regàs. Un patrimoni que l’entitat mataronina, hereva de l’antiga obra social de Caixa Laietana, ha preservat impulsant la reforma tant de la façana com de l’interior de la planta baixa, on hi ha bona part de les estances de la casa familiar on va viure l’empresari amb la seva dona i els seus sis fills. Tal com explica als visitants la historiadora de l’art, Elisenda Lleonart, l’edifici que es va aixecar de cap i de nou enderrocant dues finques del mateix carrer reuneix la riquesa arquitectònica del modernisme. Puig i Cadafalch s’emmiralla en el gòtic i omple la casa d’elements de l’època medieval, com el festejador de pedra que presideix la finestra al despatx de l’empresari, amb llar de foc inclosa.
A l’exterior, els detalls de la façana restaurada captiven els vianants. Un cop a dins, però, les mirades es concentren al pati de llums que Puig i Cadafalch va ubicar al mig de l’edifici amb una claraboia on hi entra la llum. L’espai reuneix els diferents materials de forja, ceràmica, fusta i vidre amb què es treballava a l’època, sense deixar de banda els capitells medievals o també el disseny del paviment hidràulic, on apareix a les quatre cantonades la flor que s’ha convertit en el símbol de la Fundació Iluro. En aquest espai lluminós i decorat al màxim es van rebre ahir els primers visitants i es on també els escolars faran les sessions que conduirà l’historiador de l’art, Pep Cañadas. Segons va explicar, la intenció és fer reflexionar els joves sobre l’evolució del modernisme i les ciutats del futur, des de l’urbanisme però també dels materials més nobles fins als que per ara podrien revolucionar la indústria, com ara el grafè o l’aerogel. Els tallers familiars d’aquest diumenge permetran descobrir també la impressió digital a través d’uns llapis 3D.
La directora de la Fundació Iluro, Marta Ibarz, es va mostrar satisfeta del nou espai que es revitalitza amb activitats més lúdiques, i fins i tot gastronòmiques, amb l’opció de llogar l’espai per a empreses i particulars. Amb la recaptació de tot plegat, es vol continuar invertint en les reformes que continuen fent-se al primer pis, on hi havia humitats.
La rehabilitació ha tingut un cost de 100.000 euros per arreglar la façana i 40.000 per l’interior, del qual la Generalitat de Catalunya n’ha assumit en tots dos casos el 25%. “En una segona etapa invertirem en un elevador per fer accessible el primer pis”, apuntava Ibraz. El fet de pagar entrada no ha frenat les prop de 300 persones que esperen entrar-hi. Des de l’Ajuntament, la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén (CiU), reconeix que aquesta, juntament amb la ruta modernista amb Argentona, eren les visites més demanades de les rutes guiades. “Estem parlant de fer alguna actuació conjunta coincidint amb l’Any Puig i Cadafalch”, apuntava Guillén. Els qui paguin l’entrada, als espais visitables de dijous a diumenge, els convidaran a fer un cafè a la terrassa, tot i que s’hauran d’imaginar els jardins que hi tenien, ja inexistents.