cultura

Pròxim capítol: 25. La Guernika gironina (Refugi antiaeri, Figueres)

El pacte dels remences

EPISODI ·

El 8 de novembre del 1485 el monestir de Santa Maria d’Amer es converteix en l’escenari d’una reunió transcendental dels remences

Mesos després, aquella primera entesa acabarà conduint a la sentència arbitral de Guadalupe, un document que permetrà tancar un llarg període de tensió al camp català

Dies abansse celebra una reunió dels senyors a Barcelona, en la qual s’accepta l’arbitri del rei Ferran II
Els pagesosreunits al monestir d’Amer es mostraran satisfets de “fer e tenir lo manament del senyor rei”

El 1485, el país està exhaust. A l’enfron­ta­ment entre la monar­quia i les oli­gar­quies feu­dals s’hi afe­geix el con­flicte remença, que ha donat ori­gen a dues guer­res, la pri­mera de les quals, entre el 1462 i el 1472 i la segona, molt més breu, entre el 1484 i el 1485. Els page­sos de remença, sub­jec­tes a les clas­ses oligàrqui­ques a través de les lleis feu­dals, s’han con­ver­tit pràcti­ca­ment en esclaus. Segons el cruel tes­ti­moni de Fran­cesc d’Eixi­me­nis, “mai no es poden a res incli­nar, sinó amb força i amb mal. Per tal [....] no són apel·lats hòmens sinó bèsties. I, per raó d’açò, hom els deu trac­tar així com a les bèsties feres i cru­els, que hom doma amb bati­ment [a cops], i amb fam, i amb clau­su­res [empre­so­nant-los] for­tes i ter­ri­bles”. Durant la segona mei­tat del segle XV, els remen­ces arri­ben al con­ven­ci­ment que només amb la força de les armes podran atu­rar els abu­sos dels senyors. El con­flicte viurà diver­ses fases; i el 1485, la der­rota dels page­sos més radi­cals sem­bla obrir una escletxa per a l’acord, si bé durant tot l’any es man­te­nen els abu­sos dels senyors i la lluita de guer­ri­lles dels page­sos.

És en aquest con­text que el rei Fer­ran II deci­deix pren­dre la ini­ci­a­tiva i recórrer a un dele­gat per­so­nal, el mag­nat cas­tellà Iñigo López de Men­doza, per tal d’inten­tar arbi­trar en el con­tenciós entre page­sos i senyors. La prin­ci­pal difi­cul­tat rau en el fet que cal que les parts ator­guin el com­promís a través del qual donin auto­ri­tat al monarca. Mal­grat tot, el mit­jan­cer acon­se­guirà un èxit gai­rebé imme­diat. El 28 d’octu­bre del 1485, pocs dies després de la seva arri­bada, els senyors es reu­nei­xen a Bar­ce­lona. Les parau­les “tan­quem in arbi­trum arbi­tra­to­rem et ami­ca­bi­lem com­po­si­to­rem” legi­ti­men Fer­ran el Catòlic per arbi­trar una solució, tot i que aquesta vagi con­tra les cons­ti­tu­ci­ons de la terra, els usat­ges i altres lleis.

El 8 de novem­bre arriba el torn dels remen­ces. L’indret esco­llit és el mones­tir d’Amer, molt a prop de la vall de Mie­res, l’epi­cen­tre de l’alçament dels page­sos de la Gar­rotxa i la Selva, coman­dats per Pere Joan Sala. Al mones­tir de Santa Maria s’hi aple­guen 94 síndics i dele­gats. En la seva inter­venció, el repre­sen­tant reial comu­nica que neces­sita un com­promís for­mal de la volun­tat dels remen­ces. I, segons el tes­ti­moni d’un dels assis­tents, Pere Case­llas, “tot­hom fou con­tent de fer e tenir lo mana­ment del senyor rei”. Els síndics i dele­gats no només hi acce­dei­xen, sinó que també assu­mei­xen alguns ges­tos per tal d’afer­mar l’auto­ri­tat a Fer­ran II, com ara retor­nar els cas­tells que con­tro­len perquè els repre­sen­tants reials els res­ti­tu­ei­xin als seus pro­pi­e­ta­ris. Els remen­ces també es com­pro­me­ten a pren­dre mesu­res per garan­tir la pau al ter­ri­tori, com ara con­tro­lar els roba­to­ris, per­se­guir els res­pon­sa­bles i res­ti­tuir als senyors els béns mobles que se’ls hagin robat. Final­ment, s’acorda reu­nir-se dies després a Olot per esco­llir els síndics que han d’enviar a la Cort.

L’acord defi­ni­tiu s’asso­lirà al mones­tir extre­meny de Santa Maria de Gua­da­lupe, l’esce­nari des del qual es pro­mul­garà la cone­guda sentència que, en parau­les de Jaume Vicens Vives, va per­me­tre “la reso­lució del pro­blema remença i la sub­següent paci­fi­cació del camp de Cata­lu­nya”. El docu­ment manté les pres­ta­ci­ons dels page­sos envers els senyors, amb la qual cosa s’aferma el seu con­trol; si bé, reco­neix el dret del pagès de dis­po­sar dels seus béns mobles sense llicència del senyor. Un dels aspec­tes més cone­guts és l’abo­lició dels ano­me­nats mals usos, tot i que supe­di­tada a una com­pen­sació econòmica. Els his­to­ri­a­dors han deba­tut àmpli­a­ment l’abast i la reper­cussió d’aque­lla sentència, tant en allò que fa referència a les con­di­ci­ons de vida dels remen­ces com de les rela­ci­ons soci­als al camp. I es mos­tren divi­dits entre els que han pre­sen­tat l’acord com una victòria dels page­sos i el punt d’arren­cada d’una etapa de pros­pe­ri­tat; i els que, contrària­ment, en mini­mit­zen l’abast i defen­sen que la sentència va aca­bar per rede­fi­nir i posar les bases per a la recom­po­sició del règim feu­dal. Fos com fos, aquell 8 de novem­bre del 1485 el mones­tir de Santa Maria d’Amer es va con­ver­tir en un espai d’història o, com a mínim, en una peça bàsica per un acord històric.

Com s’hi arriba
El monestir de Santa Maria d’Amer es troba a la plaça del mateix nom. S’hi pot arribar a peu i deixar el cotxe en algun dels carrers propers. També es pot aprofitar la visita per endinsar-se en el nucli antic d’Amer, bastit a redós del monestir. Declarat bé cultural d’interès nacional, conserva l’entramat antic de carrers i places i alguns edificis de notable antiguitat. Val la pena aprofitar la visita per deixar-s’hi perdre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.